‘De toeristische aantrekkingskracht van Venlo is de diversiteit’

27 juli 2020 | Leestijd: 3 minuten

Veel Nederlanders vieren dit jaar vanwege de omstandigheden vakantie in eigen land. En daarbij staat ook vaak de regio Venlo op het verlanglijstje. Voor een dagje, een weekend, een midweek of meer. Volgens Annemiek Driessen van het Venlose VVV-kantoor is het zeker druk, maar toch anders dan andere jaren.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Petra Lenssen & VenloVanbinnen

“Ik zie deze zomer vooral veel wandelaars en fietsers die bewust voor Venlo en omgeving hebben gekozen,” zo laat ze weten. Driessen is al ruim 30 jaar werkzaam bij het toeristische informatiepunt en kan dus prima een vergelijk maken. De Europese toerist is volgens haar dit jaar de grote afwezige; het zijn vooral mensen uit eigen land, België en Duitsland die voor deze streek kiezen.”

Compact winkelcentrum
Behalve fietsers en wandelaars zijn er in vergelijking met andere jaren ook veel gezinnen dit jaar te gast in de regio Venlo. Velen zijn op ontdekkingstocht door eigen land, aldus Driessen. “De toerist van 2020 wil vooral weten wat wel mogelijk is. Waar kunnen ze zonder problemen naar toe? Aan welke regels dienen ze zich te houden? Gelukkig is hier voldoende te beleven, dat horen we vaak van de mensen terug. Een stadswandeling, de diverse musea, Klein Zwitserland of een bezoekje aan Arcen en Steyl is voor velen een absolute must. In die kernen heerst rust en dat geeft mensen een echt vakantiegevoel. Het zijn bijzondere plekjes binnen onze gemeente met een geheel eigen sfeer. Over het centrum van Venlo horen we vaak dat mensen het een groot voordeel vinden dat het zo compact is. Alle bijzondere plekjes liggen vlak bij elkaar. De rustieke omgeving van de Maas, de gezellige en unieke winkelstraten, veel diversiteit op het gebied van horeca en bijzondere historische plekjes waarbij vooral het gebied rondom het Keizerstraatje favoriet is bij veel toeristen.”

Bewuste keuze
Om goed op de hoogte te zijn van wat er speelt en hoe de actuele situatie is, voeren Driessen en haar collega’s regelmatig overleg met hotels in de regio of de organisatie Visit Noord-Limburg. Daar hoort ze vergelijkbare positieve verhalen. “De zakelijke klant blijft op dit moment weg, maar toch zijn veel hotels in de regio gelukkig goed gevuld.” Een visie die Wim Do van Hotel Puur en Asian Foodbar Beej Wim herkent. “We mogen over het zomerseizoen tot nu toe zeker niet klagen. Ja, het is anders. In 2019 was het voorjaar heel druk, mede dankzij de tentoonstelling in het Limburgs Museum van Evert Thielen. Het afgelopen voorjaar was natuurlijk niet goed door de coronamaatregelen, maar dat is gelukkig flink aangetrokken. De toerist kiest bewust voor Venlo en omgeving.”

Bijzondere gevels
Het is volgens Do dit jaar vooral een nieuwsgierige toerist die wil ontdekken. “Ze zijn aangenaam verrast door de verscheidenheid en schoonheid van Venlo. Neem de gevels op de Parade. Waar sommige mensen nooit naar boven kijken, daar hoor ik steeds vaker terug dat mensen genoten hebben van de bijzondere gevels in deze omgeving.”

Interesses
Hij kiest er als gastheer tevens voor om echt het gesprek met zijn gasten aan te gaan. “Zeker bij mensen die bijvoorbeeld vijf dagen blijven. Dan vraag ik naar hun interesses of geef spontane tips van alles wat in de regio te beleven is. Ook de omgeving van Venlo is voor deze groep interessant. Geniet van de natuur in de Maasduinen of bezoek Arcen, wat natuurlijk een heel bijzonder plekje is. Mensen die kiezen voor wellness wijzen wij door naar een goede massagesalon.”

Het gaat volgens Do om het totaalplaatje. “Het is leuk als de hotelgasten ook in mijn restaurant eten, maar ik wijs ze net zo makkelijk door naar een collega. Ze kunnen in Venlo van alles proeven en beleven: Italiaans, Grieks, Frans, het hogere culinaire segment, keukens voor echte vleesliefhebbers en meer. Die diversiteit is onze kracht en daar profiteren we allemaal van. Ik zal je een voorbeeld geven. Nog niet zo heel lang geleden waren in ons hotel gasten die speciaal voor Kwartelenmarkt 11 naar Venlo waren gekomen. Ze kozen Hotel Puur voor een overnachting. Dan heb ik er dus baat bij dat we een topkok als Roel Welles in Venlo hebben. En waarschijnlijk de rest van de stad ook. Een goed product trekt vanzelf mensen. Zo heeft Venlo nog meer bijzondere pareltjes waarvoor mensen graag deze stad bezoeken. We versterken elkaar. Zeker in dit zomerseizoen hebben we daar allemaal baat bij.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad