Iets voorspellen in onzekere tijden als deze is lastig, maar VVV-supporters Pascal Bruurs, Rens Flos en Joey Steegh zijn duidelijk in hun stelling: “Wie een beetje logisch nadenkt, weet dat voetbal voor langere tijd niet mogelijk is.” Met of zonder publiek maakt volgens hen weinig verschil. “Er zitten op organisatorisch, maar vooral op gezondheidtechnisch vlak te veel haken en ogen aan het organiseren van voetbalwedstrijden.”
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VVV-Venlo, Rens Flos en Joey Steegh
Rens Flos is helder in zijn mening over de huidige competitie. “Zet daar snel een streep onder. Iedereen heeft behoefte aan duidelijkheid. Natuurlijk is dat gunstig voor mijn club VVV, maar zo kunnen ze wel het vizier op de toekomst richten. Ook ten aanzien van contracten en het eventueel aantrekken van nieuwe spelers. Zorg dat je ergens op enig moment met volgend seizoen kunt starten. Maar wanneer die start is? Als ik er veel en diep over nadenk, vind ik het beangstigend. In welke situatie zijn we in Godsnaam beland? Aan de andere kant: onze mening van vandaag kan over twee weken weer achterhaald zijn. Al vrees ik echt dat we voorlopig niet aan het voetballen komen.”

Rens Flos
Geschikte oplossing
Volgens Joey Steegh is het lastig om een geschikte oplossing te vinden voor de lopende competitie. “Wat de KNVB ook beslist, het zal altijd voor een bepaalde club ongunstig uitpakken. Aan ieder besluit kleeft een nadeel.” Voor Pascal Bruurs, supporterscoördinator in De Koel, staat de gezondheid altijd voorop. “Wacht rustig af tot er geen corona meer is of een vaccin is gevonden. En ik ben het met Rens eens: regering en KNVB moeten zo snel mogelijk voor duidelijk zorgen, maar ze houden nog steeds alle opties open. Dat kan niet en zorgt voor onrust. Ja, ik snap dat het om veel geld gaat, maar gezondheid van alles en iedereen is toch veel belangrijker.
Anderhalve meter
Of we überhaupt op termijn weer een bal zien rollen, is volgens de heren dus hoogst onzeker. Joey: “Wat is realistisch? Niemand weet hoe de wereld er over een paar maanden uitziet, maar als we echt rekening met anderhalve meter afstand moeten houden, dan wordt het bijzonder lastig om weer te voetballen. Zeker om publiek binnen te krijgen, maar ook om wedstrijden zonder publiek te spelen. Hoe wil je dat doen als veiligheid voorop staat?” Het plan dat in Engeland is ontstaan om op twee plekken in het land de competitie uit te spelen, lijkt volgens Joey ook lastig. “Dan moet je dus continu testen. En wil je spelers echt twee of drie maanden in quarantaine in een hotel laten doorbrengen? Willen zij dat? Al die tijd zonder partner, kinderen of familie? Maar nogmaals het: het blijft gissen.”

Joey Steegh
Haken en ogen
Diverse deskundigen uit binnen- en buitenland zetten al vragen bij het verplaatsen van evenementen naar later dit jaar. Een keuze voor najaar 2021 wordt steeds vaker genoemd. Voor beurzen, congressen, concerten en dus ook sportwedstrijden. Als Rens kijkt naar andere partijen in de evenementensector snapt hij die onzekerheid. “Een klaslokaal kun je nog op enige manier indelen. Een restaurant misschien ook. Maar een concertzaal of voetbalstadion? Dat is toch bijna onmogelijk Er zitten zoveel haken en ogen aan. Ik denk echt dat we moeten wachten tot er een vaccin is. Je kunt geen groepen mensen op een hoopje gooien. Met de kennis die we nu hebben, denk ik niet dat we dit jaar een bal zien rollen. En misschien wel langere tijd niet.”
Economische malaise
Maar een jaar of langer zonder wedstrijden, dat moet toch voor slachtoffers in de voetballerij zorgen? “Ja logisch,” aldus Rens. “Als reguliere bedrijven onder deze omstandigheden gaan omvallen, zal dat bij het voetbal niet anders zijn. Ook VVV zal het moeilijk krijgen. Al speelt bij voetbal nog wel de factor emotie een rol. Laat een stad, de supporters en bedrijven een club omvallen? Denk het niet. Maar als de economische malaise zo groot wordt, zoals deze week werd gezegd, kan het niet anders.”

Pascal Bruurs met VVV-speler Peter van Ooijen
Zonder publiek
De optie om zonder publiek te spelen vinden zowel Rens, Joey als Pascal verre van interessant. “Voetballen zonder publiek? Nee voor mij hoeft dat niet,” zo laat Joey heel duidelijk weten. “Als het echt niet anders kan, dan zal het moeten, maar het is toch niet leuk om te kijken.” Rens voegt daar aan toe: “Nee dat lijkt mij inderdaad niet echt boeiend. Je krijgt een soort van veredelde trainingspartijtjes. Maar als het echt de enige optie is, dan moet het inderdaad maar. Tevens vraag ik mij af of het niet een vorm van competitievervalsing is. Kijk naar VVV. Als een volle Koel achter de spelers gaat staan, gaan ze door het vuur. Welke krachten maken dolenthousiaste Feyenoord-supporters bij hun ploeg los? Of VVV in een stille koel tegen AZ speelt of voor 7.000 supporters maakt veel verschil. Aan de andere kant zijn er clubs die smachten op de tv-gelden en dus kost wat kost willen spelen. Zeker in landen als Engeland en Duitsland speelt dat nog veel meer. In de Bundesliga hebben nu al diverse clubs zich gemeld dat ze het zwaar gaan krijgen, als er niet snel inkomsten gegenereerd worden.”
Prestatiegericht
Joey Steegh kan zich vinden in de uitleg van Rens. “Kijk naar Emmen. Die hebben dit seizoen thuis bijna alles gewonnen. Dankzij steun van de supporters. Hoe zullen de resultaten in een leeg stadion zijn? Sommige clubs gaan daar misschien anders mee om en hebben er dus voordeel bij. Natuurlijk, je bent professional en moet altijd prestatiegericht bezig zijn, maar toch. Ook voetballers blijven mensen. Ik zou zeggen: wacht zeker tot 1 augustus. En als het dan nog niet veilig is met publiek, dan maar zonder. Maar liever niet. Je kunt het voetbal geen heel jaar stilleggen.”
Reëel nadenken
Pascal wil het praktisch bekijken. “OK, stel zonder publiek. Maar heb je al eens goed nagedacht hoeveel mensen er dan toch in het stadion aanwezig zijn? Spelers, trainers, arbitrage, ballenjongens, bestuursleden, pers, technische mensen die voor Fox werken. Je komt al snel aan honderd personen. Wie laat je wel toe? Wie niet? Ga je die iedere week bij ieder duel al die mensen testen? Stel dat je dat niet bij iedere wedstrijd doet en één speler of persoon heeft sinds de laatste test toch corona opgelopen. Dan kun je twee teams besmetten. En dan? Moet je die weer uit de competitie halen? Het is gewoon geen doen. En wat gebeurt er met spelers waarvan het contract afloopt? Die kunnen op hun strepen gaan staan. Wat doen gehuurde spelers die voor VVV spelen? Zij zijn al bezig met volgend seizoen en willen niet meer geblesseerd raken. Verplichten? Ik wens je veel succes. Dat gaat voor onrust zorgen. Ja, ik snap alle twijfel en onzekerheid als de bal te lang niet rolt. Pas hervatten medio 2021? Dat kan ik ook gevoelsmatig niet accepteren, maar misschien is het niet anders. Als je reëel nadenkt, zou dat toch zomaar kunnen. Dus als je het mij eerlijk vraagt: er wordt dit jaar niet meer gevoetbald. Het is praktisch onmogelijk.”
Geen gemis
Het voetbal missen de drie heren nog niet echt. In die zin: het zijn geen junkies die verslaafd voor tv naar alle herhalingen, samenvattingen en documentaires kijken. Rens Flos: “Natuurlijk mis ik het stadionbezoek wel. Maar ik heb wel naar wat oude beelden van VVV gekeken, maar daar houdt het ook mee op. Van verveling is echt geen sprake.” Joey Steegh sluit zich daar bij aan. “Die documentaire van Maurice Steijn heb ik gezien en de promotiewedstrijd tegen RKC uit 2007. Bij oude beelden van VVV komt een bepaald gevoel los. Daar ben je als supporter heel intensief bij betrokken. Die nacompetitiewedstrijd tegen Cambuur heeft mij een aantal jaren van mijn leven gekost, dus het was goed om die eens rustig terug te zien. Maar voor de rest? Fox gooit de kijker dood met allerlei documentaires. Dat hoeft voor mij niet.”
Get a life
Voor Pascal geldt hetzelfde. “Ik heb één wedstrijd van VVV teruggekeken, maar wat moet ik er mee. Zelfs het twitteraccount van de club kan mij nu niet boeien. Gelukkig heb ik genoeg andere hobby’s, maar dat geldt niet voor alle mensen. Er zijn supporters die blijkbaar niet zonder voetbal kunnen en alles aangrijpen en continu op social media roepen dat de bal weer moet rollen. Dan zeg ik: get a life. Ik heb in de jaren 90 in Joegoslavië gediend. Dan is ons leven nu toch nog steeds fantastisch. Je kunt vrij naar buiten om te wandelen. We kunnen autorijden, boodschappen doen, tv kijken en contact leggen met andere mensen. Realiseer je eens hoe goed we het nu hebben. Zelfs in deze onzekere tijd. Pas je een beetje aan en dan maar even geen potje voetbal of een avondje theater.”
Seizoenkaart verlengen
Op de vraag of de drie heren hun seizoenkaart verlengen zijn hartstikke duidelijk. “Absoluut, zelfs als ik voorlopig niet naar binnen kan ” zo laat Rens zonder twijfel weten. “Maar wat doen andere supporters? Stel dat je werkloos wordt of gewoon überhaupt op het geld moet letten. Sommige mensen zullen een andere afweging maken. En die is net zo goed te begrijpen.” Joey twijfelt ook geen seconde. “Ik verleng mijn seizoenkaart zeker. Waarom? Omdat ik ook over drie of vijf jaar nog naar VVV wil gaan. Als nu iedereen afhaakt, kan het de toekomst van de club in gevaar brengen. Dat willen we in Venlo toch niet?”
Ook Pascal Bruurs roept alle supporters op om te verlengen. Uit clubliefde, maar zo lang corona heerst, zal hij zelf geen wedstrijden bezoeken. “De mensen die in de zorg werken, zijn de topsporters van deze tijd. Wil je dat er weer een tweede golf komt omdat mensen zonodig niet zonder potje voetbal of een concert kunnen? Als een paar mensen in een stadion of concerthal besmet zijn, breekt binnen tien dagen opnieuw de pleuris uit. Dat wil je de zorg niet aandoen. Kijk wat er bij Atalanta Bergamo tegen Valencia is gebeurd. Een biologische bom. Denk toch alsjeblieft na mensen. Ben eens niet zo naïef. Er is geen garantie dat jij het niet krijgt of dat jij geen ander kunt besmetten. Zo lang het heerst of er geen vaccin is gevonden, blijf ik zeggen: geen voetbal! Degene die dat wel willen, denken alleen maar aan zichzelf.”