‘Dankzij de anderhalve meter-samenleving verdwijnt de gezelligheid uit de Venlose horeca’

20 april 2020

De Venlose horecaondernemers laten op social media steeds duidelijker en luider van zich horen. Weg met de lockdown, een opstand van het volk is noodzakelijk en ze zijn van mening dat de anderhalve meter-samenleving hun wordt opgedrongen. De emotie is misschien begrijpelijk, maar hoe gaan we dit in de praktijk oplossen? Sommige van die ondernemers weten dat de ratio nu belangrijk is. Zeker in deze economisch onzekere tijden. Veiligheid voor alles.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

René Evers zit op zijn eigen terras van Old Dutch voor het Venlose stadhuis. In afwachting wat de persconferentie morgen brengt. “Zeg het maar, hoe moeten wij dat gaan doen met die anderhalve meter? Ik kan wel rijen terrasstoelen weghalen, maar de bestelling zullen we toch echt aan tafel serveren. Of moeten de mensen zelf hun glas bier binnen komen halen? Dan kunnen ze net zo goed thuis een pilsje drinken.” Nicky van de Beuken, eigenaar van Chez l’Hêtre weet het gevoel treffend te omschrijven. “Dankzij de anderhalve meter-samenleving verdwijnt de gezelligheid uit de Venlose horeca”

Probleem verplaatsen
Van de Beuken is zich zeker bewust van het feit dat hij niet op korte termijn weer de deur kan openen. “Een paar weken houden we dit nog wel vol, maar als deze situatie drie maanden aanhoudt. Wat dan? Mensen zullen er steeds vaker voor kiezen om het thuis gezellig te maken en daar met groepen te gaan eten. Dan verplaatst het probleem zich dus in feite. Als overal tien, twaalf of vijftien mensen in keukens, woonkamers of de in de tuin bij elkaar gaan zitten, win je als overheid niets. Dan zijn er alleen verliezers.”

Stap voor stap loslaten
In zijn restaurant ziet hij nog wel mogelijkheden om anderhalve meter afstand tussen de gasten te houden. Voor het werk in de keuken is dat lastiger. “De maatregelen zullen stap voor stap losgelaten moeten worden. Hoe? Ik ben blij dat ik daarover niet voor een heel land moet beslissen. Een trolley is al aangeschaft; daarmee kunnen we het eten op een veilige manier aanschuiven. Maar verder? Ik kan pas echt handelen als de regels duidelijk zijn.”

Onzekerheid
Uitdagingen zijn er dus genoeg. Vragen ook. Antwoorden op hoe de toekomst er uit gaat zien, heeft nog niemand. Ook Paul Bremmers van koffiebar/restaurant Bik Mik aan de Markt leeft in onzekerheid. “Ik ben niet van de RIVM, ik ben geen Mark Rutte, ik ben niet van de staat. Kortom: ik weet niet wat de beste oplossing is. Wij als horecaondernemers kunnen niets anders doen dan afwachten.” Terug naar René Evers. Behalve eigenaar van Old Dutch is hij dat tevens van twee cafés: De Galerie en De Blauw Trap. Hij weet dat het heropenen van kroegen een nog lastiger verhaal wordt dan voor restaurants. “Mijn uitbater van De Galerie zei al: ‘als ik morgenmiddag op Facebook zet, dat we vanaf zes uur open zijn, staan er op dat tijdstip 160 gasten binnen.’ De Venlose jeugd wil weer stappen. Maar dat is niet realistisch. Hoe kun je afstand houden? Ik verwacht dat we dinsdag horen dat de horeca nog drie weken op slot moet. Maar daarna? Ooit zullen ze weer ergens moeten beginnen.”

Veiligheid voor alles
Eddy Siang, eigenaar van Motown Steaks ’n Sushi laat via zijn Facebookpagina weten dat hij vertrouwen heeft in een positieve toekomst. Wat premier Mark Rutte echter ook dinsdag voor besluit neemt over de horeca, is voor Eddy niet van belang. Zijn zaak blijft voorlopig dicht. Veiligheid gaat voor alles. Klanten blijft Motown voorlopig wel via de bezorgservice bedienen. “De bezorging blijkt een succes die wij voor de toekomst zeker willen blijven continueren,” zo meldt hij op Facebook. “Daar hoort een goedlopend restaurant bij. Maar liever houden we nu nog de deuren gesloten. Zodra de verwachte maatregelen, waar we volledig achterstaan, weer worden versoepeld, gooien we met liefde de deuren van ons restaurant weer open. We willen met het restaurant een gezonde start maken. Die gezonde start zit er nu niet in. Er zal door de anderhalve meter-samenleving een onwerkbare situatie ontstaan. De beleving en kwaliteit die klanten zo van ons gewend zijn kunnen wij dan niet leveren. De veiligheid van gasten en personeel staan op het spel.” Ook Motown wacht dus op betere tijden.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad