Supportersvereniging D’n Twellefde Man wil de voetbalcultuur in Venlo in stand houden

3 augustus 2021

Afgelopen zaterdag was er niet alleen voor het eerst sinds een jaar weer publiek in Stadion De Koel welkom, ook opende het Supportershome Beej Jan voor de eerste keer haar deuren. Daarmee ging een langgekoesterde wens van supportersvereiniging D’n Twellefde Man in vervulling.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Voorzitter Marcel Janssen en vicevoorzitter John Boeve lopen met gepaste trots door het supportershome. “Ik geniet van de nieuwe positieve vibe die rondom de club hangt,” aldus Janssen. “De komst van dit supportershome draagt daar zeker aan bij. Hier voelen de VVV-fans zich thuis. Afgelopen zaterdag zat het terras anderhalf uur voor de wedstrijd tegen Panathinaikos al vol. Na afloop waren mensen van de club als Marco Bogers, Stan Valckx en Ineke Gutterswijk aanwezig om met de supporters een biertje te drinken. Dit is waar wij het voor doen. Een optimale beleving voor iedereen creëren.”

Nieuw thuis
Een officiële opening is er nog niet geweest. Mogelijk volgt die voor de tweede thuiswedstrijd tegen Almere op 21 augustus. Dat is echter nog niet zeker. Het bestuur van D’n Twellefde Man en VVV-Venlo zijn samen jarenlang met de komst van dit supportershome bezig geweest. Een officiële opening komt dan ook niet aan op één of twee weken langer wachten. Sinds de sluiting van het voormalige onderkomen in 2017 is aan dit plan gewerkt. John Boeve: “Het oude fancafé is sinds de promotie van dat jaar in gebruik als persruimte. Wij werden onder andere tijdelijk ondergebracht in eventlocatie Limianz, eveneens gelegen op het terrein van Stadion De Koel, maar dat voelde voor de supporters niet als thuis. Alles was er professioneel geregeld, maar de fans misten de beleving. Zelfs voormalig eigenaar Richard Stohr maakte zich nog sterk voor een eigen supportershome. In de afgelopen jaren zijn veel constructieve gesprekken met het bestuur van VVV gevoerd, er werd een projectgroep opgericht en zonder coronaperikelen zou deze plek al in de loop van vorig seizoen geopend zijn. Nu is de tijd er eindelijk rijp voor en hebben de supporters weer een thuis.”

John Boeve en Marcel Janssen bij het beeld van Jan Klaassens

Beej Jan
De naam Beej Jan is niet zonder reden gekozen. Jan Sanders was vele jaren de uitbater van het voormalig fancafé. Een echte supportersman volgens Janssen en Boeve. “De naam is een terechte ode aan hem.” Naast het nieuwe onderkomen pronkt het beeld van clubicoon Jan Klaassens. Jan nummer twee dus. “Binnen staat Jan Sanders centraal. Buiten gaat het om Jan Klaassens,” aldus beide bestuursleden. “Ja, de naam is een ode aan twee belangrijke heren die voor altijd in de harten van de supporters zitten . Dit is een echte plek voor en door supporters. We draaien zelf bardiensten en alle geld dat we hier verdienen stoppen we op diverse manieren terug in de club. Wij hoeven geen winst te maken. Alles draait hier om het belang van VVV-Venlo. Zouden we bardiensten aan een andere partij uitbesteden, dan verdween er weer veel geld naar anderen. Door alles zelf te regelen, komen er inkomsten bij de fanclub die voor diverse soorten supportersacties te gebruiken zijn: goedkopere busreizen, meer sfeer en beleving in het stadion, maar ook voor het organiseren van activiteiten.”

Busreizen voor zes euro
Met het noemen van sfeeracties halen Janssen en Boeve één van de doelen aan die dankzij de komst van dit nieuwe supportershome mogelijk zijn. Het gaat bij de fanclub om sfeeracties in en rond het stadion, het organiseren van busreizen naar uitwedstrijden en supporters op deze plek een thuisgevoel te geven. “Alles bij elkaar genomen willen we de voetbalcultuur in Venlo in stand houden en zelfs uitbreiden,” zo benadrukt Boeve. “De ouderwetse voetbalsfeer moet terugkeren bij wedstrijden van VVV, zowel in De Koel als bij uitwedstrijden. Een paar jaar geleden leefde bij ons even de vrees dat er in de toekomst geen bussen meer naar uitwedstrijden zouden rijden. Het was simpelweg te duur. Neem een uitwedstrijd naar Heerenveen. Dat kostte 35 euro. Zonder kaartje. Nu is het doel om busreizen voor onze leden te organiseren die, ongeacht de eindbestemming, slechts 6 euro kosten. Dat maakt het ook aantrekkelijk voor ouders om met hun zoon of dochter mee te gaan. Als je per persoon een paar tientjes moet betalen, haken veel mensen al snel af. Dankzij de komst van dit supportershome is dat mogelijk. Daarmee steunen we indirect ook de club. Hoe voller het uitvak, hoe beter dat is voor de motivatie van de spelers. Onze eerste trip gaat volgende week vrijdag naar Oss. Daar hebben op de eerste verkoopdag zich al direct ettelijke tientallen mensen voor ingeschreven. Het mooiste zou zijn als we in de toekomst zelfs gratis busreizen kunnen organiseren.”

Optimale beleving
Een nieuwe generatie binden aan de club is één van de achterliggende gedachtes. Er zijn diverse supportersgroepen in het stadion met creatieve ideeën, maar die konden ze lange tijd nergens kwijt. “De fanclub wil alle groepen verbinden en de faciliteiten beschikbaar stellen om sfeeracties van de grond te krijgen,” aldus Janssen. “Wij proberen het voor alle supporters goed te regelen: jong en oud. Zo hebben we een eigen loods waar meterslange spandoeken bewerkt kunnen worden. Geloof me als ik zeg dat zo’n doek niet goedkoop is. Het moet aan allerlei voorwaarden voldoen voordat het in het stadion te gebruiken is. Maar we hebben voor de toekomst nog meer plannen. Fotoshoots voor kinderen met spelers, feestavonden met een DJ of dat er na de wedstrijd hier in het home spontane feesten ontstaan. Avonden waar spelers aanwezig zijn, wij zelf een man of the match kiezen en foodtrucks klaar staan die soep of broodjes warme worst verkopen. Bij alles wat wij doen, gaat het om de beleving. Iedereen is hier welkom. Ja, dus ook supporters van de tegenstander. Iedereen die zich netjes gedraagt ontvangen wij met open armen. Wij zouden ons schamen als het anders verloopt. De komst van dit supportershome is de mooiste beloning voor jarenlang hard werken en veel praten.”

Samenwerking met VVV
De samenwerking met VVV is volgens de twee bestuursleden dan ook goed. Boeve: “Je moet weten hoe plannen zich ontwikkelen. Een wens gaat niet direct in vervulling. Alles heeft tijd nodig. Je voert veel gesprekken met mensen binnen de club. Ze luisteren echt wel naar de supporters en weten dat wij veel ideeën waar maken. Het is een kwestie van vertrouwen en dan omarmen ze onze plannen van zelf. De rol van campagnemanager Siebe Munten is daarbij van groot belang. Met hem voeren we veel constructieve gesprekken.” Tevens wil het bestuur van D’n Twellefde Man graag vaker met de gemeente om tafel zitten. “Het zou goed zijn als het vijandige beeld dat veel mensen nog bij een voetbalwedstrijd hebben eens verdwijnt. Nee, het gaat er ons niet om dat wij tegen de gemeente zeggen wat zij moeten doen, maar wij willen wel onze visie afgeven. Nu heerst er nog een sfeer van: iets mag niet, tenzij. Wij willen naar: iets kan wel, tenzij. Dat is een andere insteek. Plaats niet overal in de stad of bij het stadion ME-busjes of agenten met politiehonden. Over twee maanden is het weer vroeg donker, kans op regen en als er dan politie rondom het stadion staat met blaffende honden, schrikt dat mensen af. Het is een beeld dat ze in films gebruiken om een angstige sfeer te creëren. Dat past niet bij een club als VVV.”

Hele leven supporter
Wat drijft deze twee heren, beiden 50-plus, om nog zoveel energie in dit alles te stoppen? Boeve en Janssen lachen. “Goede vraag. Maar VVV is voor ons als een tweede thuis. Ik kom hier al bijna mijn hele leven,” aldus Boeve. “De eerste keer was in 1976, die legendarische thuiswedstrijd tegen PSV (2-0 winst). Ik ken Marcel al tientallen jaren. Samen met hem, maar ook met Pascal Bruurs zitten we regelmatig samen om te brainstormen. Dat doen we al jaren en deze creativiteit heeft nu weer geleid tot dit supportershome.” Voorzitter Marcel Janssen is sinds 1980 een trouwe bezoeker van Stadion De Koel. “Ik woonde in het Hagerhof, kende John Taihuttu persoonlijk en tijdens mijn eerste wedstrijd scoorde hij twee keer. Dat vergeet ik nooit meer. Sindsdien ben ik supporter en aanwezig bij thuis- en uitwedstrijden.”

Laatste vraag is natuurlijk wat de verwachtingen voor komend seizoen zijn. Daarover hebben ze een duidelijke boodschap voor de supporters. “Verwacht niet te veel. Laat je verrassen. Heb geduld met de prestaties van het nieuwe team. We gaan verrassen, maar ook teleurstellen. Deze ploeg moet groeien. Geef ze de tijd. Niemand is gebaat bij een negatieve vibe. Spelers zijn ook gewone mensen die gevoelig zijn voor kritiek. Zowel in het stadion, maar ook op social media. Als nieuwe jongens nu alweer worden afgebrand, heeft dat een negatieve uitwerking. Geen mens gaat beter presteren door fluitconcerten, uitschelden of gezanik op social media. Het werkt eerder verlammend. Kom naar de Koel en maak er een feest van. De wedstrijd is onderdeel van een leuke middag of avond. En bij het nieuwe supportershome kan het feest gewoon verder gaan. Wie met die instelling naar het stadion komt, zal nooit teleurgesteld naar huis gaan.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad