Brief van de minister: gemeente Venlo gaat horeca strenger controleren

22 oktober 2021

Strenger controleren op de handhaving van het coronatoegangsbewijs in de horeca, dat is de boodschap van minister Grapperhaus richting de Nederlandse gemeenten. Voor onder meer Venlo betekent dit dat waar eerst alleen bij excessen werd opgetreden, er vanaf nu in alle gevallen zal worden opgetreden.

Tekst: Rob Buchholz, Jac Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Antoin Scholten, burgemeester van Venlo en tevens voorzitter van de veiligheidsregio Limburg-Noord, was gisteren tegenover L1 duidelijk: “Horecazaken die bewust niet controleren, lopen het risico op sluiting.” Scholten gaf aan dat jammer te vinden, maar begrip te hebben voor de brief van Grapperhaus. “Jammer omdat we aan het eind van de pijplijn zitten wat corona betreft, maar er is nog altijd 1,5 miljoen mensen niet gevaccineerd en we gaan een risicovolle periode in. Daarnaast geeft de minister aan dat het in Nederland nog niet overal goed gaat.” Mede aanleiding voor de brief van Grapperhaus is dat de minister constateert dat de horeca laks is met het checken of iemand gevaccineerd of negatief getest is.

Signalen
Omdat een aantal Venlose horecaondernemers eerder, onder meer via social media, aangaf bewust niet te controleren, rijst de vraag hoe de situatie hier is. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het in Venlo wel meevalt. “Wij zijn erg tevreden over de wijze waarop de Venlose horecaondernemers omgaan met de maatregel. We hebben vanaf het begin af aan gezegd dat we alleen optreden bij excessen. Dat is gedurende de hele pandemie het beleid geweest. Er waren enkele signalen bij ons bekend van horecaondernemers die onwelwillend tegenover controle stonden en daar is een gesprek mee gevoerd. Ons beeld is echter dat het overgrote deel van de horecaondernemers gewoon is gaan werken met de QR code.”

Oproep
Hij merkt op dat de brief van de minister echter aanleiding is om het tot nu toe gevoerde beleid aan te scherpen. “Vanwege het verzoek van de minister om strenger te handhaven, kunnen we niet anders dan meteen optreden. Dit hebben we dus ook laten weten aan alle horecaondernemers en de sportverenigingen omdat de oproep van de minister ook gaat over sportkantines.” Hij ontkent dat er al horecabedrijven zijn die een waarschuwing hebben gehad in de afgelopen periode. “Negen ondernemers hebben een brief ontvangen, maar dat was geen officiële waarschuwing maar meer een oproep om mee te werken aan het beleid.”

Excessen
De woordvoerder laat weten dat de gemeente Venlo zich niet herkend in het geschetste beeld dat er bijna nergens gecontroleerd wordt. “Zoals gezegd zijn we erg tevreden over hoe de Venlose horecaondernemers omgaan met de maatregelen.” In de nieuwe situatie, vertelt hij, kan op ieder moment in de week worden gecontroleerd, zowel de eigenaar, maar ook door navraag bij de gasten.” Waar de gemeente Venlo tot nu toe onwelwillende horecaondernemers per brief opriep wel te gaan controleren, wordt het beleid nu anders, luidt de uitleg. “Na een brief volgt bij een volgende constatering een officiële waarschuwing. Bij de volgende overtreding volgt een sluiting van twee weken. Bij een volgende overtreding is de sluiting voor 1 maand. Bij de daarop volgende overtreding een sluiting van 3 maanden. Maar bij een echt exces kan meteen sluiting volgen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Hol-ogig egoïsme

Hol-ogig egoïsme

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen Het is op momenten chaos troef op de belangrijkste tweewielerverkeersader door de Venlose binnenstad. Die loopt van de Martinusstraat via de Grote Kerkstraat, Begijnengang en Nieuwstraat naar de Koninginnesingel. Fietsers...

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

De Venlose burgemeester Antoin Scholten liet in een interview met De Limburger weten dat hij vreest voor een invasie aan ongevaccineerde Duitsers die in Venlo willen winkelen. Hij pleit daarom voor invoering van 2G. Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging...