VVV-supporters: ‘Niet juichen na een goal? Dat is simpelweg onmogelijk!’

8 juli 2020

Het zal voor de meeste supporters een enorme opluchting zijn. Niet alleen begint VVV-Venlo aanstaande maandag met de eerste training officieel aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Tevens staan de eerste oefenwedstrijden (tegen onder andere Willem II en Fortuna Sittard) op de agenda. Kortom: de bal rolt.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VVV-Venlo, Erik Thonen, Berdje

Hoe heeft de trouwe aanhang de afgelopen voetballoze periode ervaren en wat zijn de verwachtingen voor het nieuwe seizoen? Niet alleen qua prestatie, maar ook qua beleving. Want anderhalve meter afstand en niet juichen? Dat is niet realistisch vinden supporters. Luc van Sas (36), John Boeve (52) en de man die bij de trouwe supporters bekend staat onder het pseudoniem ‘Berdje’ (50) hebben ieder op hun eigen manier de afgelopen voetballoze periode doorstaan.

Complete beleving
John Boeve heeft het spelletje en de hele beleving er rondom heen enorm gemist. Het bezoeken van een voetbalwedstrijd haalt hem even weg uit de dagelijkse sleur. “Voetbal is meer dan naar het stadion gaan. Het is een compleet sociaal gebeuren waar eigenlijk het complete leven samenkomt. Je bent er samen met vrienden, drinkt een glas bier, je luistert naar elkaar. Als bestuurslid van de supportersvereniging heet ik bovendien de supporters van de tegenstander voor de wedstrijd altijd even welkom en proosten we gezamenlijk op een goede afloop. Na de wedstrijd ben ik altijd te vinden in het supportershome. Ik mis niet alleen het spelletje, maar ook de mensen. De analyticus, de sfeermaker, de naöler. Iedereen beleeft het op zijn eigen manier. Dat is zo mooi aan deze sport. Ik ben blij als we straks weer samen zijn.”

John Boeve

 

Niet in gat gevallen
Berdje heeft vooral zichzelf verbaasd. Als trouw supporter is hij na het abrupte einde van de afgelopen competitie niet in een zwart gat gevallen. “Als iemand mij vooraf had gezegd dat er zes maanden geen officiële wedstrijd gespeeld zouden worden, was ik waarschijnlijk gek geworden. Maar ik moet bekennen: het viel wel mee. De eerste weken heb ik nog even een paar duels van het E-sport team van VVV bekeken. Maar nee, dat is niks voor mij. Daarvoor ben ik waarschijnlijk te veel een ouwe zak. Dat moderne gedoe staat te ver van mij af.” Berdje is, nu de bal weer gaat rollen, pas gaan nadenken hoe belangrijk de Venlose eredivisieclub in zijn leven is. Hij bezoekt alle thuis- en uitwedstrijden, maar ook alle oefenduels. “VVV bepaalde altijd mijn agenda. Maar ik ben zoals gezegd sinds half maart niet in een gat gevallen. Door de coronacrisis was het op mijn werk juist veel drukker en ging het verdere leven ook gewoon door. Dat neemt niet weg dat ik enorm blij ben dat de bal dadelijk weer rolt. Als echte liefhebber ben ik er zeker weer bij.”

Nuchtere visie
Iemand die het nog nuchterder bekijkt is Luc van Sas. Op de vraag of hij het spelletje gemist heeft, klinkt een heel duidelijk ‘Nee!’. Zelfs toen het internationale voetbal weer op tv te zien was, zat Van Sas niet voor de buis. “Ik ben vader van twee kinderen, nummer drie is onderweg en heb een eigen bedrijf. Kortom: er is meer in het leven dan alleen voetbal. Dat neemt overigens niet weg dat ik het totaal niet eens was met de beslissing van de KNVB om in april al te beslissen de competitie niet meer te hervatten. Een besluit dat puur op emotie was gebaseerd na uitspraken van Marc Overmars, directeur voetbalzaken bij Ajax, en een enquête onder een aantal supporters. Dat zijn de mensen die vinden dat er zonder publiek geen voetbal mogelijk is. Ik zie dat rationeler. Liever zonder publiek dan helemaal geen voetbal. Wie zijn wij om te bepalen dat spelers hun werk niet mogen uitvoeren? Je ziet nu hoe het in de rest van Europa gaat. Daar worden competities zonder problemen uitgespeeld. In Nederland zijn allerlei discussies ontstaan over een fout besluit dat te vroeg is genomen, met een op zijn zachtst gezegd dubieus besluitvormingsproces rond de bepaling van de eindstand.”

Vader-zoon relatie
Het stadionbezoek is voor de drie heren dus meer dan alleen het kijken naar een wedstrijd. Ze zijn alle drie al van kinds af aan trouw supporter en VVV hoort bij hun leven. Van Sas: “Voor mij vormt het bezoeken van De Koel een belangrijk onderdeel van de vader-zoon relatie. Mijn vader nam mij 28 jaar geleden voor het eerst mee naar het stadion en we gaan nog steeds samen. Een mooi moment om even bij te praten. En de verwachting is dat ik mijn eigen kinderen op termijn mee zal nemen. Er zijn bij VVV trouwens tijden geweest dat je echt niet voor het voetbal hoefde te gaan, maar ook toen waren wij aanwezig. Ik mag het dan niet gemist hebben, als de bal rolt, zijn we weer present. Het is altijd een mooi moment om bij aanvang van het seizoen 17 duels in je agenda vast te leggen.”

Een grote familie
Voor John Boeve houdt het als bestuurslid van de supportersvereniging nog meer in dan alleen de wedstrijddag zelf. “We voeren regelmatig overleg met het bestuur van de club. Het is echt fantastisch hoe benaderbaar iedereen bij VVV is. Bestuursleden, spelers, trainers en andere medewerkers. Het voelt als één grote familie waar ik al sinds 1976 als supporter deel van uitmaak. Toen mijn vaste voetbalmaatje jaren geleden onverwacht kwam te overlijden, ontfermde toenmalig voorzitter van de supportersvereniging Hans Huijs zich over mij. Dankzij hem heb ik nu die functie bij de supportersvereniging en mag ik veel mooie zaken meemaken.” Ook Berdje begint nu langzaamaan het sociale aspect te missen. Hij is maandag in Horst bij de eerste training aanwezig en zal ook de oefenduels bezoeken. “Ik kom De Koel sinds 1978 naar De Koel en kocht in 1981 mijn eerste seizoenkaart. Ook in de slechte jaren ben ik blijven gaan. Het is een ‘way of life’ die ik aan mijn vader heb te danken. Een hele mooie ‘way of life’.”

Geen paniekvoetbal
Dan het nieuwe seizoen. Alle drie denken ze dat VVV zich wederom zal handhaven. Wonderen worden niet verwacht. John Boeve denkt aan een klassering die gelijk is aan de eindstand die er medio maart, bij de start van de coronacrisis, gehaald werd. “Als we ons wederom handhaven dan is dat simpelweg een topprestatie.” Volgens Luc van Sas is het een voordeel dat VVV een club is die weet wat het betekent om te degraderen. “Hier staan al jaren dezelfde mensen aan het roer. Daardoor zal er minder snel paniek uitbreken op momenten dat het even tegen zit. Wij hebben geleerd hoe om te gaan met een plotselinge terugval in inkomsten. Bij andere clubs kan veel meer druk ontstaan. Vooralsnog ga ik uit van een positie tussen plek twaalf en vijftien. Dat zijn bovendien diezelfde bestuurders die er voor zorgen dat er momenteel veel optimisme rond de club is. Denk onder meer aan de overstap naar natuurgras. Een ander prachtig voorbeeld is de actie ‘voorvechters’, waarbij (voormalig) VVV-prominenten seizoenkaarten doneren aan mensen die het (financieel) moeilijk hebben. Dat is een geweldig initiatief. Het is ook verfrissend om te zien dat VVV steeds beter in de vingers krijgt hoe marketing werkt.” Ook voor Berdje is er nooit een reden om paniekvoetbal te spelen. “Kijk naar de eerste competitiehelft van afgelopen jaar. Veel supporters wisten het zeker: we gaan degraderen. Maar zet een sterke serie neer en je staat weer boven de rode streep. Wat we precies mogen verwachten, daarvoor is het nu nog te vroeg. Het duurt nog ruim twee maanden voordat de bal echt weer gaat rollen. Bij alle clubs staat de samenstelling van de selectie nog niet vast.”

Berdje

 

Niet juichen
Blijft één essentieel aspect voor het nieuwe seizoen over: de coronamaatregelen zoals de anderhalve meter plus het verbod om te juichen en te zingen. “Niet juichen? Denk je echt dat dit lukt,” aldus Van Sas. “En dan dreigen met een stadionverbod. Dat is een belachelijke maatregel. Dan jaag je als KNVB het publiek nog meer tegen je in het harnas. Na een doelpunt van je club blijven zitten en stil zijn. Hoe gek wil je het verzinnen? Dat gaat echt niet werken. Natuurlijk begrijp ik de achterliggende gedachte. Want het zou mij niks verbazen als we tegen de winter weer zonder publiek moeten voetballen. Mogelijk laait het virus weer op. Als er dan nog geen vaccin is, of we hebben nog niet een ander inzicht over het risico op besmetting in een stadion, dan gaat dat gebeuren. In dat geval kijk ik de duels wel thuis op de bank.” John Boeve wil zeker denken aan de kwetsbare groepen uit de samenleving. Daarvoor heeft hij het advies: blijf thuis. “Het voetbal heeft publiek nodig. Zonder publiek is de sport niet aantrekkelijk voor de media en dus ook niet voor de commercie. Het gevolg daarvan is dat clubs omvallen. Dat wil niemand. Dus als je het zelf niet verantwoord vindt om te gaan, volg de wedstrijd dan thuis voor de buis. Laat de supporters in het stadion lekker juichen. Voetbal is emotie. Dat schuilt in de mens en kun je niet veranderen. Als supportersvereniging overleggen wij met andere voetbalfans uit het land, bereiden scenario’s voor en overleggen die aan de club. Je moet in deze rare tijden op alles zijn voorbereid.”

Berdje verwacht dat er de eerste weken veel media-aandacht naar het betaald voetbal zal uitgaan. “Alles wat supporters doen, zal onder een vergrootglas komen te liggen. Gelukkig zijn VVV-supporters niet de meest luidruchtige. Maar hoe het er half september echt uit gaat zien? Niemand die dat nu precies weet. Dan zijn we ruim twee maanden verder. Die opmerkingen over niet juichen zijn onderdeel van een politiek spelletje. Hoog inzetten en dan hebben ze speelruimte om echt iets te bereiken. Ik wacht het rustig af.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...