Beeld Hay Mansvelders: met Flujas en Guntrud op pad in de Venlose binnenstad

19 november 2021

Afgelopen jaar maakte kunstenaar Hay Mansvelders een nieuwe versie van zijn bekende beeld van Flujas en Guntrud. Een miniatuurversie ervan wordt deze week geplaatst op de bewegwijzeringspalen in de binnenstad. Initiatiefnemer Venlo Partners, in samenwerking met Studio Mansvelders, wil op deze wijze de beleving van de binnenstad en de historie van Venlo een impuls geven.

Tekst: Redactie VenloVanbinnen

Valuas oftewel Flujas en Guntrud: als ze ooit echt geleefd hebben, maakten ze deel uit van een stam genaamd de Bructeren. Valuas zou hoofdman zijn geweest en met zijn stam rond het jaar 100 in deze contreien terecht zijn gekomen waarna hij de stad Venlo stichtte. In de Middeleeuwen werden ze vereeuwigd in de vorm van de reuzenpoppen die nog af en toe met het Akkermansgilde door Venlo trekken. In 2000 werden ze nogmaals vastgelegd, in beeldvorm, door Hay Mansvelders dus.

Miniaturen
Sinds 2000 staat dat beeld naast het Limburgs Museum aan de Keulsepoort. Bij de herinrichting ervan kreeg het beeld een prominentere plek. Ook verscheen er een serie miniaturen, net als in de periode van het ontstaan van het beeld, alleen in een iets andere vorm. Venlo Partners greep de opleving rond het kunstwerk aan om het als extra element toe te voegen aan de bewegwijzeringspalen in de binnenstad.

Prominent
Directeur Marcel Tabbers: “Er zijn meer steden die op deze wijze lokale elementen toevoegen aan het straatbeeld. Zo gebruikt Den Haag de bekende ooievaar, Arcen heeft bijvoorbeeld de Vuurman. Toen ondernemer Bram van Heyster ons hierover tipte, zijn we er meteen aan de slag gegaan”. Mansvelders is blij met het initiatief van de city managementorganisatie: “Ik vind het geweldig dat na al die jaren mijn interpretatie van de stadsfiguren nog zo wordt gewaardeerd en ze nu zo prominent in het Venlose straatbeeld te zien zijn.”

De miniaturen van Flujas en Guntrud zijn te verkrijgen via de website van Studio Mansvelders en in de Venlose binnenstad bij Heerlijck Thuis en een speciale versie met edelmetaalverf bij Juwelier Boermans, beide aan de Klaasstraat.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad