Blik Jos Luhukay en Stan Valckx weer op scherp dankzij ogentest bij Xie

12 april 2021

John van der Sterren, mede-eigenaar van Xie Eyewear, is met zijn zaak al vele jaren Vriend van VVV en dus sponsor van de Venlose Eredivisieclub. Een onderdeel van de overeenkomst is dat alle spelers en stafleden minimaal één keer per jaar een optometrisch onderzoek ondergaan. “Een degelijke oogtest is een essentieel onderdeel van een medische keuring,” aldus Van der Sterren. Deze keer was het de beurt aan trainer Jos Luhukay en Stan Valckx, manager voetbalzaken. De redactie van VenloVanbinnen keek mee.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Het sponsorpakket dat Xie Eyewear en VVV-Venlo zijn aangegaan, is maatwerk. Van der Sterren is als oprichter van de zaak al zeker een jaar of 20 actief als sponsor bij de Koelclub. Toen zijn compagnon Bart Gubbels twee jaar geleden in de optiekzaak stapte, werd deze lid van de Young Business Club. “Volgens mij ben ik al als sponsor gestart toen Marco Bogers en Maurice Graef nog samen de commercie bij VVV verzorgden,” zo herinnert Van der Sterren zich. “Ik was al bijna mijn hele leven trouw supporter van de club en stond altijd aan de lange zijde. Door weer en wind. In die jaren heb ik Jos en Stan samen nog zien voetballen. Het sponsorschap bood mij diverse voordelen. Altijd verzekerd van een droge plek in het stadion en een comfortabele stoel. Bovendien kreeg ik veel contact met andere ondernemers en organiseerde de club regelmatig zakelijke bijeenkomsten. Nee, ik ben mij niet anders gaan gedragen door een plek op de eretribune. Wij hebben daar voldoende lol en met diverse ondernemers treffen we elkaar ook tijdens andere momenten.”

Spelers testen
Doordat Bart Gubbels lid werd van de Young Business Club, besloten beide heren contact met Steffie Koopmans, accountmanager bij VVV, op te nemen. Zo ontstond een sponsorpakket op maat waarbij de oogmetingen voor spelers en staf een onderdeel van het complete plaatje werden. “Veel spelers zijn nog jong en mankeren weinig tot niets aan hun ogen, maar net die ene waarbij wel sprake is van een afwijking of probleem, daar gaat het om. Als wij dat constateren, komt dat zijn spel ten goede. Wij testen of ze diepte en hoogte goed kunnen waarnemen en hoe het met de algehele gezondheidstoestand van het oog gesteld is. Soms meldt een speler zich hier ook wel eens voor een test als hij tijdens de training een vinger in het oog heeft gekregen. Indien nodig kunnen wij ze doorsturen naar de oogarts.”

Oogproblemen Valckx
Het oogprobleem van Stan Valckx is bij velen bekend. Bij hem is sprake van beperkt zicht. Het rechteroog functioneert nog voor dertig procent, de linkerkant voor zeventig procent. Een probleem dat spontaan ontstond toen hij amper drie jaar jong was. Valckx: “Ik ging van het ene op andere moment scheel kijken. De oorzaak was een kou op de spieren. Operaties leverden niets op en de bril die ik kreeg was geen lang leven beschoren. Die heb ik na tien minuten in een hoek gegooid en nooit meer aangeraakt.” Het leverde hem later tijdens zijn carrière als profvoetballer opvallend genoeg geen noemenswaardige problemen op. “Ik wist niet beter. Ooit is het nog geprobeerd met lenzen, maar dat had een negatieve invloed op mijn spel. Ik dook onder voorzetten door en beoordeelde spelsituaties minder goed. Ook de lenzen gingen dus aan de kant. Als ik nu mijn visie geef over bepaalde spelsituaties reageren mensen met de opmerking: ‘dat heb je goed gezien Stan’. Waarop ik dan zeg: dat is dan opvallend, want ik kan helemaal niet goed zien.”

Appgroepje
Nu is er dus wel een ogentest bij Xie. Het is echter niet zijn eerste. Een jaar of tien geleden kreeg Valckx wat moeite met lezen. Hierdoor moest de geboren Arcenaar toch wennen aan zijn eerste echte bril. Daarmee is hij ook wel eens in beeld tijdens de wedstrijden van VVV. John van der Sterren begint te lachen. “Met een aantal opticiens uit het land hebben we een gezamenlijke appgroep. Daar gaat het regelmatig over voetbal. Een aantal weken geleden kwamen de brillen van Stan en Hans de Koning in beeld. Een collega stuurde een cynisch appje: ‘hebben ze die brillen bij jou gekocht John?’ Hij had gelijk, het waren niet de meest moderne monturen, haha.” Van der Sterren besloot beide heren uit te nodigen voor een test en een nieuw montuur aan te bieden. Omdat De Koning inmiddels niet meer werkzaam is bij de club, was dit voor de nieuwe trainer Jos Luhukay de uitgelezen kans zijn ogen te laten testen.

Duikbril
Uit de test bleek dat de situatie bij de ogen van Valckx licht verslechterd is in vergelijk met de laatste test. Valckx kijkt bedenkelijk als hij het ene na het andere montuur past. “Mijn hemel wat een groot formaat. Dit lijkt wel een duikbril.” Bart Gubbels lacht als hij de monturen vanaf een dienblad aanreikt. “Dit is de mode Stan. Je bent zelf groot van postuur, dus ik denk dat een enigszins royaal montuur jou wel staat. Het is een kwestie van wennen.” Na verloop van tijd lijkt Valckx inderdaad een montuur naar wens gevonden te hebben. Een appje met foto naar zijn vrouw zorgt voor de bevestiging. “Ik krijg twee hartjes terug, dus zal deze wel goed zijn,” zo zegt hij met een lach.

Rustig montuur
Nadat alle monturen volgens de geldende coronaregels gereinigd zijn, is het de beurt aan Luhukay om te passen. Bij zijn ogen is de situatie stabiel gebleven. Op de vraag of hij ooit iets heeft gemerkt van de oogafwijking bij zijn voormalig teamgenoot zegt hij: “Nee, eigenlijk niet. Al ga ik nu toch nog eens goed nadenken of in die tijd alle ballen wel zo scherp aankwamen. Haha.” De coach heeft net als zijn collega een bril om beter te kunnen lezen, maar ook een montuur voor tijdens het autorijden. Hij gaat dus twee verschillende exemplaren. Een keuze is redelijk snel gemaakt. Luhukay kiest voor een rustig montuur. Niet te opvallend. “Nee voor mij is een bril geen sieraad dat ik persé moet dragen omdat het trendy is. Tijdens de wedstrijd heb ik er sowieso geen nodig.”

Over anderhalve week zijn de brillen voor Valckx en Luhukay klaar. “Bij Xie doen we bijna alles zelf, dus ook het inslijpen van de glazen,” zo laat Bart Gubbels tot slot weten. “Dan zijn deze twee heren weer voor een tijdje verzekerd van goed zicht.”

Bart Gubbels (Xie), Djordi Staaks (VVV), Jos Luhukay (VVV), John van der Sterren (Xie), Stan Valckx (VVV)

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...