BUUN’s huisfotograaf Peter de Ronde op pad tijdens eerste coronalockdown: “surrealistisch”

25 november 2020

Peter de Ronde is al meer dan tien jaar de huisfotograaf van het Venlose jaarboek BUUN. Een van zijn bijdrages in de afgelopen zaterdag verschenen editie is een fotoreportage van de Venlose winkelstraten in het voorjaar. Onder andere de situatie met de hoogwerker bij zorgcentrum Beerendonck maakte indruk op hem.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Peter de Ronde (foto Peter de Ronde – VenloVanbinnen)

“Het is een raar jaar.” Hoeveel mensen, waar ook ter wereld, zullen hetzelfde als Peter de Ronde over 2020 denken. “Het is vreemd, je wordt bedreigd door iets wat je niet ziet, voelt of ruikt, als bij een kernramp. Vooral in het begin vond ik dat niet prettig.” Hij heeft ermee leren leven, zoals zo veel mensen, zegt Peter, werkt veel thuis en houdt zich zo veel mogelijk aan de maatregelen.

Eerste redactievergadering
Dan naar jaarboek BUUN. Toen er zoals gebruikelijk de dinsdag na de vastelaovend de eerste redactievergadering op de agenda stond, begin maart, was er nog niet zo heel veel aan de hand. “Zo’n eerste vergadering komen er tal van ideeën op tafel. Redacteuren die onderwerpen voor verhalen hebben, of suggesties voor mensen die we kunnen benaderen. Daar gaan we mee aan de slag. Sommige ideeën worden concreet, anderen vallen af. Richting de zomer hebben we in grote lijnen wel een beeld van hoe de nieuwe BUUN eruit gaat zien.”


Peter de Ronde op de plek waar hij zijn fotoreportage begon

Beeldmateriaal
Peter knikt. “Ja, dit jaar was het toch anders. Want niet lang na die eerste vergadering kwam de eerste lockdown en zaten we met een coronacrisis. Zonder idee hoe lang dat zou duren of wat voor gevolgen het zou hebben.” Het was eindredacteur Lean Hodselmans die hem voorstelde met de camera op pad te gaan, geeft Peter aan. “Dan hebben we in ieder geval beeldmateriaal, zei ze. Zien we te zijner tijd wel wat we ermee kunnen doen.”

Creativiteit
Dus nam Peter de camera ter hand en liep een aantal dagen door de winkelstraten. Onder andere in Venlo. Beginpunt was de Oude Markt. Hij lacht. “Ik trek al snel naar een plek waar koffie is en daar zit een leuke koffiezaak waar ik vaker kom.” Hij zag er meteen de creativiteit die veel binnenstadondernemers zou typeren, het omgaan met de situatie. “Bezoeken mocht niet meer dus konden gasten koffie afhalen. Dat zag je steeds meer, en nog altijd, het afhalen, bezorgen, samenwerken.”

Stapels terrasstoelen
Hij liep verder de stad in, op zoek naar situaties die voor dat moment kenmerkend waren. “Je ziet stille, lege straten. Maar die zie normaal gesproken ’s morgens vroeg ook.” Dus speurde hij naar het ongebruikelijke in het gebruikelijke. Een zonverlichte maar verder volledig lege straat. De desolate stapels terrasstoelen op de Markt. De signings en spandoeken die looprichtingen en –routes aangeven. “Als je er zo naar kijkt, krijgt het iets surrealistisch, zie je dat er iets aan de hand is zonder dat je ziet wat er aan de hand is.”

Bizar
Relatief veel foto’s in de BUUN zijn gemaakt bij zorgcentrum Beerendonck aan de rand van het Venlose centrum. “Daar werd het echt voelbaar. Die mensen daarbinnen mochten geen bezoek ontvangen, moesten het met telefoneren en videobellen doen. Tot er dus een hoogwerker werd neergezet en familieleden elkaar toch even van wat dichterbij konden zien. Bizar.”

Overval
Een ander moment staat hem ook in het geheugen gegrift. Uit de periode dat mondkapjes nog niet tot het straatbeeld hoorden. “Het was zaterdagmiddag, ik zat te lezen. Wordt er opeens op het raam gebonsd. Staat daar een kerel met een petje op en een masker voor. Schrok me lam, ik dacht ik word overvallen. Toen ik echter beter keek zag ik dat het een vriend van me was met een mondkapje voor, haha. Heb ik meteen vastgelegd.”

Expositie
Die foto staat niet in de BUUN, maar wordt wel op de site van het jaarboek getoond (en bij dit artikel; zie boven, red.). Zoals er veel van de in die periode gemaakte foto’s niet in het blad staan. “Tja, er is maar beperkt ruimte. Er komen wel nog enkele niet gepubliceerde foto’s op de site te staan.” En een expositie met de meest tot de verbeelding sprekende foto’s? Peter denkt even na. “Dan krijgen ze natuurlijk meer impact. Dus ja, als die mogelijk zich aandient sta ik daar zeker voor open.”

Jaarboek Buun 2021 kost 19,95 en is onder meer verkrijgbaar bij boekhandel Koops in Venlo, en Boekhandel van Heel en Boekhandel Timmermans in Tegelen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad