Bouw ‘Aan de Stadsmuur’ in Venlo van start

6 december 2021

Afgelopen vrijdag is begonnen met de bouw van ‘Aan de Stadsmuur’, de completering van de herontwikkeling van de wijk Q4. Het officiële startsein daartoe werd gegeven door wethouder Marij Pollux met het in de grond boren van de eerste paal van het wooncomplex. Op de plek aan de Maaskade komen 45 appartementen, 25 kadewoningen en een parkeergarage.

Tekst: redactie VenloVanbinnen | Beeld: JPO

Even was hij nog te zien, tijdens de grondwerkzaamheden eerder dit jaar, het deel van de vroegere Venlose stadsmuur die nu weer onder het nieuwbouwproject verdwijnt. Die stadsmuur toont aan dat Q4, gelegen aan de Maas, één van de oudste gebieden van de stad is. De wijk was eind vorige eeuw, begin deze eeuw in verval maar werd in de afgelopen tien jaar met veel ambitie getransformeerd naar een bijzondere plek in de Venlose binnenstad. Enerzijds door bestaande bebouwing op te knappen, anderzijds met nieuwbouw. Wat dat laatste betreft is ‘Aan de Stadsmuur’ de afronding van dat proces.

Architectuur
Op de plek tussen Maaskade en het blok van Grenswerk tot de Jacobskapel worden zowel huur- als koopwoningen gerealiseerd met bij die laatste de mogelijkheid een atelier, galerie of winkel aan huis in te richten. De architectuur sluit aan bij die in de omgeving en is geïnspireerd op de pakhuizen en koopmanswoningen die vroeger op deze plek stonden. In de parkeergarage zal een deel van de oude stadsmuur te zien zijn.

Iconisch stukje stad
Wethouder Marij Pollux (foto links) gaf aan blij te zijn dat de bouw nu daadwerkelijk van start is gegaan. “Weer een mooie stap voor Q4, waar ook de Maaskade opnieuw wordt ingericht. Het wordt echt prachtig wonen in een stadswijk die enorm is gegroeid. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe bewoners gaan genieten van deze mooie nieuwe plek aan het water.” Nadja van Es (foto rechts), directeur van initiatiefnemer JPO, kan zich helemaal vinden in die woorden. “Hier woon je straks in een iconisch stukje stad. De grootse en rijke historie van de vestingstad Venlo komen terug in de architectuur van de woningen en de appartementen. Gelegen aan de Maas én in de binnenstad van Venlo voel je de vrijheid van de natuur én de levendigheid van de stad.” Ze geeft aan dat de verkoop van de koopwoningen inmiddels is gestart en heel voorspoedig verloopt.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad