Hermans, Kurcinac en Van Rosmalen: ‘De VVV-selectie van 1976 heeft geschiedenis geschreven’

10 juni 2021

Aanstaande zondag 13 juni vindt in Covebo Stadion De Koel de presentatie plaats van het boek ‘De Voetbaldroomzomer van FC VVV in 1976’. Bijna de complete selectie zal daarbij aanwezig zijn. Precies 45 jaar na de dag van de onvergetelijke promotie op de Wageningse Berg, 13 juni 1976. Zo ontstaat tevens een reünie van misschien wel de meest legendarische spelersgroep uit de geschiedenis van de Venlose voetbalclub. Ger van Rosmalen, Jacques Hermans en Stefan Kurcinac blikken terug op die periode en vertellen over de totstandkoming van het boek.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Lé Giesen, Maurice Ambaum en Rob Buchholz

Het boek beschrijft precies, in chronologische volgorde de 100 dagen van 30 mei 1976, het begin van de nacompetitie tot en met 6 september, de dag dat PSV met 2-0 in De Koel werd verslagen. Stefan Kurcinac (73) blijft bescheiden als hij weer aan deze glorieperiode herinnerd wordt. “Er waren bij VVV succesvolle teams voor ons. Denk aan de ploeg die in 1959 de KNVB-beker won. En ook na onze tijd heeft de club veel goede spelers en periodes van successen gekend. Maar bijna iedereen begint telkens weer over de nacompetitie van 1976, de promotie op de Wageningse Berg en de wedstrijd tegen Barcelona. Ja, het was onvergetelijk en ik ben zeker trots deel van dat team te zijn geweest, maar misschien hebben wij ook wel een beetje mazzel gehad dat alles precies zo samenviel.”

Belangrijke periode
Het was uitgever en journalist Maurice Ambaum die op het idee voor dit bijzondere boek kwam. “Maurice belde mij begin dit jaar op,” aldus Ger van Rosmalen die direct enthousiast reageerde. “Bijna iedereen van die groep is nog in leven, met uitzondering van Joop de Klerk.” Van Rosmalen begon contact op te nemen met zijn ploeggenoten van toen en bijna iedereen reageerde direct enthousiast. “De afgelopen maanden hebben prachtige gesprekken opgeleverd. Spelers zijn in koppeltjes van twee of drie geïnterviewd. Zo kwamen prachtige verhalen en anekdotes naar boven die ik zelf soms ook alweer vergeten was. Iedere speler heeft die periode op zijn eigen manier beleefd.” De 75-jarige Jacques Hermans beschouwde het plan ook direct als een uitstekend initiatief. “Het is een belangrijke periode geweest voor de club, voor de stad en zeker ook voor ons als spelers. Het is zoals Stefan zegt: tot op de dag van vandaag spreken mensen ons nog vaak aan over die periode. Het was echt onvergetelijk.”

VVV-Vitesse tijdens de nacompetitie 1976 met Kurcinac (l) en Van Rosmalen (r).

Plakboeken
Hermans leverde behalve zijn eigen anekdotes en herinneringen nog een hele schat aan extra informatie voor het boek aan. “Mijn vader heeft helaas nooit wedstrijden van VVV bezocht, hij was altijd bang dat mij iets zou gebeuren. Echter, na mijn actieve carrière stond hij plotseling met een doos vol plakboeken bij mij voor de deur. Wat bleek? Hij had in al die jaren alles bewaard: krantenartikelen, foto’s en meer. Van ieder seizoen wel twee boeken vol en van de nacompetitie van 1976 natuurlijk nog meer. Ik heb nooit geweten dat hij alles verzamelde. Tot die dag. Het was een belangrijke bron van informatie voor Maurice Ambaum. Later breng ik die boeken wel een keer naar het gemeentearchief, waar ook de collectie van archivaris Baer Diddens naartoe is gebracht.” Het enige dat volgens Van Rosmalen ontbreekt uit deze periode zijn videobeelden. “Maurice Ambaum heeft alles uitgezocht, maar er zijn geen beelden. Alleen een kort radiofragment van de promotie. Die is via een QR-code in het boek te beluisteren.”

Nacompetitie
FC VVV, zoals toen nog de naam van de club was, begon de historische nacompetitie op 30 mei 1976 met een 2-0 zege op FC Wageningen, maar daarna volgde bij twee uitwedstrijden een nederlaag (2-0) tegen Fortuna SC en een gelijkspel (0-0) tegen Vitesse. Het was dus niet zo dat de Venlonaren de favoriet waren om deze nacompetitie te winnen. “We waren in die eerste fase echt niet bezig met promotie,” zo herinnert de nu 66-jarige Ger van Rosmalen zich. Toen was hij nog de benjamin van de groep. “Vitesse was in mijn ogen favoriet. Dat was een team met ervaren en goede spelers. Fortuna was de outsider. Voor FC Wageningen en wijzelf was het gewoon mooi er bij te zijn. Ja, we waren in de reguliere competitie als tweede geëindigd, maar dat maakte ons allerminst de topfavoriet.” Kurcinac bevestigt deze uitleg. “We begonnen die serie van zes wedstrijden met de instelling van: we zien wel. Pas na de 2-0 winst op Vitesse in de thuiswedstrijd ontstond het besef dat we echt een kans maakten.”

Wedstrijdbespreking in het bos
Dan 13 juni 1976. De historische dag in Wageningen waar zeker 10.000 VVV-supporters bij aanwezig waren. Kurcinac: “We reisden die zondag met de bus naar de Wageningse Berg. Dit was geen gewone wedstrijd. Er stond iets bijzonders op het spel, dat was aan alles merkbaar.” Niet alleen de aanwezigheid en het rumoer van de duizenden supporters zorgde voor spanning, ook een beslissing van trainer Rob Baan gaf de spelers volgens Ger van Rosmalen het gevoel dat het anders was dan eerdere wedstrijden. “Vlak voor Wageningen werd de spelersbus in opdracht van de coach bij een bos geparkeerd. Baan deed in dat bos de wedstrijdbespreking.” Een apart besluit met gevolgen, zo weet ook Jacques Hermans. “Huub ‘De Koes’ Vercoulen was het hele seizoen onze vaste rechtsback geweest. Plotseling schoof Baan mij van een plek in het centrum naar die positie. Jos Klingen kreeg mijn plek centraal achterin. Ik hoef je niet uit te leggen dat Huub not amused was. Later heeft Baan daar nog tekst en uitleg over gegeven. De Koes was een aanvallend ingestelde back en onze trainer wilde meer zekerheid inbouwen.” Volgens Van Rosmalen was de rol van de Haagse trainer essentieel voor het succes tijdens die periode. “Hij heeft echt voor een professionele omslag gezorgd die uiteindelijk tot deze promotie leidde.”

Een volle Markt voor het stadhuis bij de huldiging op 13 juni 1976.

Triomftocht
Die zondagmiddag, 13 juni 1976, nam rond vijf uur nam een Joekskapel bezit van het veld. Het Avé VVV klonk uit duizenden inmiddels al schorgeschreeuwde kelen. De nacompetitie was zwaar. Ook veel spelers waren fysiek en psychisch volledig leeg. Nog één keer alles geven. De aftrap van het duel was om half zeven. Bij de andere wedstrijd van deze nacompetitie speelden Fortuna SC en Vitesse tegen elkaar en ook die clubs maakten nog kans op promotie. Alleen bij winst was VVV verzekerd van de Eredivisie. De minimale voorsprong van 1-2 zorgde lange tijd voor veel spanning. Na vijf minuten blessuretijd klonk het verlossende fluitsignaal van scheidsrechter Berrevoets. Het zomeravondcarnaval van VVV kon beginnen. De rit naar Venlo werd één lange triomftocht. Kurcinac: “Vanaf ons vertrek in Wageningen stonden mensen naar de bus te zwaaien. Dat ging maar door en het werden er steeds meer. Vanaf Bergen werden het er steeds meer.” Ook Van Rosmalen geniet zichtbaar als hij de terugreis in zijn herinnering ophaalt. “De 10.000 supporters die ook op weg terug waren naar Venlo stopten onderweg om ons toe te juichen. In Velden was het kermis, dus daar was het sowieso ontzettend druk. Nee, wat er toen gebeurde, komt nooit meer terug. Heel Noord-Limburg snakte naar dit voetbalsucces. Dat voelden we in de loop van het seizoen ontstaan. Steeds meer supporters bezochten De Koel en tijdens de nacompetitie werden dat er steeds meer.”

Barcelona
Na de legendarische promotie volgde in augustus nog twee bijzondere oefenwedstrijden in De Koel tegen de Europese grootmachten Barcelona (1-2) en Borussia Mönchengladbach (2-4). Met name het duel tegen de Spanjaarden met Cruijff en Neeskens zorgde voor een nieuw historisch moment in de geschiedenis van de club. Maar liefst 26.000 toeschouwers in De Koel. Realiseerden de spelers zich toen hoe bijzonder dat duel was? Voor Stefan Kurcinac wel. “We liepen het veld op, zagen de mensenmassa, de spelers van Barcelona en dachten: is dit echt?” Jacques Hermans behoort tot een select groepjes van Nederlandse spelers die tegen Barcelona wist te scoren. “Ja, ik maakte toen ons doelpunt. Of wij ons echt realiseerden hoeveel impact die wedstrijd nu anno 2021 nog zou hebben, dat weet ik niet. Ja, het was bijzonder en zeker een belevenis. Maar dat mensen er 45 jaar later nog over praten, hadden we toen niet verwacht.” De spelers van de Spaanse club vertrokken na afloop van de wedstrijd direct weer naar Hotel Wilhelmina. Tijd voor een babbeltje was er niet meer. Kurcinac: “Als ik er nu op terugkijk, vind ik het wel jammer om geen foto met Cruijff of zo te hebben. We hebben toch tegen één van de grootste clubs ter wereld gespeeld. Vergelijk het maar met als het huidige Barcelona met Messi naar Venlo zou komen. Ook dat zou voor een enorme toeloop zorgen. Ik heb eigenlijk niets meer uit die tijd. Alles heb ik weggegeven. Daarom is dit boek voor mij ook zo belangrijk.”

Andere tijden
De succesvolle zomer van 1976 eindigde op 12 september 1976 met een 2-0 winst op PSV (goals Jovanovic en Kurcinac) , opnieuw in een bomvolle Koel. Dat gebeurde in de jaren daarna bij topwedstrijden tegen Ajax en Feyenoord nog diverse keren. “Ja 20.000 tot 24.000 toeschouwers kwam wel vaker voor,” aldus Kurcinac. “Dat komt helaas niet meer terug. De tijden zijn veranderd.” Hermans knikt bevestigend. “Ik werkte in die jaren gewoon als onderhoudsmonteur bij de Enfa. Rond een uur of vier begon de training. De meeste spelers hadden een reguliere baan. Je kunt de tijd van toen niet vergelijken met de situatie nu. Tegenwoordig draait bijna alles om geld. Dat kan leuk zijn, maar bij ons was er nooit geen sores over geld. We waren een hecht team dat voor elkaar door het vuur ging. Gewoon voetballen en het plezier stond daarbij bovenaan.”

Geschiedenis geschreven
De drie oud-spelers halen slechts een klein deel van de vele herinneringen op uit de warme zomer van 1976. Het boek staat vol anekdotes en verhalen met alle betrokkenen en veel nog niet eerdere vertoonde foto’s van Lé Giesen. Zondag tijdens de presentatie in De Koel zullen nog heel wat mooie herinneringen door alle betrokkenen worden opgehaald. Van Rosmalen, Kurcinac en Hermans kijken uit naar die dag. “Het is fantastisch om iedereen weer te zien. Er is in het verleden wel eens eerder een reünie geweest, maar nu is met uitzondering van een enkeling die op vakantie is, iedereen aanwezig. Het wordt een bijzondere middag voor ons allemaal. We hebben met deze groep toch geschiedenis geschreven.”

Wie voor 13 juni het boek met korting bestelt, maakt kans op een exemplaar dat is gesigneerd door de spelers van toen. Het boek kost bij voorintekening € 16.50 en is te bestellen via www.ambaum.nl Na 13 juni kost het boek € 19.95.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad