Stan Valckx: ‘Het spel in Almelo was doorslaggevend om met Maaskant te breken’

11 november 2019

Hoewel er veel onvrede was bij supporters van VVV-Venlo, kwam het ontslag van trainer Robert Maaskant en zijn assistent Raymond Libregts toch nog onverwacht.”Niet alleen de nederlaag van afgelopen zaterdag tegen Heracles was bepalend, vooral de manier waarop deze tot stand kwam, was doorslaggevend,” zo laat Stan Valckx weten.
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Lé Giesen en Leon Vrijdag
Het was volgens de manager Voetbal geen eenvoudig besluit. Valckx. “We hebben de afgelopen periode vaak en uitgebreid met elkaar gesproken. Zeker na de nederlagen tegen Fortuna Sittard en Groene Ster. Ja, daarbij zijn zeker harde woorden gevallen. We hebben lang vertrouwen gehouden dat Robert de boel toch wel weer op de rit kon krijgen. Zeker in de duels tegen Vitesse en Feyenoord was er qua spel progressie. Maar helaas heeft zich dat niet doorgezet. Het spel van afgelopen zaterdag was doorslaggevend om de situatie intern te gaan bespreken.”

Te weinig vertrouwen
Volgens Valckx is de club afgelopen zomer met een positief gevoel het traject met Maaskant ingegaan. “In de voorbereiding liep het goed. Er was vertrouwen, veel werklust bij de spelers en de groep groeide naar elkaar toe, maar helaas was daar in de afgelopen weken weinig meer van over.” Waar is het dan misgegaan? Er waren geluiden dat de spelersgroep weinig vertrouwen meer in de trainer zou hebben. Klopt dat? “Dat kan, maar eventuele geluiden uit de selectie zijn zeker niet meegenomen bij dit besluit. De Raad van Commissarissen, directeur Marco Bogers en ik hebben zondag bij elkaar gezeten. Na goed overleg is dit besluit genomen. Er was te weinig vertrouwen dat Robert dit elftal weer op de rails kon krijgen. Daarbij moet mij wel van het hart dat een aantal spelers ook wel eens in de spiegel mag kijken. De teleurstellende resultaten en het slechte spel komen natuurlijk niet alleen op het conto van de trainer. Er stond zaterdag geen team. Het was geen groep, maar een aantal eilandjes. Verliezen kan altijd, maar de wijze waarop was gênant.”
Teleurstelling
Omdat de training van maandagmiddag door de ontwikkelingen werd afgelast waren slechts een paar spelers in het stadion aanwezig. Zij reageerden verrast op het nieuws van het ontslag. “Maar ook zij weten hoe het werkt in de voetballerij. Net zoals Robert zelf. Ja, natuurlijk was hij teleurgesteld, maar dat is logisch. Hij loopt echter lang genoeg mee in de voetballerij om te weten dat dit kan gebeuren.” Bij Valckx zelf overheerst een gevoel van teleurstelling. “We zijn gezamenlijk vol vertrouwen aan dit avontuur begonnen. Dan is het pijnlijk om amper vijf maanden later alweer afscheid van elkaar te moeten nemen.”
Morgen staat de training onder leiding van Mark Luijpers, Luc Nilis en John Roox. Een opvolger is nog niet concreet in beeld. “Nee, een lijst hebben we niet, maar wel een profiel en beeld waarin een aantal kandidaten passen. We gaan de komende dagen rustig bekijken welke coach op dit moment de beste keuze voor de club is.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad