Stan Valckx en Marc van Hintum: ‘Het was onze taak een selectie met smoel samen te stellen’

31 augustus 2021

Bij VVV-Venlo hebben ze een hectische transferperiode achter de rug. Niet alleen vertrok bij de club bijna een complete selectie, tevens was er veel onzekerheid rondom sommige spelers. Aan manager voetbal Stan Valckx en scout Marc van Hintum de taak om samen met trainer Jos Luhukay en directeur Marco Bogers een nieuwe groep spelers samen te stellen. Hoe gingen zij te werk? Waar werd specifiek op gelet? Valckx en Van Hintum vertellen over hun aanpak en het traject in de afgelopen maanden. “Het was onze taak een selectie met smoel samen te stellen.”

Tekst en beeld: Rob Buchholz

De telefoon van Stan Valckx blijft rinkelen tijdens het interview. Het is de laatste fase van de transferperiode waarin recent nog spits Erik Sorga werd binnengehaald en de club nog op zoek was naar een linksback plus aanvallende versterking. De geboren Arcenaar moet zich dan ook regelmatig excuseren. “Ja, het was een bijzonder hectische periode. Zeker omdat er bijna een compleet nieuwe selectie moest worden samengesteld.”

Keuze voor Van Hintum
De verantwoordelijkheid van nieuwe spelers aantrekken rust natuurlijk niet alleen op de schouders van Valckx. Ook het netwerk van Bogers en Luhukay wordt gebruikt en sinds mei is het scoutingsapparaat uitgebreid met Marc van Hintum. De achtvoudig international kende Luhukay en Valckx goed en zag voldoende uitdaging om VVV-Venlo in dit traject bij te staan. Zijn ervaring als bestuurder en scout plus zijn netwerk waren reden om contact met hem op te nemen. De club was net gedegradeerd en dus niet de meest interessante optie om mee in zee te gaan. Was hij toch vereerd met het verzoek vanuit Venlo? “Eigenlijk namen ze op het juiste moment contact met mij op,” aldus de 54-jarige Van Hintum. “Er was vanuit andere partijen interesse om mij als technisch directeur binnen te halen, maar ik merkte dat mijn hart op dit moment meer ligt bij de functie van scout. Bovendien werk ik graag samen met mensen die ik ken. Zo heb ik nog samen met Jos Luhukay bij RKC gevoetbald.” Valckx zegt daarover: “Marc is een welkome ondersteuning. We zochten iemand met een uitgebreid netwerk en veel ervaring op het gebied van scouting. Dan is het logisch dat we vrij snel bij hem aanklopten.”

Marc van Hintum

Budgettair beperkt
Direct toen de degradatie een feit was en afscheid werd genomen van een grote groep spelers, begon VVV-Venlo met de speurtocht naar nieuwe versterkingen. Deze keer moest de club in een andere vijver vissen dan de afgelopen jaren. Niet alleen om budgettaire redenen, maar ook vanwege het type speler. Valckx: “Eerst keken we welke posities ingevuld moesten worden, vervolgens naar het systeem dat Jos Luhukay voor ogen had. Van een aantal jongens uit eigen jeugd hadden we goede verwachtingen en van daaruit zijn we verder gaan zoeken. Daarbij was vooral het aantrekken van ervaring in de as essentieel. Spelers met potentie, die een kleine honderd wedstrijden in de benen hebben. Maar natuurlijk ook een aantal talenten. Ja, geld speelde deze keer nog meer een rol dan andere jaren. We zijn op zoek gegaan naar bepaalde spelers en maakten daarbij duidelijk hoe ver wij financieel konden gaan. Als dat geen probleem vormt, kun je echt serieus in gesprek gaan. Het was natuurlijk niet zo dat we helemaal van voor af aan moesten beginnen. We hebben altijd lijstjes klaar liggen. Sterker, ik heb thuis een hele kast vol met ordners en mappen over spelers. En dan heb ik het nog niet eens over het digitale systeem dat we gebruiken. Zo zochten we twee verschillende type spitsen. Met Sven Braken en Erik Sorga hebben we die gevonden. Dat Sven in de eerste wedstrijd tegen NAC zwaar geblesseerd raakte, was een hardere domper dan de late gelijkmaker van NAC. Gelukkig waren we al op zoek naar die tweede spits en konden we snel schakelen door Erik binnen te halen. ”


Stan Valckx

Systeem Wyscout

Bij het beoordelen van spelers maakt VVV gebruik van een systeem, zoals Valckx al aangeeft. Dat is Wyscout, een online videoplatform. Daarin worden alle wedstrijden die wereldwijd op tv zijn te zien opgeslagen en kunnen ze worden teruggekeken. Een perfect hulpmiddel voor scouts en technisch directeuren om op veel manieren informatie van spelers te beoordelen. Een soort digitale grabbelton. Ieder detail is in cijfers uit te drukken. Denk aan individuele statistieken op het gebied van passing, ruimtelijk inzicht, diepgang, assists, doelpogingen, overtredingen, pressie zetten et cetera. Van Hintum pakt zijn laptop en laat het programma zien. “Geen enkele club kan zonder dit systeem werken. Dit is pure noodzaak. Een aantal data staan standaard bij een speler vermeld, maar andere informatie kun je als gebruiker zelf opzoeken en bekijken door een aantal technische en tactische eigenschappen aan te vinken. Wyscout stelt dan zelf een video samen waarin al die informatie van de betreffende speler verwerkt zit. Hoe gaat een speler de één tegen één duels aan? Hoe reageert een verdediger bij balverlies? Zo krijg je een beeld van elke gewenste speler. Wat voor type karakter is het en past deze jongen bij het spel dat de trainer voor ogen heeft?”

Overleg
De clipjes die de scouts van VVV via dit systeem samenstellen, sturen ze vervolgens door naar hun collega’s bij de club. Die kunnen dan zelf een oordeel vormen en tijdens een overleg wordt de speler uitvoeriger besproken. Van Hintum: “Dat doen we twee keer per week op de club, maar ook dagelijks via de telefoon. Zoekt VVV dus een bepaald type verdediger of middenvelder met specifieke kwaliteiten dan maak ik mijn collega’s daar op attent. Een speler kan opvallen als ik zelf een wedstrijd bekijk, maar ook door tips vanuit mijn netwerk. Marco, Jos en Stan gaan op dezelfde wijze te werk. Iedere speler die door ons in het systeem staat opgeslagen, blijft daarin ook staan. Mogelijk kloppen we vervolgens in de winterstop nog bij iemand aan, maar tevens zijn de data weer belangrijk voor onze opvolgers. Als Stan, Jos of ik bij de club vertrekken, blijft die info wel voor VVV behouden. Bovendien hebben ook mensen als Albert van der Weide en Roger Bongaerts een belangrijke rol binnen het technisch hart van de club. De scouting is één van de drie belangrijke peilers van de club. De commercie en de eigen jeugdopleiding zijn de andere twee.”

Systeem Spinsi
Behalve Wyscout werkt VVV inmiddels zelf aan een eigen systeem met de naam Spinsi, mede ontwikkeld door Robin Verheijden, voormalig assistent-trainer bij de jeugd van de Venlose club. “Dat is een programma speciaal voor onze eigen jeugdopleiding waarin allerlei data van een speler worden opgeslagen,” zo legt Valckx uit. “Ja, daar kunnen op korte termijn ook de gegevens vanuit Wyscout in worden opgeslagen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om jeugdspelers als Levi Smans en Joep Munsters direct na afloop van een wedstrijd via Whatsapp een video te sturen met aandachtspunten die wij belangrijk vinden en met hun besproken worden. In eerste instantie is dit systeem bedoeld voor onze eigen spelers, maar in de toekomst moet Spinsi de club nog veel meer mogelijkheden bieden. Het is weer een volgende stap in de verdere professionalisering van VVV.”

In de ogen kijken
Terug naar Wyscout. Papier is geduldig. Hetzelfde geldt voor data. Een speler kan middels dit internationaal gebruikte systeem een positieve indruk geven, maar vanzelfsprekend is er meer nodig om een potentiële aanwinst echt goed te beoordelen. “Wij willen een jongen in de ogen kijken,” zegt Valckx. “Als we via video of informatie van anderen interesse in een speler krijgen, gaan we hem zelf bekijken, spreken met de zaakwaarnemer en de huidige club, maar ook met mensen die in het verleden met deze jongen hebben samengewerkt. Tenslotte is er het persoonlijk gesprek. Daarin vertellen wij over de club, onze financiële mogelijkheden, de doelstelling, het systeem dat de trainer voor ogen heeft, et cetera. Pas als we iemand in de ogen kijken, krijgen we een volledig beeld van een gewenste speler. Dat geldt natuurlijk ook vice versa. Er moet van beide kanten een goed gevoel zijn.”

Reizen
Reizen om spelers te bekijken doet Valckx minder dan in het verleden. Natuurlijk is corona daar mede debet aan, maar VVV is tevens een andere club dan PSV of Wisla Krakow waar hij in het verleden werkzaam was.”Er waren jaren dat ik meer in het vliegtuig zat dan de gemiddelde piloot. Nee, dat vond ik niet erg. Daar zaten vaak mooie snoepreisjes naar bijvoorbeeld landen in Zuid-Amerika bij waar je behalve het bekijken van spelers ook van andere aspecten kunt genieten. Werk en passie lopen bij mij door elkaar. Ik ben eigenlijk altijd met voetbal bezig. Ik zie bijna dagelijks wedstrijden op tv. Als de kans zich voordoet bezoek ik wedstrijden van clubs net over de grens in België of bijvoorbeeld in de tweede of derde Bundesliga. Dat is het niveau waar spelers actief zijn die interessant voor VVV zijn. Ja, ik baalde ervan dat dit door de coronabeperkingen minder mogelijk was. Daarom heb ik nog meer thuis via de tv gekeken. Nee, daarover krijg ik geen ruzie met mijn partner. Zij weet niet beter en bovendien hebben we drie tv’s in huis.”

Veel potentie
Valckx geeft toe dat de voorbereiding niet ideaal verliep. VVV begon eind juni met een selectie die grotendeels bestond uit jeugdspelers. Verder waren er onzekerheden rondom diverse spelers en kwamen er in de loop van de tijd telkens nieuwe jongens bij. Tot het laatste moment bleven nieuwe spelers komen. “Maar ik merk wel dat de groep onder leiding van Jos en zijn staf al flinke stappen heeft gezet. Gelukkig is iedereen zich ervan bewust dat dit een traject is dat om tijd en geduld vraagt. Er staat een grotendeels nieuwe groep die veel potentie in zich heeft. Jos is de aangewezen man om spelers beter te maken. Van Hintum voegt daar aan toe: “Een aantal spelers heeft inderdaad tijd nodig. Ze komen in een nieuwe omgeving, bij andere groep, en krijgen te maken een trainer met een eigen manier van werken. Het is mooi om die ontwikkeling nu te volgen. Bovendien zijn wij als scouts al bezig met de winterstop. Dan ontstaan weer nieuwe mogelijkheden om spelers te halen. Ons werk staat nooit stil.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad