App Venlo 75 jaar bevrijd: “we willen er voorzichtig weer wat aandacht op vestigen”

4 mei 2020

1 maart was het 75 jaar geleden dat Venlo werd bevrijd. Een van de activiteiten rondom die bevrijding is een app die belangrijke locaties uit de oorlogsjaren laat zien en er informatie over geeft. De borden om die locaties te markeren waren nog maar net geplaatst of het coronavirus sloeg toe. “Vanaf dat moment was het niet meer gepast de app te promoten”, vertelt Roel Versteilen van AppComm, het bedrijf dat de app ontwikkelde.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Het basisidee voor het initiatief van de bevrijdingsapp komt van het LGOG kring Venlo, met medewerking van de heemkundeverenigingen van Blerick en Arcen, vertelt Versteilen. “Ze hadden een project voor scholen opgezet en wilden daarnaast de burgers op een interactieve manier betrekken bij 75 jaar bevrijding. Vanuit dat idee zijn we samen om de tafel gaan zitten.”

Beleving
Beleving creëren was een van de uitgangspunten. Die wordt gecreëerd door op diverse locaties in en rond de Venlose binnenstad borden te plaatsen. Op die borden een oorlogsfoto die op dezelfde locatie is genomen. En daarnaast een QR-code om de app te downloaden. Dus staat nu bijvoorbeeld bij het Romerhuis een bord met de foto van een gehavend Romerhuis, op de Parade twee borden met gehavende panden op herkenbare plekken en zie je op de Kaldenkerkerweg op een foto de bevrijders in tanks Venlo binnenrijden.

Toegankelijk
Op elke locatie is via de app aanvullende informatie te vinden. Dat kan een audio- of videofragment uit de oorlog zijn of een dagboekpagina. Versteilen: “We hebben niet zo groots uit kunnen pakken als we hadden gewild. Enerzijds om de app voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te houden. Iedereen moet de info kunnen downloaden. Anderzijds omdat de voorbereidingsperiode relatief kort was. Toch is het een interessant en leerzaam geheel geworden.”

Wandeling
De app kan overigens alleen op locatie worden geopend, legt hij vervolgens glimlachend uit. “Mensen zullen echt aan de wandel moeten, het kan niet vanuit de luie stoel. Pas als je in de buurt van de locatie bent, kun je de informatie ontgrendelen.” Dat bleek de afgelopen weken opeens een beperking, bevestigt Versteilen. “We hadden er amper promotie voor gemaakt toen het coronavirus ook in Nederland werd aangetroffen en leidde tot de intelligente lockdown. Vanaf dat moment was het natuurlijk niet meer gepast de app breeduit te promoten.”

Omstandigheden
Dat gebeurt volgens Versteilen de komende tijd wel weer enigszins, met het oog op de versoepelde maatregelen. “Het is aan het LGOG. Die is afhankelijk van wat wel en wat niet mag.” Zelf hoopt hij dat die omstandigheden snel zodanig zullen zijn, dat mensen weer van bord naar bord door Venlo lopen. “Het is een wandeling. Je loopt naar een locatie, ontdekt de informatie en loopt weer verder. Dat hoeft niet tot een ophoping van mensen te leiden. Zoals het er nu naar uitziet blijven de borden tot eind oktober staan. Als ze het op een verantwoordelijke manier doen, hoop ik dat nog heel wat mensen van dit bijzondere initiatief kunnen genieten.”

De app is te downloaden via Google Play

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad