Zware tijden voor VVV: ‘Het gepresenteerde strategisch plan was niet realistisch’

28 juli 2023

Geen verlies van ruim 1 miljoen voor VVV-Venlo zoals door velen tot voor kort werd gedacht, maar een tekort van maar liefst 2 miljoen euro over het afgelopen seizoen. Dat was de meest pijnlijke boodschap die beleidsbepalers van de club donderdagavond tijdens de supportersavond moesten overbrengen. “Deze hele situatie pleit niet voor mij,” zo biechtte Ineke Gutterswijk, voorzitter Raad van Commissarissen, eerlijk op. Samen met Ruud Timmermans en Marc van Hintum (beiden ad-interim) gaf zij tekst en uitleg over de huidige financiële situatie.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VVV-Venlo en Rob Buchholz

De situatie die begin juni, direct na de uitschakeling in de halve finale van de play-offs openbaar werd gemaakt zorgde voor veel vragen en bezorgdheid bij de ongeveer 80 aanwezige fans in Fancafé Beej Jan. “Er is in feite op een zelfde wijze met geld omgegaan als mensen die naar een casino gaan,” zo liet een bezorgde supporter weten. Met andere woorden: gegokt en verloren. Het is nu aan de huidige bestuurders de taak om te zorgen dat niet alleen het tekort wordt weggewerkt, maar ook dat de sportieve ambities voor de lange termijn niet helemaal als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Gokken
Vooral de uitgebreide en transparante uitleg van Timmermans, algemeen directeur ad-interim, zorgde voor veel waardering bij de supporters. De club bevindt zich door het sterk opgelopen tekort in zwaar weer. En daarvoor zijn diverse redenen aan te voeren. Te beginnen met de tegenvallende transferinkomsten. Zo was er de hoop dat het Schotse Celtic de voormalig topscorer van VVV, Georgios Giakoumakis, afgelopen winterstop voor een flink bedrag aan een Europese topclub zou verkopen. De Venlonaren zouden recht hebben op vijftien procent van de opbrengst. De Griek koos echter voor een avontuur bij Atlanta in de Verenigde Staten; een club die een beduidend lager bedrag op de tafel legde. Ook andere gehoopte transferinkomsten bleven afgelopen seizoen uit. Een opportunistische aanpak die in het verleden vaak positief uitpakte, bleek nu medeoorzaak van het opgelopen tekort. “Ja het was gokken,” zo gaf Timmermans donderdagavond ruiterlijk toe. “De begroting van afgelopen seizoen was niet realistisch. Het was aan ons de afgelopen weken de taak om dat voor komend jaar wel te realiseren. En geloof mij; dat was allesbehalve makkelijk. Gelukkig heeft de KNVB deze begroting inmiddels goed gekeurd, maar het heeft wel consequenties voor onze sportieve ambities.”

Geen volledige openheid
Ondanks de uitleg over misgelopen transferinkomsten bleef donderdagavond de grote vraag: ‘Waar, wanneer en hoe precies heeft dit zo mis kunnen gaan?’ Timmermans gaf opnieuw een eerlijk, maar misschien niet volledig bevredigende reactie: “Ik kan daar geen volledig helder antwoord op geven. Het heeft vooral te maken met keuzes die niet goed zijn uitgepakt. Keuzes die een jaar geleden naar eer en geweten zijn gemaakt, allemaal in het belang van VVV, maar echter niet goed zijn uitgepakt.” Als huidig en vooralsnog tijdelijk opvolger van Bogers was Timmermans in 2022 niet bij de plannen betrokken. Dat maakt het voor hem lastig. “Bovendien kan en mag de club niet volledige openheid van zaken geven. Hoe transparant we ook willen zijn. Niet alles kan op tafel. Dit heeft onder andere te maken met privacy. Mogelijk geeft dat supporters en andere buitenstaanders het beeld dat verantwoordelijke personen met meel in de mond praten, maar het kan helaas niet anders.” Feit is dat na de winterstop voor steeds meer mensen duidelijk werd dat het wel eens mis kon gaan. Ingrijpen was echter lastig, zo laat Ineke Gutterswijk weten, “Een schip dat eenmaal op koers is, kun je niet zomaar een andere route laten varen. Je hebt met afspraken en contracten te maken. Laten mij het zo zeggen: we hebben er van geleerd.”

Belastingschuld en veiligheidskosten
Behalve de genoemde oorzaken voor het tekort heeft de Venlose Eerste Divisieclub onder andere ook te maken met oplopende kosten in verband met veiligheid in en om het stadion. Timmermans zegt daarover. “We hebben simpelweg een tekort aan stewards. Het gevolg is dat we deze bij externe partijen moeten inhuren. Een voorbeeld: voor de eerste wedstrijd van komend seizoen tegen MVV (13 augustus) betekent dit een kostenplaatje van 11.000 euro. Tel dat eens over alle thuiswedstrijden bij elkaar op. Tevens stond de belastingschuld uit de coronaperiode nog open. Die is vaak maar vooruitgeschoven, maar op enig moment moet je toch beginnen met terugbetalen. Ook dat is een forse kostenpost. Ja, die was bekend, maar het telkens maar doorschuiven en hopen op extra inkomsten, heeft deze keer verkeerd uitgepakt.”

Pijn
Van een sportief goed jaar naar een financieel debacle. Van kans op promotie naar een fikse domper. En dat in recordtijd. Iedereen die VVV een warm hart toedraagt blijft met een zure smaak in de mond zitten. Trainer, spelers, staf, medewerkers, aandeelhouders, sponsoren, beleidsbepalers en natuurlijk de supporters. De uitgaven moeten fors omlaag en de inkomsten omhoog. Het gevolg: niet alleen een sterk uitgedunde selectie, maar ook andere medewerkers die de club hebben moeten verlaten. Dat doet pijn. Opvallend daarbij is dat Peter Joosten, lid van de Raad van Commissarissen uit eigen beweging is opgestapt. Zijn positie is dus ook vacant. Hoewel VVV het zich volgens Gutterswijk organisatorisch gezien niet kan veroorloven om nog meer mensen weg te bezuinigen, laat Timmermans weten dat er voor de komende maanden misschien nog een aantal impopulaire maatregelen moeten worden genomen. Niet zeker, maar de kans bestaat.

Nieuwe realiteit
Behalve snijden in de kosten moeten er dus ook inkomsten gegenereerd worden. Sommige sponsoren besloten te stoppen, anderen lieten weten de club een warm hart toe te dragen en besloten VVV te blijven steunen. Maar er is meer nodig. Timmermans noemt een aantal voorbeelden: “Voor de Z-tribune gaan we werken met LED-boarding waardoor nog meer sponsoren zich kunnen presenteren.” Met het vertrek van zowel voormalig technisch manager Willem Janssen als doelman Ennio van der Gouw was de club sportief gezien niet blij, maar dit zorgde wel voor extra inkomsten omdat de contracten afgekocht moesten worden, zo laat Marc van Hintum, technisch directeur ad-interim, weten. Op de vraag of er nog andere spelers vertrekken, zegt hij. “In principe niet. We hoeven niet te verkopen om het gat te dichten. Er zijn meerdere mogelijkheden om inkomsten te genereren. Ja, er is van veel spelers afscheid genomen. Zij waren simpelweg te duur en pasten niet in de nieuwe begroting. Met nieuwe spelers kun je andere afspraken maken. Er is een nieuwe realiteit ontstaan. Gelukkig heeft VVV nog steeds een goede naam. Zowel in Nederland als de rest van Europa, dus er zijn voldoende zaakwaarnemers die hun spelers bij ons aanbieden. Het moet echter wel passen. Voor ons, maar ook voor die speler.”

Daarnaast is de club bezig met het opzetten van een spelersinvesteringsfonds. Zowel bedrijven als supporters kunnen aan deze aparte stichting een bijdrage leveren. Op de vraag of de gemeente Venlo ook nog een duit in het zakje doet, geeft Ineke Gutterswijk een duidelijk antwoord. “Nee!,” zo laat de voorzitter met een grimas die enige teleurstelling verraadt weten. Om dan met een lach te vervolgen: “Onze relatie met de gemeente is prima, maar het zou meer dan welkom zijn als zij dezelfde filosofie hanteerden als de gemeente Kerkrade bij Roda JC hanteert.” Volgens Gutterswijk heeft de club nog meer ijzers in het vuur, maar daar wilde ze donderdagavond verder nog niet op ingaan.

Geen promotie
Niet alleen de begroting van afgelopen seizoen was niet realistisch, voor het verleden jaar gepresenteerde strategisch plan 2022-2025 ‘Same nao Baove’ geldt volgens Timmermans hetzelfde: ook niet realistisch. Wat dit betekent voor de stadionplannen, daar komt de club in een later stadium op terug. “We voeren daarover gesprekken met aandeelhouders, de gemeente en andere partijen. Het is een dusdanig groot plan, dat kan VVV niet alleen over beslissen.” En binnen drie jaar terug naar de Eredivisie? “Met deze begroting zal dat niet gebeuren. Maar geloof mij: er zijn meer clubs met vergelijkbare problemen als wij. En wie weet hangt de vlag er over een jaar alweer anders bij. Voor komend seizoen moeten supporters niet de allerhoogste verwachtingen hebben. Wij gaan eerst zorgen voor een gezonde financiële huishouding.”

VVV-Venlo speelt zaterdag 5 augustus om 17:00 uur de wedstrijd om de Herman Teeuwen Memorial tegen Fortuna Sittard. Dit is de eerste keer dit seizoen dat de selectie van trainer Rick Kruys zich in het eigen stadion De Koel voor de fans presenteert.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad