Venlose away-supporters: ‘Dit is zoveel meer dan een alleen een uitwedstrijd bezoeken’

15 augustus 2022

Niet alleen in stadion De Koel laten ze zich horen, ook bij uitwedstrijden van VVV-Venlo zijn ze luid en duidelijk aanwezig: de hondstrouwe geelzwarte aanhang. Ze reizen door het hele land om hun favoriete club te steunen. Zo is er een vaste groep die iedere awayday- zoals een uitduel tegenwoordig in supporterstermen genoemd wordt – bezoekt, maar er zijn ook supporters die een aantal keren per seizoen een deel van hun vrije weekend opoffert om een uitwedstrijd te bezoeken.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Rob Buchholz en John Boeve

Wat drijft ze? Wat is de magie van uitwedstrijden? Waarom gaat de passie van deze groep verder dan de fans die alleen duels in stadion De Koel bezoeken? De redactie van VenloVanbinnen reisde afgelopen vrijdag met de bus mee naar Doetinchem voor het duel De Graafschap-VVV (1-2 winst). Ongeveer 200 Venlose supporters lieten daar 90 minuten lang van zich horen. Tijdens de rust stond Marcel Janssen, voorzitter van supportersvereniging D’n Twellefde Man, van oor tot oor te stralen. “Man, kijk eens om je heen. Wat een feestje zijn onze fans weer aan het bouwen. Hier kan ik echt enorm van genieten. Met 200 mensen uit Venlo naar Doetinchem. En dat midden in de vakantieperiode. De Graafschap was beter, de ruststand is 1-1, maar dan toch deze sfeer. Hier doen wij het voor.”

Saamhorigheid
Pascal Bruurs is één van die trouwe supporters. Ook hij geniet volop van het enthousiasme van de fans. Van jong tot oud. De 51-jarige Venlonaar bezoekt ongeveer 12 tot 15 uitwedstrijden per seizoen. VVV-Venlo zit al sinds de jaren 80 in zijn hart. In het verleden had hij de rol van supporterscoördinator bij de club. Tevens is hij al sinds 2009 bestuurslid van de supportersvereniging. “Waarom ik zo vaak meega?” Pascal denkt een tijdje na en zegt dan: “Eigenlijk kan ik het niet goed uitleggen. Het is zoveel meer dan de wedstrijd bezoeken. Ik vind het gaaf om alle stadions van Nederlandse betaald voetbalclubs te zien. Ja zelfs de uitwedstrijden tegen clubs als bijvoorbeeld Telstar of TOP Oss hebben iets bijzonders. De sfeer en ontvangst bij veel clubs uit de Eerste Divisie zijn sowieso vaak prettiger dan in de Eredivisie. Daar is het killer en zakelijker. Het gaat mij ook niet om het feit of we winnen of verliezen. De saamhorigheid tijdens een busreis is altijd gaaf. Net zoals de sfeer in het uitvak. Ik kan mij de terugreis na een 4-0 nederlaag herinneren. Hoe denk je dat de sfeer was na afloop in de bus? Hartstikke positief. Die leuke avond maak je zelf. Maar ik vind het lastig om dat gevoel goed te omschrijven.”

Bijzondere traditie
Een van de vaste, bijzondere tradities die horen bij een uitwedstrijd is dat het bestuur van de Venlose supportersvereniging een korte ontmoeting heeft met de collega’s van de thuisspelende club. Zo ook afgelopen vrijdag (zie foto boven). “Dat is een vaste afspraak waar bijna alle clubs uit het betaald voetbal aan meedoen,” aldus vicevoorzitter John Boeve terwijl hij aan een colaatje nipt in de bestuurskamer van de Doetinchemse fanclub. Een sfeervolle en stijlvol ingerichte ruimte met bar en gedecoreerd met voetbalmemorabilia. “In Venlo haal ik het bestuur van onze gasten op en nodig ze uit voor een drankje bij ons supportershome Beej Jan. Dat wordt gewaardeerd. Maar kijk eens om je heen. Zeker hier in Doetinchem hebben ze het echt fantastisch voor elkaar. Een prachtige locatie voor en door de fans.” Marcel Janssen knikt instemmend. “Wij hebben de afgelopen jaren veel van deze locaties bezocht. Ze vormden een bron van inspiratie voor ons eigen supportershome dat we verleden jaar officieel geopend hebben. In al die jaren ontmoet je vaak dezelfde mensen. Dat maakt het gezellig en vertrouwd. Bovendien zijn er vandaag zelfs twee supporters van de fanclub van FC Groningen op uitnodiging hier aanwezig. Ook die kennen we inmiddels goed. Dit alles draagt bij aan de saamhorigheid tussen alle clubs. Verder hebben we ook een gezamenlijke app-groep om te overleggen en elkaar te informeren.”

Traditionele voetbalsfeer
De uitwedstrijd tegen De Graafschap behoort volgens de Venlose supporters tot één van de hoogtepunten van het seizoen. De Doetinchemse Vijverberg wordt vaak geroemd om haar traditionele voetbalsfeer met een enthousiast publiek dat vaak 90 minuten hun ploeg luid en duidelijk steunt. Afgelopen vrijdag was dat niet anders. De bijdrage van de 200 VVV-fans was daarbij deze keer echter medebepalend voor de entourage in het stadion. Beide fanatieke supportersgroepen stonden in twee sfeervakken naast elkaar. Na afloop van de wedstrijd viert de Venlose aanhang de 1-2 overwinning uitbundig. Pascal Bruurs maakt met zijn arm een zwaaiende beweging van boven naar beneden en wijst richting alle fans. “Snap je nu wat ik tijdens de heenreis probeerde te zeggen. Deze sfeer kun je niet in woorden uitdrukken. Dit is echt prachtig om te ervaren. Iedere keer weer. Je moet er bij zijn om te begrijpen wat ik bedoel.”

Spelersgroep
Als de spelersgroep van VVV het feestje uitbundig voor het uitvak mee viert, zorgt dit voor extra vreugde. “Soms heb je als supporter het gevoel dat je in zo’n uitvak ver van de spelers afstaat,” aldus Pascal. “Maar ze zien ons echt wel en weten precies welke supporters vaak aanwezig zijn. Dat merkten we vooral tijdens de jaren onder Maurice Steijn toen veel spelers een aantal jaren onze club trouw bleven. Ralf Seuntjens, Danny Post, Jerold Promes, Nils Röseler en Roel Janssen hebben vaak hun waardering uitgesproken. Nu merken we dat ook weer bij een jongen als Simon Janssen. Een kind van de club. Daarom is het contact tussen fans en spelers ook goed.”

Miep Breedveld
Eveneens aanwezig in het uitvak is Miep Breedveld. Zij bezoekt sinds 2017 trouw alle uitwedstrijden van haar club. Voor Miep was het sowieso een memorabele avond. Vandaag (maandag 15 augustus 2022) wordt ze 70 jaar. En dat werd afgelopen vrijdag in de bus tijdens de terugreis al gevierd met onder andere een speciale Miep-quiz waarbij vragen over het seizoen 1992/1993 centraal stonden. Tijdens dat kampioensjaar van de Venlose club deed Miep op haar eigen, kenmerkende wijze verslag van de wedstrijden van VVV. Ook mede dankzij haar bijzondere band met voormalig sterspeler Tijani Babangida werd Miep in heel Venlo bekend. “Tijani is tegenwoordig voorzitter van de Nigeriaanse VVCS. Ik heb soms nog wel eens contact met hem. Met mijn verjaardag stuurt hij trouw ieder jaar een berichtje.” Miep is blij met de positieve sfeer die de Venlose supporters nastreven. “Ik las zelfs in een verslag van de Graafschap terug dat de 200 Venlose fans in het uitvak meer kabaal maakten dan de bijna 10.000 supporters uit de Achterhoek,” zo laat Miep Breedveld twee dagen na de wedstrijd trots weten. “VVV heeft alvast voor mijn mooiste verjaardagscadeau gezorgd. Drie punten in Doetinchem en natuurlijk een prachtige sfeervolle avond.”

Tijdens de terugreis heerst vanzelfsprekend tevredenheid in de bus. “Zes punten uit twee wedstrijden. Dit had ik echt niet verwacht,” zo laat Marcel Gubbels weten. Hij bezocht samen met zijn zoon Jop het duel. “Als afsluiting van onze vakantie. Een perfecte afsluiter mag ik wel zeggen.” Ook voor Jeroen Faassen was het een geslaagde avond. Hij is bij de trouwe Venlose aanhang bekend als ‘Chef Doek’. De uit Grubbenvorst afkomstige supporter is bij alle thuisduels al vaak drie uur voor de wedstrijd aanwezig om de doeken op te hangen en vlaggen klaar te zetten. Een awayday is voor hem iedere keer weer speciaal. “Ik ga al dertien jaar mee. Of VVV nu wint of verliest, maakt mij niks uit. Het gaat om de totale sfeer. En die is eigenlijk altijd wel goed. In feite zijn we een grote familie die het telkens weer gezellig met elkaar heeft.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad