Bas de Kleermaeker: ‘Eén Europese kleurcode? Graag! Heel graag!’

16 juni 2021

“De mensen willen weer op vakantie,” zo merkt Bas de Kleermaeker van Travel XL Reisbureau De Kleermaeker op. “We zitten zeker nog niet op het niveau van voor corona, maar ik verwacht dat het de komende weken nog wel verder aantrekt. Veel mensen wachten nog op iets meer zekerheid.”

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Degenen die wel al een reis boeken, bouwen die zekerheid door te kiezen voor een extra flexpakket, zegt De Kleermaeker. “In geval dat landen toch weer code oranje krijgen of strengere maatregelen afkondigen, kunnen mensen de reis nog cancelen. Een groot deel wacht voor mijn gevoel tot het vaccinatiepaspoort er is. Hopelijk kan dat vanaf begin juli gebruikt worden.”

Optimaal begeleiden
De Kleermaeker begrijpt die huidige terughoudendheid. Hij kijkt echter wel uit naar het moment dat er binnen Europa één Europese kleurcode gaat gelden. “Ja graag! Heel graag! Er komt nu nog veel bij kijken en er is nog onzekerheid. Ik hoop oprecht dat het snel anders is. Wie nu bijvoorbeeld een autovakantie naar Italië boekt, moet rekening houden met de situatie in Duitsland, Oostenrijk en Italië zelf. Er zijn in Europa wel steeds meer versoepelingen. Aan de andere kant geldt er ook nog een wirwar aan regels. Landen kunnen zelf nog inreisbeperkingen, zoals quarantaine, instellen. Het is onze taak als reisbureaus om degene die boekt, zo optimaal mogelijk te begeleiden. Daarom nemen we twee weken voor de reis begint ook nog contact met de mensen op om de meest recente stand van zaken door te nemen.”

Zonvakanties in trek
Deze week gaan ook Cyprus, Kroatië, Liechtenstein en Zwitserland op geel. En zo zijn er steeds meer landen waar de vakantieganger uit kan kiezen. Toch verwacht De Kleermaeker dat pas later dit jaar de reisbranche weer op het niveau van voor corona zit. “De ene dag is het redelijk druk. Op andere dagen nog te stil. Ik denk dat de zomer van 2022 weer normaal zal zijn. Op dit moment gelden er nog beperkingen en onzekerheden. Het aantal boekingen voor stedentrips is sowieso nog minimaal. Veel mensen kiezen nu vooral zonvakanties. En er is duidelijk belangstelling voor reizen naar Amerika. Er bestaat een kans dat vanaf begin juli die mogelijkheid weer bestaat, maar dat is op dit moment nog niet zeker. Dat zou dan het eerste land buiten Europa zijn, waar de vakantieganger weer naartoe kan. Ja, er zijn meer landen, maar daarvoor gelden nog zoveel restricties als lange periodes van quarantaine dat het op dit moment niet aantrekkelijk is.”

Zuid-Nederland krijgt laat vakantie
Echt mismoedig is hij nooit van de situatie rondom het coronavirus en alle beperkingen geworden. tot vrij recent. “In mei gingen diverse Griekse eilanden weer van het slot, om even later weer terug te gaan naar code Oranje. Toen was ik er even klaar mee. Alles leek zo positief en toen gebeurde dat. In die periode speelde even de gedachte: ik kap er mee. Maar gelukkig is die situatie alweer in positieve zin veranderd. Maar dat ik blij ben dat de reisbranche weer in de lift zit, ja dat mag duidelijk zijn. Ik heb veertien maanden lang in onzekerheid geleefd. De deur was vaker op slot dan open. Dus dat het nu weer aantrekt, zorgt vooral voor een goed gevoel. Het is nu wachten op een uniforme Europese regelgeving. Gelukkig vallen de vakanties in Zuid-Nederland laat, dus het kan goed zijn dat medio juli de situatie nog rooskleuriger is en veel mensen alsnog een reis naar zonnige oorden boeken.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad