Café beginnen in coronatijd: “We kijken naar de lange termijn”

9 september 2020

De Venlose Parade is binnenkort weer een café rijker. Waar tot voor kort Bonjoere, en daarvoor D’n Hertog van Gelder, was gevestigd komt nu Bruxelles. Een horecazaak met de sfeer van een Belgisch biercafé, al zullen Belgische bieren zeker niet de boventoon voeren. “We willen met Bruxelles iets extra’s toevoegen aan het bestaande horeca-aanbod.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Veel horeca-ondernemers zouden zich eerst even op hun hoofd krabben, een nieuwe zaak openen in coronatijd. Zo niet Kevin Wijmans – al uitbater van Bonaparte, Scala en John Doe – en zijn vriendin Eefke (lachend: “schrijf ook maar Wijmans”). Zij openen half oktober op de Parade café Bruxelles. Een stap waarover goed is nagedacht, geven ze aan.

Mooi pand
“We hebben John Keulartz van KEM, ook eigenaar van de panden waarin Bonaparte en John Doe gevestigd zijn, benaderd om eens een kijkje te mogen nemen in het voormalige pand van Bonjoure”, begint Kevin het verhaal. “Hij kent ons, weet wat onze ambities zijn en had net als wij het idee dat dat pand daar wel bij aansloot.” Dat bleek van beide zijden te kloppen, bevestigt Eefke. “We liepen er binnen en hadden meteen zoiets van ‘wat een mooi pand’ – het café maar ook de bovenverdiepingen waar een Bed & Breakfast zat.”

Groeimarkt
Kevin geeft aan dat het interieur van het pand in de basis aansloot bij het concept dat ze voor ogen hebben. “Een bruin café met de uitstraling van een Belgisch biercafé. Nee, verwacht geen uitgebreid aanbod Belgische bieren, het gaat meer om de uitstraling. We gaan een all day breakfast en borrelen met tapas bieden. Daar is zonder meer een markt voor, een groeimarkt. Dat zie je terug bij bepaalde zaken in Venlo. Nee, dat gaan we niet kopiëren, we volgen onze eigen koers, richten ons op de 25-plusser, op bezoekers van de stad en zeker ook op de Venlonaar zelf. Maar feitelijk is iedereen welkom natuurlijk.”

Thuis voelen
Eefke toont dan een foto van het interieur zoals ze dat voor ogen hebben. “In grote lijnen houden we het huidige interieur intact. Maar we frissen het wel op, geven het een 2020-touch.” Volgens Kevin komt er een inrichting met zowel hoge als lage tafels en ook banken. Belangrijk aspect noemt hij de bar, die centraal in de zaak komt te staan. “Iemand die binnenkomt, zal meteen door het personeel welkom worden geheten. Dus ook als iemand alleen is moet hij of zij zich er direct thuis voelen.”

Veel geleerd
Hoewel Kevin met de nodige horeca-ervaring aan het nieuwe avontuur begint, lijkt het toch een risicovolle stap om juist in deze onder meer voor de horeca onzekere tijd een volgende zaak te openen. Hij glimlacht: “Klopt enerzijds, maar als ondernemer denk je in kansen. Bovendien hebben we bij Bonaparte en John Doe in de afgelopen periode veel geleerd. Neem John Doe, een studentencafé. Daar hanteren we heel strikte regels. Met timeslots, reserveringen, nieuwe kaarten. Daar moeten de bezoekers zich aan houden, anders zijn ze niet welkom.”

Aanvulling
Dus ja, Kevin en Eefke kijken vol vertrouwen uit naar de opening van Bruxelles half oktober. “We weten dat we beginnen met beperkingen, daar denkt de pandeigenaar ook in mee. Daar houden we rekening mee. Maar aan het coronatijdperk komt een einde en wij kijken vooral naar de lange termijn. Vanuit dat perspectief denken we dat we op onze eigen manier een mooie aanvulling te zijn op het horeca-aanbod in Venlo.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad