Supporters steunen Jos Luhukay en laken gedrag muitende VVV’ers

29 december 2021

Het bericht in De Limburger kwam vlak voor de winterstop als een donderslag bij heldere hemel: er was onrust in De Koel. Een aantal personen uit de selectie en de staf zou zich tegen de werkwijze van trainer Jos Luhukay keren. Een droomhuwelijk stond op springen volgens de krant. Juist nu de club net een nieuw beleidsplan had uitgewerkt waarin de Venlose coach een belangrijke rol vervulde.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VVV-Venlo, Marcel Gubbels, Marcel Janssen en Michiel Hen

Verhalen over te veel en te hard trainen plus het missen van gezellige uitstapjes met een glas bier zouden de reden zijn. Veel supporters lieten op social media weten niet blij te zijn met het groepje dat de pers had opgezocht. Marcel Janssen, voorzitter van supportersvereniging D’n Twellefde Man is duidelijk in zijn visie: “Als je maar een paar keer in de week wilt trainen, moet je bij de amateurs gaan voetballen. Wat mij betreft mag de club hier snel korte metten mee maken en maatregelen nemen tegen deze groep. Al wil ik er wel de kanttekening bij maken, dat we nog maar moeten zien of het verhaal daadwerkelijk zo ernstig is als dat het in de krant werd omschreven.”

Teken van zwakte
Janssen vond het artikel vlak voor de laatste thuiswedstrijd van de eerste competitiehelft tegen TOP Oss (2-3 nederlaag) zowel verrassend als teleurstellend. “Ik beschouw het als een teken van zwakte als spelers of stafleden hiermee naar de krant stappen. Het kwam bovendien op een bijzonder ongelukkig moment. Directeur Marco Bogers had net die dag een positieve boodschap voor 2022 naar supporters en partners verstuurd, toen ’s avonds dit bericht op de website van De Limburger verscheen. Als een aantal spelers, dat te weinig aan spelen toekomt, wil vertrekken is dat te begrijpen. Maar moet dat op deze manier? Marco Bogers heeft harde woorden gesproken over deze zogenaamd ontevreden groep. Hopelijk houdt hij zich daar aan en neemt VVV maatregelen.”

Marcel Janssen, tweede van links.

Opnaaien
Supporter Marcel Gubbels was net zo verrast als Janssen. Toch ziet hij een patroon. “Wie zijn die echte onruststokers? Het is al eens eerder onrustig geweest. Nu zijn er veel nieuwe, jonge spelers waarvan ik niet verwacht dat zij het initiatief nemen om naar de pers te stappen. Iemand moet ze dus opnaaien. Pak die personen aan. Ik vond het mooi om de woorden van Marco Bogers te horen. Eindelijk was er eens iemand vanuit de club die pal achter de trainer ging staan. Er zullen in ieder geval maatregelen genomen moeten worden.” Ook een andere supporter, Michiel Hen, pleit voor een aanpak tegen het groepje muitende personen binnen de club. “VVV heeft afgelopen zomer al hun visie voor de lange termijn gepresenteerd. Spelers en stafleden zijn daarvan op de hoogte. Iedereen weet hoe Jos Luhukay in elkaar steekt. Hij eist veel van zijn spelers. In mijn ogen is dat terecht. Je moet vechten voor een plek in de basis. Dit is profvoetbal. Daar hoort een passende instelling van alle betrokkenen bij. Als je van mening bent dat je te hard moet trainen, stap je niet naar de pers. Dat is laag.”

Wisselende opstelling
Het enige punt van kritiek waar Janssen en Gubbels zich in kunnen vinden, is de vaak wisselende opstelling waarvoor de trainer kiest. “Ik zie te weinig vastigheid,” aldus de voorzitter van de supportersvereniging. “Dat kan binnen een groep zorgen voor onrust. Maar dan nog: dit soort zaken bespreek je natuurlijk wel intern.” Marcel Gubbels sluit zich bij deze visie aan. “Luhukay heeft daar misschien een reden voor, maar ik zet er mijn vraagtekens bij. Er zijn veel jonge spelers in de selectie die vertrouwen nodig hebben. Dat krijg je niet bij te veel wisselen.” Als voorbeeld noemt Gubbels het besluit om eerste doelman Lukas Zima naar de bank te verwijzen en Delano van Crooij een kans te geven. “Ik zie qua niveau weinig verschil tussen beide keepers. Stel dat het met Delano mis gaat, dan hebben we met twee onzekere keepers te maken. Ook spits Erik Sorga (waarvan inmiddels bekend is dat hij de club gaat verlaten) had van mij meer speelminuten mogen krijgen. Hij begon goed met twee goals in zijn eerste wedstrijd, scoort als international voor Estland, maar heeft nooit zes à acht wedstrijden achter elkaar de kans gekregen. Dat vind ik jammer. Dat hij ontevreden is, begrijp ik dan nog wel.”

Marcel Gubbels als trouwe supporter op Z2

Verwachtingen
Over de resultaten hebben de drie heren een eigen visie. Michiel Hen erkent dat hij vooraf geen hoge verwachtingen had voor het lopende seizoen. “De club heeft afgelopen zomer duidelijk aangegeven aan een nieuw team te willen bouwen. Dat kost tijd. Ik beschouw dit als een tussenjaar. De jeugd krijgt nu een kans en dat is volgens mij een goede zaak voor een club als VVV. Play-offs halen is het maximaal haalbare. En als dat niet gebeurt, is dat volgens mij geen drama. Ik denk dat we het volgend seizoen meer mogen verwachten. Laat dit team groeien. Met Nick Venema hebben ze in ieder geval voor de tweede competitiehelft al een goede spits aangetrokken. Wie weet kan hij een bijdrage leveren aan goede resultaten. Want doelpunten maken was volgens mij tijdens de eerste competitiehelft het grootste probleem.”

Zorgelijk
Marcel Gubbels had op meer gehoopt. “Natuurlijk is het een jonge groep met vooral nieuwe spelers, maar er waren toch wedstrijden bij die ik zorgelijk vond. Qua resultaat en qua niveau. Kijk naar de twee duels tegen TOP Oss en de wedstrijden tegen de jeugd van Utrecht, AZ, PSV en Ajax. Daar had met meer strijd meer in gezeten.” Over de komst van Venema is hij in ieder geval content. “Een creatieve speler op het middenveld er bij, lijkt mij ook geen luxe. En dan de vleugels. Roemer heeft het zeker in zich. Er is dreiging, maar het komt er nog te weinig uit. Misschien dat wat extra concurrentie hem goed doet. We krijgen redelijk weinig goals tegen, maar scoren te weinig. Daar zit het grootste probleem. Goede aanvoer naar de spits is belangrijk.”

Michiel Hen (rechts) met zijn vader op hun vaste plek op O2

Feestje bouwen
Marcel Janssen had bij de start van deze voetbaljaargang net als Hen ook geen hoge verwachtingen. “Ik ben nog steeds van mening dat ze geen play-offs halen. Sommige supporters zijn te optimistisch. Dat zorgt voor teleurstelling. Kijk eens naar de kracht van diverse andere ploegen. NAC, De Graafschap, Volendam, Excelsior, ADO Den Haag zijn slechts een paar voorbeelden. Veel teams hebben meer ervaring, betere spelers en zijn al jaren bij elkaar. Wij hebben een compleet nieuw en jong team dat moet groeien. Dat heeft Luhukay ook zo uitgesproken. Voor mij was het belangrijkste dat we weer het stadion in mochten. En al die keren hebben we er een feestje van gemaakt. Mede dankzij de supporters heeft het team een paar keer in de slotfase punten gehaald. Dat was prachtig om mee te maken.” Michiel Hen is blij met de komst van een nieuwe generatie fans naar het stadion. “Venlo staat bekend als de stad van näölers, maar toch is er dit seizoen duidelijk een nieuwe generatie die niet wil zaniken, maar de club wil steunen. Die jonge supporters, met gelukkig ook veel meisjes, vind ik mooi om te zien.”

De drie hopen vooral dat ze na de winterstop toch weer het stadion in mogen. Janssen: “In maart viert de club het feit dat 50 jaar geleden de eerste wedstrijd in De Koel werd gespeeld. Je moet er toch niet aan denken dat er dan nog geen publiek naar binnen mag. Het is mijn grootste wens voor de tweede competitiehelft dat we met een goed gevulde Koel weer regelmatig een feestje kunnen bouwen. Ongeacht de resultaten. Dat komt later wel weer.” Gubbels voegt daar als slot aan toe: “Ik denk dat eventuele successen afhankelijk zijn of er weer supporters naar binnen mogen. Zonder publiek denk ik dat het lastig wordt in de tweede competitiehelft. Met de steun van een vol stadion kunnen er mooie dingen gebeuren.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Hol-ogig egoïsme

Hol-ogig egoïsme

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen Het is op momenten chaos troef op de belangrijkste tweewielerverkeersader door de Venlose binnenstad. Die loopt van de Martinusstraat via de Grote Kerkstraat, Begijnengang en Nieuwstraat naar de Koninginnesingel. Fietsers...

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

De Venlose burgemeester Antoin Scholten liet in een interview met De Limburger weten dat hij vreest voor een invasie aan ongevaccineerde Duitsers die in Venlo willen winkelen. Hij pleit daarom voor invoering van 2G. Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging...