Verbinden als centrale factor bij VenloFietst

28 januari 2020

Op 25 en 26 april vindt in Venlo een nieuw evenement plaats: VenloFietst. Na de Venloop en Venlostormt kunnen inwoners van de gemeente, maar ook van daarbuiten, ervaren dat sportief bezig zijn vele voordelen heeft. Ook als je niet per se kunt lopen, rennen of hindernissen beteugelen.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloFietst

Het idee ontstond al een aantal jaren geleden. Voorzitter Laurence Winter legt het uit: “We lopen met vrienden al jaren mee met de wandeltocht van de Venloop. Piet Dings is fervent fietser en hij zei plotseling: ‘wat dachten jullie van VenloFietst als nieuw evenement.’ We deelden zijn enthousiasme maar het idee moest een paar jaar rijpen. Er zijn al veel evenementen binnen de gemeente en de grote vraag was: hoe reageert het gemeentebestuur hier op? Uiteindelijk hebben we hierover met wethouders en gemeente gesproken en men reageerde enthousiast. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen.”

Meerdere redenen
Belangrijkste vraag is natuurlijk: waarom een nieuw evenement? Volgens Laurence Winter zijn er meerdere redenen, maar staat bij dit nieuwe evenement vooral het verbinden op meerdere manieren centraal. “VenloVerbindt is ons thema. Wij willen meer doen dan mensen van A naar B laten fietsen. Daarom is over het concept goed nagedacht. Uiteindelijk hebben we vijf pijlers gecreëerd die de achterliggende gedachte goed ondersteunen. In eerste instantie moet natuurlijk het bewegen centraal staan. Tevens willen wij het fietsen als sport opnieuw onder de aandacht brengen. Als derde pijler is het ons doel om het evenement voor iedereen toegankelijk te maken. Dus: haal mensen uit hun isolement en betrek iedereen er bij. Of het nu rolstoelfietsers zijn, gebruikers van een scootmobiel of mensen met een laag inkomen. Dankzij de Venlopas krijgen zij namelijk 50 procent korting op het inschrijfgeld. Vanzelfsprekend staat ook het gezondheidsaspect bij VenloFietst centraal. Daarom geven wij op het Fietsplein op de Kop van Weerd uitleg over voeding, leefstijl en alternatieve eetgewoonten. Ons laatste doel is het bevorderen van de slimme mobiliteit van morgen en de bestrijding van verkeersarmoede. Denk daarbij aan betere fietsroutes en meer bewaakte fietsenstallingen op verschillende locaties.”

Het basisteam waarmee VenloFietst begon. Inmiddels bestaat de organisatie uit 15 mensen.

 

Start fietsseizoen
De keuze om juist in dat weekend het evenement te organiseren is volgens Winter ook eenvoudig te verklaren. Er zijn meerdere redenen. “We wilden dit evenement niet te snel na de Venloop organiseren, maar ook niet rondom Pasen. Toen zijn we verder gaan kijken. In de maand april is eigenlijk de start van het fietsseizoen. Bovendien begint eind april de Meivakantie. Mensen willen naar buiten, ontspannen en genieten. Daar haken wij op in en stellen het fietsen in zijn algemeenheid centraal. De fiets is meer dan een vervoermiddel.”

Geen massa-event
De inschrijvingen voor VenloFietst zijn inmiddels begonnen en deelnemers zijn niet alleen uit eigen stad afkomstig. Een aangename verrassing voor de organisatie. “We krijgen aanmeldingen uit Tilburg, Roermond, Düsseldorf en uit andere plaatsen rondom de regio Venlo. Mooi toch. Ook dat past bij onze achterliggende gedachte van verbinden.” Winter benadrukt dat de massaliteit zoals bij De Venloop absoluut geen doel is. “Nee, wij gaan geen 20.000 fietsers de weg op sturen. Sowieso mijden wij met onze routes Venlo Centrum. Dus ondernemers hoeven niet bang te zijn voor een evenement dat een aanslag is op hun dagomzet. Vanuit de start bij de Kop van Weerd kunnen deelnemers immers direct alle richtingen uit.”

Keuze uit 12 routes
De deelnemers kunnen kiezen uit verschillende fietsroutes. Op zaterdag 25 april start onder andere de bedrijvenrit van zowel 40 als 60 kilometer. Op die dag vindt tevens de studenten- en scholierenrit plaats. Hier kunnen deelnemers eveneens kiezen uit een lange en kortere route. Voor liefhebbers van de kortere routes is er de instaprit van 25 kilometer. Ook zijn er drie sponsorritten waarbij een deel van de opbrengst naar het Ronald McDonaldhuis gaat. Voor gevorderden is er op zondag de tourrit van 100 kilometer. Winter: “En op diezelfde dag kunnen gezinnen en families zich vanzelfsprekend inschrijven voor de familierit van 40 kilometer. Tenslotte organiseren wij ook een rolstoelfiets- (zondag) en scootmobielrit (zaterdag). Keuze genoeg dus.”

Geen wedstrijd
Veiligheid en service staan volgens Laurence Winter het hele weekend centraal. “Natuurlijk verwachten wij dat deelnemers zelf de juiste voorbereidingen treffen als ze op pad gaan. Maar natuurlijk kan er altijd sprake zijn van pech. Dan hebben wij een mobiel team klaarstaan voor pech onderweg, maar ook een mobiele EHBO-brigade die snel ter plekke is om mensen te helpen. Het is belangrijk om te weten dat de ritten vooral leuk en ontspannend moeten zijn. VenloFietst is geen wedstrijd. Daarom hebben wij ook geen tijdritten georganiseerd. Het enige wedstrijdelement is dat deelnemers onderweg vragen kunnen beantwoorden. Bijvoorbeeld over de omgeving, de historie of cultuur. Mensen fietsen door gebieden waar veel is gebeurd. Daar willen wij ze graag op attent maken en ze kunnen er leuke prijzen mee winnen.”

Inschrijven voor de diverse ritten van VenloFietst kan tot en met 31 maart via Venlofietst.nl

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...