Stan Valckx: ‘Ik heb tijdens dit WK de traditionele Nederlandse speelstijl gemist’

10 december 2022

Tijdens het WK voetbal laat VenloVanbinnen daags na de wedstrijden van het Nederlands Elftal diverse Venlose voetbalkenners aan het woord die hun visie geven over het spel van Oranje. Stan Valckx mag deze reeks – na de uitschakeling tegen Argentinië – afsluiten.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

De in Arcen geboren ex-speler van onder andere VVV-Venlo en PSV is van mening dat Oranje zowel tijdens de verloren kwartfinale als gedurende het hele toernooi te weinig heeft laten. “Ik heb de traditionele Nederlandse speelstijl gemist. Tijdens de wedstrijd tegen Argentinië heb ik bewust de tweede helft op een Duitse zender bekeken en de verlenging via de Belgische TV. Na de 2-2 door Wout Weghorst klonken positieve geluiden en waardering bij deze landen voor Oranje. Maar na afloop werd in mijn ogen toch de terechte vraag gesteld: wat is er nog over van de befaamde Nederlandse school?”

Creatieve oplossing zoeken
Volgens Valckx heeft ons land zich altijd op positieve wijze weten te onderscheiden met een geheel eigen speelstijl. “Louis van Gaal was daar altijd fervent aanhanger van. Daar is hij helaas op teruggekomen. Ligt dat aan het gebrek aan kwaliteit binnen de selectie of komt dat door de keuzes van de trainer? Van Gaal is coach en hij moet zeker zijn visie volgen. Ik deel echter niet de mening dat het niet meer van deze tijd is. Als je geen echte buitenspelers hebt, kun je ook een creatieve oplossing zoeken. De speelstijl die we nu tijdens dit toernooi hebben gezien, is gewoon niet goed uit de verf gekomen.”

Messi
De ex-international (Valckx was onder andere actief voor Oranje tijdens het WK van 1994 in de Verenigde Staten) is van mening dat Argentinië de terechte winnaar is van deze kwartfinale. “Tot het inbrengen van Wout Weghorst en Luuk de Jong heeft Nederland te weinig laten zien. Ze kwamen amper in de buurt van het Argentijnse strafschopgebied en de uitvoering van het spel was onvoldoende. De Argentijnen waren bij vlagen dreigender. Bovendien beschikken zij met Messi over een absolute sterspeler in hun team. Bij het Nederlands Elftal loopt niemand met zijn klasse.”

Initiatief uit handen
Valckx hoopte na de gelijkmaker op een mooie ontsnapping van Oranje, maar moet nu toegeven dat de verlenging teleurstellend verliep. “Uiteindelijk mochten ze blij zijn dat er nog een vervolg kwam in de vorm van penalty’s. Ik bedoel: Het spel kantelde op positieve wijze toen Weghorst en De Jong in het veld kwamen, maar vanaf het moment dat de verlenging begon gaf Nederland het initiatief weer weg. Waarom? Natuurlijk heb je tijdens een wedstrijd altijd te maken met automatische processen, maar de wijze waarop we het weer uit handen gaven, vond ik wel heel apart.”

Opstootjes
Over de opstootjes die de wedstrijd ontsierden zegt de huidige scout van VVV-Venlo: “Ach, dat was van beide kanten. Je weet dat Zuid-Amerikaanse ploegen daar meester in zijn en je speelt ze als het ware in de kaart door er in mee te gaan. Bovendien geven dat soort teams nooit op. Ze weten zich altijd na een vorm van tegenslag weer terug in de wedstrijd te knokken. Dat gebeurde vrijdagavond dus ook. En zij kunnen het beste met spanning omgaan. Natuurlijk floot scheidsrechter Lahoz heel slecht. Maar het ligt deels aan de spelers zelf. Een aantal jongens was duidelijk gefrustreerd. Er is veel gebeurd en dat geldt voor beide ploegen. Aan de andere kant, we moeten het niet groter maken dan het is. Het was een kwartfinale waar veel spanning op zat. Dan kan dit gebeuren.”

Te weinig plezier
Resteert de vraag: op welke wijze gaat dit WK in Qatar voor het Nederlands Elftal de geschiedenisboeken in? “Dit wordt zeker geen hoofdstuk waarover met hoofdletters een verhaal wordt geschreven. Daarvoor hebben we veel te weinig plezier aan dit Nederlands Elftal beleefd. Zoals gezegd: het was voetballend niet goed.” Als echte voetballiefhebber zag Valckx naar eigen zeggen zeker 90 procent van de wedstrijden. “Het is niet zo dat ik mij verheug op al die poulewedstrijden, maar ik kijk wel. Als over vier jaar 48 landen met het WK meedoen, wordt het nog erger. Maar de affiches van bijvoorbeeld de kwartfinale, daar kan ik mij echt op verheugen. Om terug te komen op Oranje: zij hebben simpelweg te weinig laten zien om het de echte liefhebber naar de zin te maken. Zeker in de poulefase. Tegen Amerika en Argentinië was het alles bij elkaar ook te weinig.”

Voor Valckx is Frankrijk op dit moment de favoriet om de wereldtitel te winnen. “Zij beschikken over individuele klasse en in de breedte zit die selectie ook uitstekend in elkaar. Op het moment dat ik dit zeg weet ik natuurlijk nog niet hoe ze tegen een ander topland als Engeland voor de dag komen. Ik ben erg benieuwd en blijf het de komende week zeker intensief volgen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad