Bibliotheek Venlo: “We zijn er voor iedereen”

14 oktober 2021

De Bibliotheek Venlo is een van de vijf genomineerden van de verkiezing ‘Beste Bibliotheek van Nederland’, georganiseerd door Bibliotheekblad (NBD Biblion Award). “Winnen zou mooi zijn, maar we willen vooral laten zien dat we veel meer zijn dan een boekenuitleen en een brede maatschappelijke functie hebben.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Bibliotheek Venlo

Natuurlijk zijn er de boeken. Maar bij de Bibliotheek in Venlo kun je voor zo veel meer naar binnen te lopen. Dat weten veel mensen al, maar ook heel wat mensen nog niet, vertellen Yvonne Linssen en Lucas Bremmers van de Bibliotheek Venlo. “Je kunt hier studeren, de krant lezen en anderen ontmoeten – aan de leestafel, bij een presentatie of lekker in STEK. Maar mensen kunnen hier tevens terecht om wegwijs te worden in de digitale wereld, zoals met het coronapaspoort. We geven allerlei digitale cursussen, zowel in de Stadsbibliotheek als in de kernen. Voor kinderen is er PLEK3 waar ze spelenderwijs kunnen leren en ontdekken. We zijn verder actief op het gebied van taalvaardigheidsverbetering en organiseren activiteiten die bij onze grensregio passen zoals workshops en presentaties. Sla onze activiteitenkalender er op na en je ziet hoe breed het aanbod is.”

Eigen aanpak
Yvonne Linssen merkt vervolgens op dat bibliotheken in Nederland in de loop der jaren een brede maatschappelijke functie hebben gekregen. Binnen de kaders van het convenant dat daarvoor is opgesteld, geeft de Bibliotheek Venlo daar op een eigen manier invulling aan, zegt ze. “Belangrijke focuspunten zijn een leven lang ontwikkelen, participeren in de informatiesamenleving en de geletterde samenleving. We willen daarbij zo veel mogelijk mensen bereiken. Dat doen we met een geheel eigen aanpak. Door bijvoorbeeld toegankelijk en laagdrempelig te zijn. Door lef te tonen bij het opzetten van nieuwe projecten. En door innovatief te zijn. We worden op landelijk niveau regelmatig bij proefpilots betrokken.”

Leesconsulenten
Het lezen en leesplezier ontwikkelen en bevorderen is een taak die bibliotheken al langer hadden, maar die nu veel actiever wordt ingevuld, maakt Lucas Bremmers duidelijk. “Door veel nauwer met het basisonderwijs samen te werken. Ervoor te zorgen dat iedere basisschool in Venlo een bibliotheek heeft en de samenwerking met onze leesconsulenten op die scholen. Verder hebben we behalve de hoofdvesting in Venlo in iedere kern van de gemeente een nevenvesting, zodat er altijd een bibliotheek in de buurt is.”

Specialisten
Dat Bibliotheek Venlo beschikt over een uitgebreid team van veelzijdige professionals om invulling te geven aan al die taken, mag duidelijk zijn. Yvonne Linssen glimlacht: “Ze heten nog altijd biebmedewerkers, net als vroeger, maar ze zijn meegegroeid met onze veranderende functies. Ons team bestaat uit medewerkers met allemaal verschillende specialisaties. Op die manier willen we op de best mogelijke manier invulling aan onze taken geven.”

Brede maatschappelijke functie
En dan zou het mooi zijn, merken Yvonne en Lucas tot slot op, dat de ambities die Bibliotheek Venlo heeft, beloond worden met de titel ‘Beste Bieb van Nederland’. “Van de 150 bibliotheken van Nederland behoren we dit jaar tot de beste vijf. Nu we zover zijn gekomen willen we natuurlijk ook graag winnen. Maar we willen vooral een podium om te laten zien waar we voor staan. Dat we met een brede maatschappelijke functie een bieb voor iedereen zijn.”

Stemmen op de ‘Beste Bieb van Nederland’ kan nog tot en met 22 oktober via www.bibliotheekblad.nl

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad