Burgemeesters roepen Duitsers op met Pasen thuis te blijven

8 april 2020

Pasen en de dagen voorafgaand zijn normaal gesproken voor veel Duitsers aanleiding om naar Nederland en zeker naar het Nederlandse grensgebied te komen. Niet doen, blijf thuis, zo luidt de oproep van de Noord- en Midden-Limburgse burgemeesters, verenigd in de Veiligheidsregio Limburg Noord. Er wordt streng gecontroleerd en waar nodig handhavend opgetreden.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld VenloVanbinnen

Onder meer in Venlo stromen de straten in de dagen voorafgaand aan Pasen normaal gesproken vol met kooplustige Duitsers. Zeker in de Duitse hoek rondom het Nolensplein is het dan ‘Hochbetrieb’. Maar dat is dit jaar vanwege het coronavirus niet gewenst, laten de burgemeesters in een oproep weten. Een oproep die ook richting Duitse media en ondernemersverenigingen is verzonden.

Ontmoedigingsbeleid
Om de komst van Duitse kooptoeristen te voorkomen zal van donderdag tot en met maandag en indien nodig ook daarna een ontmoedigingsbeleid worden gevoerd aan de grensovergangen. Dat betekent dat de marechaussee Duitse auto’s kan aanhouden waarna gevraagd wordt naar de reden van het bezoek aan Nederland. Als er geen dringende reden is, worden de mensen verzocht rechtsomkeer te maken.

Toeristische branche
De oproep is eveneens gericht aan bedrijven in de toeristische branche. Die worden gevraagd goed toe te zien op de geldende maatregelen aangaande afstand houden en hygiëne. Adverteren om de Duitse (koop)toerist te trekken wordt ten zeerste afgeraden, een verzoek dat zowel richting ondernemers als media is gedaan. Verder is tijdens de Paasdagen het landelijk beleid van kracht.

Uitgebreide controle
De burgemeesters laten verder weten dat als er onvoldoende maatregelen worden genomen of een situatie uit de hand dreigt te lopen, een onderneming of een gebied kan worden gesloten. Om de maatregelen kracht bij te zetten zal op plekken waar normaal gesproken veel Duitsers komen uitgebreid worden gecontroleerd door politie en handhavers.

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad