VenloVanvruuger: Hockey in Venlo

17 september 2020

In het economisch circuit zijn fusies en overnames al lang gemeengoed. Zakelijke overwegingen als schaalvergroting en efficiency geven daarin vaak de doorslag. Wanneer het echter om fusies van sportverenigingen gaat, spelen emoties een extra grote rol. Iedereen herinnert zich nog wel de plannen om in Zuid-Limburg één profvoetbalclub te vormen uit MVV, Roda JC en Fortuna Sittard.

Tekst: Marcel Hogenhuis | Beeld : Collectie Marcel Hogenhuis

Wie nu op sportpark Vrijenbroek gaat kijken, ziet dat daar hard gewerkt wordt aan de voltooiing van een extra kunstgrasveld voor hockeyclub Delta, de nieuwe hockeyclub die recent is ontstaan uit de Tegelse Hockey Club, Hockeyclub Blerick en Venlose Hockey Club. Alle clubs zijn over de schaduw van hun eigen verleden gesprongen en hebben de sprong gewaagd om te fuseren. Voor de oudste vereniging, VHC, is dit een nieuwe stap in haar ruim 90-jarige historie die in 1928 begon. Een kleine terugblik.

 

Hockey werd in Venlo geïntroduceerd door hier geïnterneerde Britse officieren die in WO-1 vanuit Duitsland waren ontsnapt. Ook Engelse werknemers van de Pope sloegen wel eens een balletje. Enkele Venlose vrienden die de hockeywedstrijden hadden gezien tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam, kwamen laaiend enthousiast terug. Op 3 augustus 1928 volgde de oprichting van de Venlose Hockey Club in het American hotel aan de Keulse Poort. Men oefende bij de Bovenste Molen en op het VOS-terrein. In het seizoen 1931-1932 begon VHC met twee elftallen deel te nemen aan de competitie.

VHC kreeg de medewerking van Frans Backus, uitbater van het bekende grenscafé aan de Herongergrens. Hij stelde een perceel ter beschikking, bouwde een kleedlokaal en omheinde het terrein dat door noeste arbeid tot hockeyveld transformeerde. VHC bofte ook enorm met de talentvolle Jan, Hens, Piet en Willy Nefkens van de gelijknamige garage aan de Straelseweg. Ruim 10 jaar na de oprichting behaalde VHC haar eerste landskampioenschap in mei 1939. Dat was mede uniek omdat het Nederlandse hockey tot dat moment gedomineerd werd door clubs uit de Randstad. De actieve hockeyclub van het St.Thomascollege leverde ook veel talenten aan VHC. In WO-2 werden de velden van het St.Thomascollege door VHC gebruikt omdat de terreinen bij Backus gevorderd waren door de bezetter. In 1943, 1950, 1953 en 1955 werd VHC opnieuw landskampioen, in de jaren daarna werd VHC nog enkele keren Zuidelijk kampioen. Met een verjongd elftal behaalde VHC in 1967 haar achtste landskampioenschap. Een dieptepunt in de VHC-historie was de dood van John Nefkens die in de hartstreek werd getroffen door een te hoog geslagen bal en op 1 april 1969 overleed. VHC treurde.

 

Hoewel café Backus het wekelijkse epicentrum was van alle successen, leidde de enorme groei van de club ertoe dat VHC in 1973 een nieuw domein betrok op de gemeentelijke sportvelden aan de Herungerberg. Op sportief gebied moest VHC een stap terug doen, maar dit stond de groei van de club niet in de weg. Toch veranderen de tijden, mensen beoefenen meer sporten waardoor het besturen van dergelijke grote clubs steeds meer van bestuurders en vrijwilligers vergt. De drie Venlose hockeyclubs besloten te fuseren tot de nieuwe hockeyclub Delta.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...