Actie voor Voedselbank Venlo: “Er zijn zelfs tweeverdieners die niet meer kunnen rondkomen”

2 december 2022

De maand december staat bij TIJD! watches & jewelry op de Maasboulevard in Venlo in het teken van een actie voor de Voedselbank Venlo. Ondernemer Nicki Kappel doneert van iedere transactie in  december 1 euro aan de voedselbank. “Het zou mooi zijn als andere ondernemers er zich er bij aansluiten.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Nicki Kappel liep al langer rond met het idee iets voor de Voedselbank Venlo te doen. “Bedenk dat ze het moeten hebben van donaties. Ik denk dat alle steun welkom is.” Zijn plan werd concreet toen hij onlangs met Christen Unie Limburg – waar hij lid van en kandidaat voor is – een bezoek aan de voedselbank bracht. “Moet je nagaan dat zoiets in een welvarend land als Nederland noodzakelijk is. Dat hadden we ons pakweg dertig jaar geleden niet eens kunnen voorstellen.”

Energierekening
Zoals de meeste mensen kende Nicki het begrip voedselbank alleen van naam. Hij geeft aan tijdens het bezoek geschrokken te zijn van hoeveel mensen er gebruik van moeten maken. “Je denkt dat er vooral mensen met een uitkering, met een minimum loon komen. Maar er blijken ook steeds mee tweeverdieners aan te kloppen die niet meer kunnen rondkomen. Die hadden nog niet zo lang geleden wel wat geld over aan het eind van de maand, maar die hebben bijvoorbeeld de energierekening dusdanig fors zien stijgen, dat ze nu tekort komen.”

Extra donatie
Nicki ging in overleg met het bestuur van de voedselbank. Hij legde ze de vraag voor wat hij kon doen en aan welke voorwaarden de actie moest voldoen. Zo kwam hij bij het idee om van iedere transactie die in december in zijn winkel plaatsvindt, er 1 euro naar de Voedselbank Venlo gaat. “December is altijd onze beste maand, dus ik hoop een leuk bedrag te kunnen ophalen. Bovendien kunnen klanten een extra donatie doen in de winkel als ze dat willen. Verder gaat de voedselbank volgende week zelf flyeren bij supermarkten met het verzoek aan binnenlopende klanten om wat extra’s mee te nemen. We gaan daar als Christen Unie ook aan meedoen.”

Andere ondernemers
Heeft hij nog overwogen andere ondernemers erbij te betrekken, bijvoorbeeld collega’s op de Maasboulevard? Nicki schudt van nee. “Daarvoor was het te kort dag. Bovendien zitten in deze straat veel filiaalbedrijven. Die hebben een hoofdkantoor elders en daar loop je dus niet even binnen om te vragen of ze meedoen.” Toch heeft hij via Twitter inmiddels wél een oproep aan andere Venlose binnenstadondernemers gedaan om zich bij de actie aan te sluiten. “Het zou mooi zijn als er meer winkels zouden meedoen. Het zou het bedrag wat we aan de voedselbank kunnen overhandigen alleen maar groter maken. En dat betekent weer dat er meer mensen geholpen kunnen worden. Geloof me, er moeten meer mensen een beroep op de voedselbank doen dan je je in eerste instantie kunt voorstellen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad