Voor handbikers uit Nettetal en Venlo geldt sport zonder grenzen allang

7 januari 2022

Of ze geen zin hadden om samen met collega’s uit de provincie Limburg te trainen? Die vraag kregen de Nettebikers, de handbike-afdeling van SC Union Nettetal voorgelegd tijdens een wielerwedstrijd in augustus 2015. De vraag bleek afkomstig van de vice-voorzitter van de stichting ‘Wieler- en skateomgeving Herungerberg’. Al snel volgde een afspraak en in de herfst van datzelfde jaar werd de eerste bijeenkomst georganiseerd op een wielerbaan in Panningen.

Tekst: Stefan Voormans | Beeld: Handbiker Nettetal

Er was meteen een klik waarop werd besloten een opleidingsteam op permanente basis op te richten. Vanwege de centrale ligging werd de wieleromgeving op de Herungerberg in Venlo gekozen als ontmoetingsplaats. De handbikers organiseerden samen al wedstrijden in Nettetal, bij de Rijn-Ruhrmarathon in Duisburg en vanaf toen ook op het circuit op de Herungerberg. Sindsdien worden aan beide zijden van de grens regelmatig ritten georganiseerd.

Motto
De uitstekende omstandigheden die de handbikers op de Herungerberg tijdens de training en ook bij koffie en vlaai na de training werden geboden deden al snel de ronde in de scene. Intussen telt de Nettebikers 20 leden. Nationaliteit is totaal irrelevant; dat interesseert echt niemand. Indachtig hun motto fietsen zonder grenzen. En dat betekent niet alleen geografische grenzen.

Actie…

24-uurs race
De handbikers laten zich niet beperken. Dit bleek vooral in 2020, het eerste corona-jaar. Aangezien al snel duidelijk werd dat alle wedstrijden en evenementen zouden worden afgelast, wilden zij een stimulans creëren voor het hele team, zodat iedereen zou blijven trainen. Zo ontstond het idee van een 24-uurs race. Er werden teams van twee tot zes personen gevormd en één lid van het team moest gedurende 24 uur te allen tijde op het circuit aanwezig zijn.

Gek idee
Wat begon als een gek idee in Venlo werd het hoogtepunt van het Nederlandse en Duitse handbikeseizoen. In totaal werd in de 24 uur 3485 kilometer gereden. Twee nettebikers reden zelfs – ieder voor zich – meer dan 350 kilometer. Maar ook beginners namen deel aan de actie. Sommigen van hen hadden nog geen eigen handbike. Zij maakten gebruik van de in totaal acht verschillende handbikes die op de Herungerberg ter beschikking staan voor nieuwkomers.

… en pauze

Toertocht
Voor het komende jaar heeft het Nettebiker-team veel gepland. Als de omstandigheden het toestaan, organiseren zij opnieuw de handbikewedstrijden op 12 juni bij de Rhein Ruhr Marathon Duisburg en natuurlijk de thuiswedstrijd op 21 augustus in Nettetal Breyell. De 24-uursrace wordt ook in 2022 herhaald. Op 19 juni zullen de Nettebikers bovendien nieuw terrein betreden. Samen met hun vrienden van ‘Panne Bracht’ en natuurlijk de SC Union Nettetal, organiseren zij de eerste fietstocht voor iedereen (RTF), een zogenaamde toertocht.

Dit is een artikel van:

Mogelijk gemaakt door:

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad