VVV-fans organiseren supportactie voor degradatiekraker tegen RKC

6 mei 2021

Aanstaande zaterdag speelt VVV-Venlo tegen RKC-Waalwijk. Hoewel dit een reguliere competitiewedstrijd betreft, heeft deze degradatiekraker alle facetten in zich van een rasechte finale. Puntverlies in dit duel kan fatale gevolgen hebben voor de Venlose Eredivisieclub. De kans op handhaving lijkt dan zo goed als verkeken.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Yellow Black Fanatics

Voor een groep hondstrouwe supporters een goede reden om voor de wedstrijd een speciale actie op touw te zetten. Het doel is om de spelers te steunen en ze duidelijk te maken dat het deze keer echt erop of eronder is. In een oproep wordt zelfs gesproken van de meest belangrijke wedstrijd van het seizoen. De oproep is gedaan door de Yellow Black Fanatics. Een supportersgroep die al sinds 2013 bestaat en dit seizoen al eerder diverse acties organiseerde om hun support aan de selectie te laten zien.

Spelers op bordes
Komende zaterdag 8 mei is dus het doel om nog grootser uit te pakken dan bij eerdere acties dit seizoen. Omdat er nog steeds geen supporters in Stadion De Koel welkom zijn – door de coronapandemie – hopen de Yellow Black Fanatics dat veel VVV-supporters zaterdag zich toch vanaf 19:15 uur bij het stadion melden. Rond 19:30 uur verschijnt de selectie van trainer Jos Luhukay op het bordes boven de hoofdingang. Vanuit de supportersgroep volgt dan een toespraak richting de spelers en zullen diverse sfeerverhogende materialen gebruikt worden om de spelers een boost te geven die ervoor moet zorgen dat er in het duel tegen RKC vanaf de eerste minuut met strijd en passie wordt gespeeld om daarmee de drie punten veilig te stellen.

Degradatie is een ramp
“Wij willen de spelers nog één keer laten zien dat we voor de volle honderd procent achter ze staan,” aldus één van de organisatoren (naam bekend bij de redactie). “Het is tijd voor een ommekeer. Komt die er zaterdag niet, dan kan dit zomaar onze laatste actie voor VVV als Eredivisieclub voor de komende jaren zijn. Degradatie betekent een zware klap die de club niet in korte tijd te boven zal komen. Financiële problemen zijn er door corona al voldoende. Terug naar de Eerste Divisie is een ramp voor de club.” De Yellow Black Fanatics hebben in het afgelopen seizoen al vaker van zich laten horen richting de spelersgroep. Een soortgelijke actie als die van komende zaterdag werd ook georganiseerd voor de bekerwedstrijd tegen FC Den Bosch (4-2 winst). Een duel dat werd gespeeld een paar dagen na de desastreus verlopen wedstrijd tegen Ajax (0-13). Ook toen bestond een sterke behoefte de spelers een hart onder de riem te steken. Voor de halve finale van de KNVB-beker tegen Vitesse stond deze supportersgroep klaar om de spelersbus uit te zwaaien. En twee weken geleden reisde een delegatie af richting Ridderkerk om de spelers toe te juichen bij de locatie waar een lunch was georganiseerd voor de uitwedstrijd tegen Sparta.

Coronamaatregelen
Komende zaterdag is er dus, in samenspraak met de club, deze actie. “VVV heeft ons afgelopen seizoen bij alle acties fantastisch gesteund en medewerking gegeven,” aldus de woordvoerder. “Zij zien echt wel de meerwaarde in van supportersacties. Ook deze keer volgde na aankondiging van dit plan een snelle goedkeuring.” Grote vraag natuurlijk is: hoe garanderen de supporters dat zij zich aan de coronamaatregelen houden? Zeker nadat bijna heel Nederland kritiek uitte over de situatie bij de huldiging van landskampioen Ajax afgelopen weekend. “Goede vraag. Daar is zeker over nagedacht. Maar wie beelden heeft gezien van onze eerdere acties weet dat wij continu de anderhalve meter regel in acht houden. Kijk maar naar de foto’s. Dat zal aanstaande zaterdag opnieuw het geval zijn. In oktober afgelopen jaar waren er ongeveer 80 supporters aanwezig. Deze keer hopen we op 150 personen. Daarvoor is voldoende plek. Wij verzoeken dan ook aan iedereen die komt om daar rekening mee te houden en de eigen verantwoordelijkheid te nemen. Maar wij zullen er als organisatie zelf scherp op toezien dat er genoeg afstand tussen de aanwezige supporters blijft. Er is bij de hoofdingang voldoende ruimte voor een grote groep mensen.”

Iedereen is dus welkom en de Yellow Black Fanatics hopen op een grote opkomst. “Juist nu, bij deze wedstrijd, moeten supporters zich laten zien en horen. De spelers hebben onze steun nodig. Als het niet kan in het stadion, dan maar erbuiten.” Mocht VVV winnen van concurrent RKC, dan volgt een week later nog een ‘finale’ tegen een andere degradatiekandidaat Emmen. Mogen we dan nog een actie verwachten? “Dat bekijken we wel na de wedstrijd tegen RKC. We gaan deze actie in ieder geval niet kopiëren. Het is ons doel telkens weer uniek te zijn. Maar als het nodig is, bedenken we echt wel weer iets om onze steun te laten blijken. Eerst deze actie van aanstaande zaterdag. Hopelijk komen zoveel mogelijk supporters de berg op om de spelers te steunen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad