Coiffeur Peter Croonen stopt er mee: ‘De klanten zijn als familie voor mij’

23 juli 2021

Op zaterdag 28 augustus verzorgt Peter Croonen zijn laatste knipbeurt. Daarna vindt de oudste kapper van Venlo het mooi geweest. Het is echter wel een gedwongen besluit, zo biecht hij eerlijk op. “Liever was ik doorgegaan, maar de kwaaltjes en ongemakjes die horen bij het ouder worden, gingen een steeds grotere rol spelen. Daarom heb ik met pijn in het hart besloten om er een punt achter te zetten.”

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Het is echter wel een beslissing waar zijn drie kinderen al langer om vroegen. Toen Peter Croonen met Vaderdag zijn kroost bij elkaar had, maakte hij het besluit bekend. “Begin september word ik 75 jaar. En dan ben ik 61 jaar kapper geweest. Ooit was ik de jongste professionele kapper van Venlo, nu waarschijnlijk de oudste. Het was moeilijk om de knoop door te hakken, maar het ging niet anders.”

Klanten als familie
Het zijn vooral de klanten die Croonen het meeste gaat missen. “Ze zijn als familie voor mij. Zeker sinds de dood van vrouw Jeanne. Ik weet bijna alles van hun, zij bijna alles van mij. Het is vertrouwd. Een aantal heren komt hier al tientallen jaren. in 2020 is één van mijn oudste klanten overleden. Toen ik ruim 60 jaar geleden in dit vak begon is hij nog mee geweest als model. De beste man is mij altijd trouw gebleven. Je krijgt een band met deze mensen. Een aantal gaf aan dat ze mijn beslissing wel aan zagen komen, maar toch keken ze er van op. Ook voor hun verdwijnt een vertrouwd gezicht. Nee, ik ga niet met het koffertje langs de deur. Hier in de zaak kan ik zittend knippen. Bij de mensen thuis tussen de aanrecht en het wasmachine is dat toch iets lastiger. Dat lukt fysiek niet.”

Gedwongen verhuizing
Afgelopen jaar besloot hij al de woning boven zijn kapsalon te verlaten. Eveneens een gedwongen besluit. “Mijn kinderen waren al geruime tijd bang dat ze op een dag een telefoontje zouden krijgen met de mededeling: ‘kom mij helpen want ik ben van de trap gevallen.’ Het lopen ging steeds slechter en de bovenwoning heeft veel trappen. Dat was al een lastige stap. Ik heb mijn hele leven in de binnenstad gewoond. Nu is een appartement net buiten het centrum mijn nieuwe thuis. Ja, dat was in het begin absoluut wennen. Je mist het stadse leven en alle vertrouwde elementen. Maar inmiddels ben ik er redelijk gewend.”

Inboedel is museumwaardig
Het begon voor Croonen op 2 september 1960. Een dag na zijn veertiende verjaardag. In de kapsalon van zijn vader op de Nieuwstraat en later op de Grote Beekstraat. In 1975 liet hij samen met zijn vrouw Jeanne een pand bouwen op een open plek op de Jodenstraat. Op de benedenetage kwam de kapsalon, daarboven de woning voor het jonge gezin. Een woning die door zijn vertrek inmiddels is veranderd in twee appartementen. Wie er na 28 augustus het winkelgedeelte gaat huren weet hij nog niet. “Wie wil dit? Nee, er heeft zich ook nog geen kapper gemeld. Er ligt nog een garage achter het pand. Die kunnen ze bij de winkel betrekken en er eventueel een toiletruimte of keukentje van maken. En de inboedel? Echt, ik weet het niet. Een aantal kasten hebben nog in de kapsalon van mijn opa gestaan. Ruim 100 jaar geleden. Eigenlijk zou je zeggen: we schenken dat aan het museum. Maar als het in depot verdwijnt om over een paar jaar te worden weggegeven, dan pas ik daar voor. Nee, ik weet nog niet wat we daar mee gaan doen. Vertel mij maar wat het beste is. De tijd zal het leren.”

Lichamelijke kwaaltjes
Hoewel hij dus de pensioengerechtigde leeftijd al lang bereikt heeft, had hij nooit eerder over dit besluit nagedacht. Croonen genoot van zijn werk en de bijbehorende sociale contacten. Wel geeft hij aan dat het leven sinds zijn 65e levensjaar lastiger is geworden. “Ja, ik heb sindsdien veel meegemaakt. Natuurlijk de plotselinge dood van mijn vrouw Jeanne. Maar daar bovenop kwamen de lichamelijke kwaaltjes. Ze ontdekten een cyste in mijn hoofd. Tevens heb ik een openhartoperatie moeten ondergaan. Dat maakt het leven en het dagelijks functioneren er niet eenvoudiger op. Toch ben ik door blijven gaan.”

Vervelen zal Peter Croonen zich in de toekomst zeker niet. Als hobby is hij al jaren bezig met het maken van Tiffanylampen. Een bezigheid waaraan hij nog meer tijd gaat spenderen. Tevens heeft hij nu meer tijd voor zijn kleinkinderen. Croonen begint te lachen. “Ja, daar krijg ik wel eens commentaar op. Ik zou er te weinig tijd voor hebben. Dat klopt. De zaak is nog open. Hahaha. Maar nu kan ik voortaan op zaterdag naar het sporten gaan kijken. Dat is toch ook heerlijk. Nee, ik ga mij zeker niet vervelen. Maar het knippen en mijn klanten…. Ik ga het zeker heel erg missen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad