De pers: vriend of vijand?

9 november 2019

Column: Jac Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Een gewaardeerd en gepassioneerd lid van de Venlose winkeliersvereniging houdt het voor gezien. Las ik in de media. Nou ja, de sociale media. Hij kan zich niet vinden in hoe de winkeliersvereniging in de media acteert. De reguliere media. Dat gebeurt te negatief en dat geeft een verkeerd beeld van de werkelijkheid, zo begrijp ik.

Tja, de media, de pers. Hoeders van de maatschappij. Hoe je het ook bekijkt. Maar als een probleem in de pers komt, kan dat een gekleurde beeldvorming opleveren, dat is onvermijdelijk. Iedereen heeft er een mening over, vindt er wat van. Het zorgt er echter ook vaak voor dat zaken in beweging komen, dat een kwestie ten goede keert, om het maar eens plechtig te stellen.

We, mijn broer en ik, hebben het inmiddels al twee keer ervaren de afgelopen jaren. Het ging ergens niet goed. Dan ga je eerst praten. Dat leverde niets op. Toen kwam de pers in beeld. Dat leverde, op de lange termijn, wel iets op. De grootste oorzaak van het probleem verdween. Enkele jaren later herhaalde de situatie zich, met andere oorzaken en gevolgen.

Lang verhaal iets korter: buigt de media zich over een probleem dan krijg je duimpjes omhoog, duimpjes omlaag en alle duimstanden er tussenin. Dat zal in dit geval, in de Venlose binnenstad, niet anders zijn. Het jammere is dat zowel winkeliersvereniging als het gewaardeerde lid hetzelfde voor ogen hebben: een mooi, aantrekkelijk winkelcentrum dat volop bezoekers trekt. Om dat te bereiken bewandelen ze echter, zo concludeer ik maar eens voorzichtig, verschillende wegen.

Op de een of andere manier moeten er echter toch mogelijkheden zijn om die wegen (weer) naar elkaar toe te leiden. Laat beide partijen, aangevuld met nog wat middenstanders met een mening, eens bij elkaar gaan zitten in een van die gezellige Venlose kroegen. Drink samen een goed glas bier – wijn mag ook – en maak duidelijke afspraken. Ergens gaan tafelen kan overigens ook – Venlo barst eveneens van de gezellige restaurants – maar misschien is het beter daarmee te wachten tot het spreekwoordelijke stof is neergedaald.

De Venlose binnenstad heeft niets aan verdeeldheid, alleen bereik je niks. Dus agenda’s trekken en een afspraak plannen. Dan kan het niet anders of alle duimen gaan omhoog.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...