Afgelopen zaterdag vond in de Venlonazaal de Veurseleksie plaats van Opus Jocus Leedjesaovend. Een om meerdere redenen bijzondere avond. Het waren vooral de coronamaatregelen die zorgden voor een unieke setting, zodat de deelnemers alvast konden wennen aan de omstandigheden voor Opus Jocus en Vastelaovend. Want dat het volksfeest doorgaat staat volgens voorzitter Roel Versleijen als een paal boven water. Op welke wijze? Daarover hoopt Jocus in de loop van september meer bekend te maken.
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Renier Linders
“Wij nemen het coronavirus serieus, maar hetzelfde geldt voor de Vastelaovend,” aldus Versleijen die zaterdag ondanks de aanpassingen genoten had van de sfeer en de liedjes. “Iedereen heeft zich perfect aan de nieuwe omstandigheden aangepast. Dat zorgde inderdaad voor een bijzondere sfeer, maar ik heb vooral genoten van de liedjes. Er is ons als Jocus alles aan gelegen om deze Veurseleksie plus Opus Jocus door te laten gaan. De Venlose leedjes zijn essentieel. Ze vormen gezamenlijk de saus voor de Vastelaovend en daarom was het zo essentieel om deze aftrap van het nieuwe seizoen door te laten gaan. Vanzelfsprekend onder veilige omstandigheden, want wij nemen alle maatregelen die de RIVM en de overheid ons voorleggen uiterst serieus.”
Live uitzending
Opus Jocus gaat op 3 oktober dus door. En wel op een manier zoals het Venlose publiek gewend is. Met een live-uitzending op Omroep Venlo, met elf live gezongen liedjes en met publiek in de zaal. Volgens Versleijen zal het aantal minder zijn dan in andere jaren. “Daar ontkomen we niet aan, maar het is ons doel de mensen thuis op gebruikelijke wijze te laten genieten. Het zal weer een megaproductie worden waar we als Jocus samen met de mensen van Theater de Maaspoort en Omroep Venlo nu volop mee bezig zijn. Opus Jocus is jaarlijks een van de best bekeken uitzendingen, dat zal dit jaar niet anders zijn. De mensen hebben behoefte aan vermaak. Hoeveel toeschouwers er in de zaal aanwezig mogen zijn, kan ik nu nog niet precies zeggen. Maar ook daarover verwachten we als Jocus op korte termijn meer bekend te maken.”
Diversiteit aan liedjes
Versleijen had dus vooral genoten afgelopen zaterdag. Met name van de enorme diversiteit aan liedjes. “Een wals, een rumbaliedje, een mars, traditionele nummers, maar ook hele vernieuwende. De mensen hebben dadelijk op 3 oktober weer echt iets te kiezen. Ik weet dat ik het verleden jaar ook al heb gezegd, maar het lijkt er nog steeds op of de inzendingen ieder jaar van hogere kwaliteit zijn.”
Gewend aan omstandigheden
Joep Bindels staat samen Paul van Steenkiste en Jan Derijk in de finale van Opus Jocus. Hoe heeft hij afgelopen zaterdag ervaren? “Ik zal je eerlijk zeggen: bij de repetities op vrijdag dacht ik nog: ‘wat is dit? Dit is het toch niet?’ Op het podium waren speciale gemarkeerde plekken waren aangebracht waar de zangers moesten staan. Je had tevens de anderhalve-meter-regel. Ik vreesde voor de spontaniteit. Maar zaterdag merkte ik daar niets meer van. We zijn als mensen al snel gewend aan deze omstandigheden. Dat is het voordeel. Ja, de winnaars mochten niet fysiek gefeliciteerd worden. Er mocht niet meegezongen worden, maar het was gewoon fantastisch door Jocus georganiseerd.” Waar Bindels de afgelopen jaren vaker meedeed, daar was het voor Peer Coopmans, Gijs Wolters, Rob van den Kroonenberg en Bart Mulder alweer zestien jaar geleden dat ze aan het liedjesspektakel meededen. Coopmans laat weten vooral genoten te hebben. “Het was vooral gaaf er weer bij te zijn. Natuurlijk is het jammer dat we elkaar niet om de nek mochten vliegen toen we hoorden dat we tot de finale waren doorgedrongen. Maar ach, het was vooral gezellig en een bijzonder goed georganiseerde avond.” Coopmans heeft nog geen idee in welke vorm Opus Jocus doorgaat. “Ik begrijp dat er diverse scenario’s zijn. Daarbij lijkt mij een opstelling op de wijze van de Fortissimo-concerten wel heel erg gaaf. Artiesten in het midden op de bühne. En publiek op verantwoorde wijze verdelen over theaterzaal, aan de zijkanten van het podium en in de grote zaal daarachter. Dat lijkt mij echt fantastisch. We laten ons verrassen.”
Binnenkort meer duidelijkheid
Opus Jocus gaat dus zeker door. Dan blijft de allerbelangrijkste vraag over: wat gebeurt er komend jaar met Vastelaovend? Versleijen lacht. “Die gaat zeker door! Op korte termijn zullen we daar meer bekend over maken. Wagenbouwers, het Boerebroelofsgezelschap en mensen die thuis aan hun pekske werken, verdienen een antwoord. Iedereen wil weten in welke richting ze kunnen denken. Die duidelijkheid gaan ze binnenkort krijgen. Jocus is geen vereniging die roept: ‘Vastelaovend gaat niet door’ of ‘Dit jaar is er geen Prins’. Wij zijn op dit moment druk aan het overleggen met zusterverenigingen, buurtverenigingen, de gemeente en diverse andere partijen hoe we dit op een veilige en verantwoorde wijze vorm kunnen geven. Want geloof me echt: dat laatste blijft echt het allerbelangrijkste. Het moet verantwoord zijn. Maar we gaan het vieren. Hoe? Dat maken we binnenkort duidelijk.”
De 11 finaliste in volgorde optreden op Jocus Leedjesaovend zijn:
Leedje 1 Det doon die schoon gezônge door Gijs Engels en Jules Fransman
Leedje 2 Kôm heej gebrach door Tim Stoter
Leedje 3 Twiëdehands gezônge door Bart Jacobs en Luuk Janssen
Leedje 4 Op zeuk gebrach door Fred van den Boogaard en René Oostdam
Leedje 5 Wao heb ik det toch van? gezônge door Hay Vercoulen
Leedje 6 Vastelaovend mit dich gebrach door Karen van Hoften en Ken Vaessen
Leedje 7 Oét de maot gezônge door Bart Janssen, Gijs Engels, Jules Fransman en Willy
Billekens
Leedje 8 Gooje vrinde zuusse noeits gebrach door Marco Vaessen
Leedje 9 Liene gezônge door Peer Coopmans, Gijs Wolters, Rob van den Kroonenberg
en Bart Mulder
Leedje 10 Kluntjesmik gebrach door Joep Bindels, Paul van Steenkiste en Jan Derijk
Leedje 11 Letste leed van de nach gezônge door Martine van der Meijden