Containertuintjes fleuren Venlose binnenstad op

14 januari 2021

In de Venlose binnenstad worden tien zogenaamde containertuintjes geplaatst. Deze op maat gemaakte plantenbakken moeten de verrommeling bij de ondergrondse containers tegengaan. Tegelijkertijd dragen ze bij aan het vergroenen en opfleuren van de Venlose binnenstad.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld VenloVanbinnen

Fraai zijn ze niet, de ondergrondse containers in de binnenstad, zeker niet als er ook nog allerlei rommel omheen ligt, wat vaker regel dan uitzondering is. Een ergernis voor veel Venlonaren en bezoekers van de stad, blijkt wel vaker. De containers zijn echter noodzakelijk voor een goede verwerking van het stadse huisvuil.

Respecteren
Op verzoek van bewoners en ondernemers uit de binnenstad hebben de gemeente Venlo, Wijkoverleg Venlo-Binnenstad, Venloduurzaam.nl en Venlo Partners besloten de containertuintjes te plaatsen. Bestaat er niet de angst dat die tuintjes binnen de kortste keren ook vol staan met vuilniszakken en andere rommel? Directeur Marcel Tabbers van citymarketingorganisatie Venlo Partners verwacht en hoopt van niet. “We hopen dat de mensen het groen respecteren. Voorbeelden uit andere steden laten zien dat het aantal bijplaatsingen van rommel teruglopen.”

Hufterproof
De plantenbakken die de basis voor de containertuintjes vormen zijn gemaakt van cortenstaal, zegt Tabbers, en daarmee behoorlijk hufterproof. “Je kunt natuurlijk nooit voorkomen dat er lieden zijn die het groen eruit trekken, maar dat hou je toch niet tegen. Ook niet bij reguliere plantenbakken.” Venlo Partners zal samen met ondernemers en bewoners het onderhoud van de tuintjes verzorgen, geeft Tabbers aan; de gemeente zorgt voor de bewatering. “We hopen zo wat extra betrokkenheid bij de bewoners en ondernemers te creëren. Zodat ze een extra oogje in het zeil houden.”

Hij wijst dan op de roep voor meer groen in de binnenstad door zowel ondernemers, bewoners als bezoekers. Met onder meer als reden dat groen de kans op wateroverlast vermindert en de stad verkoelt. “Groen draagt onder meer bij aan een betere gezondheid en een betere beleving van de omgeving. Genoeg reden dus om de binnenstad de komende jaren verder te vergroenen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad