‘De supermarkten kunnen hun gang blijven gaan, maar de horeca is weer de lul’

20 oktober 2020

Wie afgelopen weekend door de ‘Duitse Hoek’ wandelde moet het gevoel hebben gekregen dat het maandagochtend was in plaats van zaterdagmorgen of zondagmiddag. Het was vooral erg stil rondom het Nolensplein en Gelderse Poort. De Duitse kooptoeristen blijven thuis en ook Venlonaren zijn voorzichtig. De gevolgen voor de ondernemers zijn desastreus.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

“Deze situatie is echt heel erg slecht,” zo biecht Jan Vroonhoven (foto boven) van Center Snacks, gevestigd op de Lomstraat, eerlijk op. “In de afgelopen weken is de omzet in vergelijk met dezelfde periode verleden jaar met zeker 70 procent teruggelopen. En dan is het einde van deze ellende nog lang niet in zicht. Vorige maand stond ik dertig jaar in deze zaak, maar deze stilte heb ik echt nog nooit meegemaakt.”

Twee maten meten
Vroonhoven had het jubileum graag met zijn klanten willen vieren door middel van speciale acties, maar het coronavirus en alle maatregelen daaromheen gooiden roet in het eten. Ja, ergens heeft hij wel begrip voor de maatregelen. Het virus ontkennen doet hij zeker niet, maar volgens de snackbareigenaar wordt er met twee maten gemeten. “In de supermarkten nemen ze mondjesmaat een paar maatregelen en daar loopt alles en iedereen door elkaar heen. Wij als horeca zijn echter weer de lul. In het afgelopen half jaar hebben we zoveel maatregelen genomen om alles zo veilig mogelijk te maken, maar het is blijkbaar nog niet genoeg. Die stijging van het aantal besmettingen komt niet door de horeca, maar wel door de drukte in supermarkten en mensen die thuis feestjes vieren. Het is gewoon niet eerlijk. Een oplossing? Had bijvoorbeeld de scholen een week extra herfstvakantie gegeven. Ook dat zijn brandhaarden. Dan was er meer stabiliteit in het aantal besmettingen ontstaan.”

Strenge maatregelen
Wat Vroonhoven ook weet, is dat we voorlopig nog niet van het virus verlost zijn. “Ik denk dat de huidige situatie tot ongeveer half december aanhoudt. Dan krijgen we de kans om rond de kersttijd wat geld te verdienen. Waarna de overheid vanaf januari tot zeker maart weer strenge maatregelen gaat nemen. Waarom ik dat denk? Kijk naar het verloop van het reguliere griepseizoen, dat duurt ook tot het voorjaar. Met corona zal het niet anders zijn.”

Reisbewegingen
Joep Bindels levert foodconcepten aan snackbars zoals Center Snacks. Ook hij heeft last van de maatregelen. “Ik had afspraken met diverse partijen staan om mijn ideeën te presenteren. Afspraken die er veelbelovend uitzagen. Die zijn allemaal afgezegd. Het is niet alleen de horeca die getroffen is, maar ook toeleveranciers en andere partijen zoals ik. Dat overkwam mij afgelopen voorjaar en nu nog een keer. En dan moet ik Jan gelijk geven met zijn kritiek betreffende de supermarkten. Daar komen mensen diverse keren per week, sommigen zelfs dagelijks. Maar in een snackbar of restaurant kom je slechts één keer per week of nog minder. Ik snap dat ze het aantal reisbewegingen willen beperken, maar mensen gaan toch ook met een auto naar de supermarkt?”

Ruud Peeters voor zijn bloemenkraam op het Nolensplein.

 

Negentig procent minder omzet
Geen horeca, maar net zo hard getroffen is Ruud Peeters. Hij van de derde generatie bloemverkopers in Venlo. Het bedrijf, nu gevestigd in een kiosk op het Nolensplein, bestaat zeventig jaar en ook zijn familie heeft een financiële klap van deze omvang nog nooit meegemaakt. “We zijn ooit begonnen op het plein bij C&A, vervolgens op de Markt bij het stadhuis en nu zijn we alweer vele jaren hier gevestigd. Deze situatie is echt bizar. We halen de laatste weken slechts tien procent van de reguliere omzet. Dus negentig procent minder dan normaal. Ja dat hakt er fors in.” Peeters geeft aan dat het eigenlijk al begon rondom de Duitse dag, de 3e oktober. “Dat was een zaterdag, maar leek wel een woensdag. De verkoop verliep mondjesmaat.”

Snotterseizoen
Peeters is er net zoals Vroonhoven van overtuigd dat deze situatie nog een hele tijd gaat duren. “Ja, ik vrees echt dat dit tot maart aanhoudt. En dan is het hopen op een vaccin. Dat virus verdwijnt niet vanzelf. We staan nu pas aan het begin van het ‘snotterseizoen’. De piek moet nog komen. Dat maakt mensen voorzichtig. Bedenk bovendien dat het nu herfstvakantie is, zowel hier in het zuiden als in Duitsland. Deze week is het al zeer rustig, dan vrees ik echt voor de komende weken. Ik houd mijn hart echt vast. Veel ondernemers uit de binnenstad komen hier hun bloemen kopen en ik hoor hun verhalen. Die zijn triest. Sommigen maken op bepaalde dagen nog niet eens de deur open. Ze halen een dagomzet van 45 euro en zeggen: daar kan ik het licht niet eens meer voor aanmaken. Want daarnaast hebben ze ook nog eens te maken met personeelskosten. Dat loopt allemaal gewoon door. Velen hebben geen reserves meer. Dat is na de eerste lockdown in het voorjaar opgegaan. Als dit echt tot het voorjaar duurt, gaan er niet alleen in de horeca klappen vallen. Dan ontstaat in de hele stad leegstand en daar is niemand bij gebaat.”

De hoop van Peeters is gevestigd op de Venlonaar. “Hopelijk hebben wij als lokale middenstanders de gunfactor van het Venlose publiek en komen ze massaal bij ons kopen. Wij hebben met onze zaak meer verkooppunten in de regio, zoals in Blerick en Tegelen. Daar komt de plaatselijke bevolking heel bewust op de weekmarkt kopen. Bovendien dan mag de overheid ook wel eens strenger zijn tegen supermarkten. Sta alleen de verkoop van food toe en niet allerlei andere producten. Daar maken ze kleine zelfstandigen kapot mee. We kunnen niet zonder Duitsers, ook niet zonder Venlonaren, maar we zijn ook niet gebaat bij oneerlijke concurrentie. Supermarkten mogen alles. Hun verkoop gaat door. Zij halen topomzetten. Horeca en kleine zelfstandigen zijn de dupe en moeten vrezen voor hun voortbestaan.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad