10 jaar CityCinema: bezoekers blijven bioscoopbeleving waarderen

15 maart 2023

Een aantal jaren moest Venlo het zonder bioscoop doen. Tot Joep Caubo, voormalig exploitant van het City Theater, besloot een nieuwe bioscoop in het Venlose centrum te beginnen, CityCinema. Die opende deze maand 10 jaar geleden de deuren. Een van Caubo’s wensen voor de toekomst is uitbreiden, maar vooralsnog zijn er alleen plannen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Archief CityCinema, VenloVanbinnen

Joep Caubo is alweer de vierde generatie van zijn familie die Venlo filmplezier brengt. Om even terug te gaan in de tijd: het was zijn overgrootvader Joseph die in 1897 Die Porte van Cleve aan de Vleesstraat overnam. “Dat was destijds een café-restaurant met feestzaal waar onder andere veel huzaren kwamen. Op een gegeven moment begon hij met zo af en toe een filmvoorstelling te organiseren, door een reizende bioscoop. Hij heeft ook nog, om ze een plezier te doen, opdracht gegeven voor de bekende huzarenfilm die op de heide is gemaakt.” Caubo vertelt dan dat zijn overgrootvader in 1909 helemaal naar film overstapte en daar de naam Kinematograph aan koppelde. Dat werd vervolgens Eerste Kinematograph, Bioscope Theatre, Elite Bioscoop en tot slot City Theater.

Geen uitbreidingsmogelijkheden
Het bleef een familiebedrijf waar Joep Caubo begin jaren tachtig eveneens instapte. “Mijn vader had het als oudste zoon min of meer verplicht overgenomen; mijn ouder lieten me echter de vrije keuze. Ik heb me dus eerst in een andere richting georiënteerd. Omdat mijn vader als hartpatiënt een operatie moest ondergaan, ben ik uiteindelijk toch ook in de bioscoopwereld terecht gekomen.” Tot 2000, toen hij besloot de deur van het City Theater te sluiten. “Het pand was inmiddels van een beleggingsmaatschappij, de huur fors en met één zaal redden we het niet meer. Uitbreiden op die plek ging niet. Ja, richting V&D, maar destijds was ik ervan overtuigd dat die zaak nooit zou verdwijnen. Zo zie je maar.” Caubo had inmiddels in 1996 wel een tweede vestiging geopend, Luxor in Reuver.

Het begin: Die Porte van Cleve

Picardie
Maar toen in 2007 Scala en De Scene dicht gingen, begon het wat Venlo betreft toch weer te kriebelen. Want een stad als Venlo zonder bioscoop, dat kon volgens Caubo niet. “Ik zag mogelijkheden en begon me te oriënteren. Wat locaties betreft had ik een plek naast De Maaspoort of naast Grenswerk in gedachten. Het liefst zou ik echter naar het Vleesplein zijn gegaan, naar de plek van het oude Hema-pand. Volop ruimte en een zichtlocatie. Het bleek echter niet te doen.” Uiteindelijk kwam de Picardie in beeld. Waar Caubo overigens niet de gewenste zes maar vier zalen kon realiseren. “Die beginperiode ging met de nodige strubbelingen gepaard. Zat ik hier goed en wel, kwamen er opeens plannen om een bioscoop op het Kazerneterrein te realiseren. Dat is gelukkig niet doorgegaan.” De wens voor twee extra zalen bleef, geeft hij aan. “Ik heb bijvoorbeeld al geopperd om uit te breiden richting waar nu nog de tijdelijke parkeergarage is. Maar omdat de plannen voor die garage niet duidelijk zijn, kan ik momenteel verder geen concrete stappen nemen. Al heb ik eveneens andere opties in mijn hoofd.”

Goed geluid
De afgelopen 10 jaar is er veel gebeurd, geeft Caubo aan. Hij noemt de opkomst van de streamingsdiensten waardoor mensen dachten dat het met het fenomeen bioscoop wel zou zijn gedaan. Caubo lacht: “Maar dat idee was er al eerder. Toen de televisie aan zijn opmars begon, met de introductie van de video, abonnee-tv,  de komst van de illegale downloads en nu dus de streamingsdiensten. De bezoekers blijven de bioscoopervaring echter waarderen. Al moeten we daar wel wat voor doen, moeten we blijven investeren. Bijvoorbeeld in goed geluid, zoals de surround sound. En films in 3D zijn een tijd populair geweest, zoals Avatar 1 en nu 2 en The Titanic, maar dat zet nog niet echt door.”

Binnentuin
Ook corona hakte er volgens Caubo stevig in, met de verplichte sluiting en later beperkte bezoekuren. Hij heeft daar echter een positieve wending aan weten te geven. “We mochten op een gegeven moment alleen ’s middags open. Dat zorgde toch voor redelijk wat aanloop van mensen die thuis werkten, studenten en ook senioren. Dat hebben we na corona gehandhaafd; we zijn dus nu iedere dag om 3 uur ’s middags open. Iedere dinsdag- en donderdagmiddag is er nu BudgetBios met een wat lagere entreeprijs van 8 euro. We hebben tevens Arthouse-producties, want daar is zonder meer een markt voor.” Tijdens de coronaperiode is tevens de foyer getransformeerd tot binnentuin.

Veelzijdiger
Vooruitblikkend ziet Caubo voor de toekomst dat digitalisering steeds meer mogelijkheden biedt, zoals het brengen van specials: live registraties van opera’s uit bijvoorbeeld Londen of van concerten. Wat dat laatste betreft staan binnenkort Metallica en Coldplay op het programma. “De bezoekers zitten er dan bovenop, zien alles van dichtbij vanuit een comfortabele stoel.” Wat de streamingsdiensten betreft ziet hij vooral een nauwere samenwerking. “Die brengen regelmatig hele dure producties; dan heb je een bioscooprelease nodig anders halen ze de kosten er nooit uit. Verder denken we na om de bioscoop wat veelzijdiger te gebruiken, eventueel voor vergaderingen of conferenties. Mogelijkheden zijn er volop, zeker als we daadwerkelijk naar zes zalen kunnen uitbreiden. Met circa 120.000 bezoekers per jaar zijn en blijven we dan ook een waardevolle aanvulling op het Venlose culturele uitgaansleven.

Om het 10-jarig jubileum te vieren ontvangen alle bezoekers van donderdag 16 tot en met woensdag 22 maart een kraslot met een waarde: dit varieert van gratis popcorn of een drankje tot vrijkaart. Er zijn tevens vier hoofdprijzen: een jaar lang gratis naar de film.

Impressie van het City Theater

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad