Brandbrief Venlose ondernemers tegen sluiting NS-loket

18 januari 2021

In de december liet de NS weten het fysieke loket op het treinstation in Venlo te willen sluiten. Een bijzonder ongewenst besluit, vindt winkeliersvereniging Venlostad.com die bijval krijgt van de Vereniging van Vastgoedeigenaren Venlo (VVEV) en Stichting Venlo Partners. In een brief wordt de NS gevraagd de beslissing terug te draaien. Daarvoor zijn diverse redenen, geven de drie partijen aan.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

In december 2003 besloot de NS het internationale loket op station Venlo te sluiten. Nu zou het hele loket dicht moeten, vindt de spoorwegorganisatie. Terwijl er voldoende redenen zijn om het open te laten, maakt voorzitter Erik Manders van Venlostad.com duidelijk. “Zoals de gezamenlijke ambities van Venlo, de provincie Limburg, de Euregio Rijn-Maas-Noord en de Nederlandse en Duitse regering om de positie van Venlo als internationaal knooppunt te versterken. Zo is er na jarenlang praten eindelijk zicht op de gewenste realisatie van een hogesnelheidslijn tussen Eindhoven en Düsseldorf met een tussenstop in Venlo.”

Toeristische hotspot
Manders wijst vervolgens op het gegeven dat Venlo als grensstation fungeert en er nu al meerdere spoorlijnen samenkomen. Verder, zegt hij, is er het feit dat Venlo een toeristische hotspot is die jaarlijks 13 miljoen bezoekers trekt waarvan een flink deel met de trein komt. “Sluiting van het fysieke loket is dan ook bijzonder ingrijpend, voor de Venlose binnenstad en voor de regio. Samen met onder meer de gemeente Venlo en de provincie Limburg zetten we juist in op een goede bereikbaarheid van de Venlose binnenstad voor alle doelgroepen, met de auto maar zeker ook met het openbaar vervoer. Daar is sluiting van het loket niet mee te rijmen.”

Kwetsbare reizigers
In de brief wordt verder melding gemaakt van wat voor gevolgen de beslissing van de NS heeft voor een grote groep kwetsbare reizigers zoals ouderen en laaggeletterden. Voor die groep is persoonlijke service bijzonder belangrijk. Manders: “Wanneer je kijkt naar de demografische ontwikkelingen neemt de doelgroep ouderen in aantal en in belang toe. Uit contacten met andere belangenorganisaties, zoals de ANBO en de KBO, begrijpen wij dat de verwachting is dat met name ouderen minder zullen gaan reizen als er geen bemande stationsloketten meer zijn. Dat kan vereenzaming onder ouderen verder in de hand werken.”

Dienstverlening
Venlostad.com, de VVEV en Venlo Partners schrijven verder dat ze na een rondgang bij het NS-personeel in Venlo tot de conclusie zijn gekomen dat bij het loket niet alleen tickets worden verkocht, maar dat er tevens veel informatie wordt uitgewisseld. Volgens Manders een stuk dienstverlening dat moeilijk in cijfers is uit te drukken. “Maar juist uit het oogpunt van klantvriendelijkheid en gastvrijheid wel van belang voor de Venlose binnenstad. Daarnaast draagt het bemande loket bij aan gevoelens van sociale veiligheid.”

Meerledige functie
Conclusie van de brief is dat de drie partijen het sluiten van het loket en dat vervangen door uitsluitend kaartjesautomaten en praatpalen om meerdere redenen geen goed idee vinden. Als suggestie stellen ze voor het loket een meerledige functie te geven. Erik Manders daarover: “Denk aan een gezamenlijk loket voor meerdere vervoerders zoals Arriva – het busstation grenst aan het treinstation – en Deutsche Bahn. Je zou tevens kunnen denken aan een samenwerking met het Toeristisch Informatiepunt Venlo, het voormalige VVV-kantoor, en de toeristische platforms waaronder ‘Visit Noord-Limburg’ om reizigers en bezoekers in de toekomst bij het loket mogelijk ook van informatie te voorzien over toeristische, culturele en natuurrijke bestemmingen in Venlo.”

Manders meldt tot slot dat wethouder Erwin Boom (Economie, Binnenstad) inmiddels eveneens contact heeft met de NS over deze kwestie. “We zijn van mening dat er voldoende redenen zijn het loket open te houden en hopen dan ook dat de NS op haar beslissing terugkomt.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad