De laatste week van Adams Mens Fashion: ‘Het contact met de klanten gaan wij het meeste missen’

20 september 2021

Nog één week en dan gaan de deuren van Adams Mens Fashion voorgoed op slot. Na ruim 50 jaar actief te zijn geweest in de modebranche (waarvan 43 jaren in een eigen pand op de Grote Beekstraat) is het voor Jan Adams mooi geweest. “Wat ik ga doen vanaf 1 oktober? Eerst een maand het gevoel hebben alsof we op vakantie zijn en daarna zie ik wel. Ja, er zijn zeker ideeën. Vervelen zullen wij ons absoluut niet. Maar één ding weet ik zeker: het contact met de klanten gaan we het meeste missen.”

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Het verhaal is bekend. Al twee jaar geleden besloot Jan samen met zijn vrouw Henriette en dochter Anouk dat het mooi was geweest. Een nieuw huurcontract met de eigenaar van het pand gingen ze niet meer aan. Jan (inmiddels 68) had de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt, maar ook het veranderende winkellandschap versterkten de gedachte dat het mooi was geweest. “Man, wat hebben wij genoten. Van onze klanten, maar ook van andere dingen zoals het organiseren van modeshows hier op de Beekstraat en de Kwartelenmarkt. De saamhorigheid met andere ondernemers was fantastisch. Het was altijd weer genieten. Die tijd komt echter niet meer terug. Wat er deze week nog op ons afkomt? We zien het wel. Veel mensen zijn al afscheid komen nemen. Sommige wel drie of vijf keer. Hahaha. Prachtig toch.”

Hartverwarmende reacties
De sociale betrokkenheid en hartelijkheid van Jan, Henriette en Anouk was mede de kracht van de modezaak. Klanten bleven de afgelopen weken spontaan binnenkomen, genoten van een stukje taart en een laatste babbeltje. Trots laat Jan kaarten met persoonlijke verhalen, bloemen en geschenken zien die veel mensen al zijn komen brengen. “De reacties zijn hartverwarmend. Hier hebben we het voor gedaan. Natuurlijk hadden wij graag op een andere manier afscheid van de mensen genomen. Zonder coronamaatregelen was hier aanstaande zaterdag open huis geweest. Met een hapje en een drankje. Maar we vreesden een enorme toeloop. Wij respecteren die regels. Nu komen klanten, relaties en andere ondernemers verspreid over de tijd afscheid nemen. Maar, dat wil niet zeggen dat het zaterdag toch niet stiekem druk kan worden. We hebben niet alles in de hand. Ik merk het wel. Ja sommigen vinden het echt erg dat wij stoppen en zeggen: waar moeten wij nu naar toe? Velen voelen zich hier thuis. En ik snap dat. Zoals gezegd: Wij ga die lieve mensen ook allemaal missen. En de schaele wazel. Want wat is hier in de winkel veel gelachen.”

Young Shop 3.0
Nog vijf dagen is Adams Mens Fashion geopend. En dan? Hoe ziet de toekomst er uit? Wat in ieder geval duidelijk is dat er weer een modezaak in het pand komt. Een outlet. Jan begint te lachen. “Ja, en waarschijnlijk met de naam Young Shop 3.0 (de voormalige naam van zijn winkel). De zoon van mijn voormalige baas Jan Lichtenveld heeft twee zaken in Brabant onder deze naam. Volgende week gaan wij alles inpakken, opruimen en schoonmaken. Op donderdag 30 september om 16.00 uur overhandig ik aan de pandeigenaar en de nieuwe huurder alle sleutels en is het pand van hun. Ze nemen het interieur over, dus ik verwacht dat Young Shop 3.0 snel de deuren opent. Toen we de letters van Adams Mens Fashion afgelopen week van de gevel haalden, waren direct de contouren van het vorige logo met de naam Young Shop weer zichtbaar. Dus die kunnen ze weer mooi gebruiken. En de kleding die overblijft, die gaat naar Stichting Moveoo.”

Leven na 1 oktober
En dan? Vanaf 1 oktober? Hoe ziet het leven er dan uit? Is het niet vreemd om geen verplichtingen meer te hebben? “Zoals gezegd, gaan we eerst net doen of we vakantie hebben. We hebben al plannen om de Kasteeltuinen in Arcen en naar GaiaZoo in Kerkrade te bezoeken. Samen met vrienden en kennissen. Ook die zijn al met pensioen. Tevens heb ik een vast maatje om mee te sporten en ga ik één dag in de week bij een Limburgse organisatie mijn verkoopervaringen delen en bespreken. Misschien is een dag of middag vrijwilligerswerk bij een zorginstelling ook wel iets voor mij. En ja, er is gesproken over een rol in de politiek, maar na twee maanden nadenken heb ik besloten daar toch maar vanaf te zien.”

Mensen hoeven zich dus geen zorgen te maken over de toekomst van Jan, Henriette en Anouk. “Waar de ene deur sluit, opent zich vanzelf weer een andere,” zo laat zijn dochter weten. “Daar sluiten wij ons graag bij aan,” aldus Jan en Henriette. “We hebben ons hele leven hard gewerkt en zeker genoten. Nu gaan we anders genieten. En onze klanten. Die komen we echt nog wel weer ergens tegen. Wij gaan zeker niet achter de geraniums zitten.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad