De Limburger meldde vanmorgen dat Venlo in beeld is om de officiële opening van het vastelaovesseizoen, De elfde van de elfde, over te nemen van Maastricht, waar het evenement niet meer welkom lijkt. Verdeelde reacties bij de binnenstadondernemers. Hun voorman Erik Manders is op voorhand niet heel enthousiast. Vors Joeccius XI Roel Versleijen van Jocus, dat de Venlose Elfde van de elfde organiseert, is klip en klaar. Venlo is daarvoor niet in beeld.
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Renier Linders
Hij klinkt enigszins verbolgen. Roel Versleijen vindt dat Leon Bastiaans voor zijn beurt heeft gesproken. Bastiaans is voorzitter van Stadscomité B.B.Z. dat de Boètegewoëne Boètezitting organiseert. Hij stelde in De Limburger dat in Venlo de deur open staat om te praten over het organiseren van De elfde van de elfde. Versleijen: “Leon Bastiaans heeft het goede recht iets te vinden. Maar vastelaovend is belangrijk cultureel erfgoed en daarmee te waardevol om zo maar over alles de saus van een groot evenement te gooien.”
Kleinschalig
Versleijen geeft aan dat Jocus, dat de Venlose Elfde van de elfde organiseert, een feest zoals het altijd in Maastricht werd gehouden niet ziet zitten. “Op 11 november organiseren we een Venloos feest, met een Venloos karakter, dat is en blijft zo. Daarbij draait het om kleinschaligheid, staat het individu centraal. We hebben op vastelaoveszaterdag één massaal feest als aftrap van de vastelaovend, dat is prima. Maar daar moet het wat ons betreft bij blijven. We moeten vooral ook rekening houden met de leefbaarheid in de binnenstad.”
Vastelaoveshoofdstad
In een reactie herhaalt Leon Bastiaans zijn woorden dat er best met de organisatie in Maastricht over een verhuizing naar Venlo kan worden gesproken. Maar hij begrijpt dat binnenstadondernemers niet blij waren toen ze dat hoorden. “We zijn de vastelaoveshoofdstad, dus het zou prima passen. Maar ik denk niet in de binnenstad.” Overigens vindt hij alle ophef wel voorbarig. “Er is inmiddels contact geweest met de organisatie in Maastricht, maar verder is er nergens concreet over gesproken.”
Festivalterrein
Dan die binnenstadondernemers zelf. Daar zijn de reacties wisselend. Zeker doen, klinkt het. Zetten we Venlo nog meer op de kaart. Er zijn er die niet meteen tegen zijn, maar wel hun twijfels hebben. Het moet geen tweede Boètezitting worden, zo zijn enkele ondernemers van mening. En dan zijn er de tegenstanders. Die zitten onder meer rondom de Markt en Parade. Ze verwijzen naar de overlast die de Boètezitting veroorzaakt. Een veelgehoorde reactie is: “de Venlose binnenstad verandert in een festivalterrein en daar hebben we dagenlang last van. Het is dan niet leuk winkelen in Venlo. Communicatie met ons is er niet of nauwelijks. Sommige ondernemers moeten hun winkel barricaderen. Anderen gaan al op vrijdag dicht. Dat moeten we geen twee keer per jaar willen hebben.”
Koopstad
Erik Manders, voorzitter van Venlostad.com, kan zich daar wel in vinden. “Ik ben vandaag (vrijdag, red.) door de stad gelopen en kan me voorstellen dat een deel van de ondernemers niet vrolijk wordt van de gang van zaken. Dus om nu een tweede groot evenement naar de binnenstad te halen, nee. Althans niet als kopie van de Boètezitting. Op een andere locatie zou wellicht wel kunnen. Denk aan het Nolensplein.” Hij wijst dan, net als een aantal ondernemers, op het feit dat de Elfde van de Elfde waarschijnlijk uit Maastricht moet vertrekken omdat de evenementenkalender daar vol is. “Maar volgens mij is dat in Venlo ook het geval. Laten we vooral niet vergeten dat Venlo een koopstad is.”
Afwachten
Verder wil hij de gang van zaken even afwachten. “Feitelijk is er nog niets concreet. Laten we dus vooral gezellig vastelaovend gaan vieren, een uithangbord van onze stad. Daarna zien we wel.”