De Verfiende: het eigen bier van Sef Derkx

9 december 2021

Sef Derkx voelt zich een gezegend mens. Sinds deze week kan de befaamde historicus en columnist met trots zeggen dat hij zijn eigen biersoort heeft: De Verfiende. Met dank aan Klup77 dat met het eigen biermerk Het Venlonaerke diverse keren per jaar een ander soort op de markt brengt waarbij de link wordt gelegd met een bekende Venlonaar.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Stomverbaasd was Sef toen Jack Stroeken, mede-eigenaar van Klup77 en bierspeciaalzaak Beers&More77, hem benaderde. “Ik voel mij echt vereerd. En het toeval wil dat ik in het gemeentearchief uitgebreid onderzoek heb gedaan naar Venlose bierbrouwerijen. En weet je wat ik daar ontdekte: dat precies op deze plek, waar nu deze bierspeciaalzaak gevestigd is, ooit een bierbrouwerij gevestigd was.”

Zusters annunciaten
Het is Sef Derkx ten voeten uit als hij, tijdens het inschenken van zijn eigen biersoort, deze prachtige anekdote vertelt. “Op het terrein tussen wat nu de Kleine Beestraat en de Koninginnesingel is, was tot 1795 een klooster van zusters annunciaten gevestigd. Het waren religieuzen die onderworpen waren aan strenge kloosterregels. Zoals in ieder klooster in Venlo was ook bij de annunciaten een kleine brouwerij. In de zomer van 1702 leed deze regio onder een dysenterie-epidemie, de gevreesde ‘rode loop’. Honderden mensen stierven een afgrijselijke dood. Een belangrijke oorzaak van de besmetting was de kwaliteit van het water. Door de warme, droge zomer zakte het grondwaterpeil. Vers water stroomde niet meer toe en in de putten ging de kwaliteit van het drinkwater snel achteruit. Tot overmaat van ramp was Limburg weer eens het strijdtoneel van een Europese oorlog, waardoor de aanvoer van brouwgraan stagneerde. De voorraden bier, een veilig alternatief voor het besmette drinkwater, raakten uitgeput in Venlo.”

Applaudisserende lever
De kroniek van de Venlose zusters annunciaten spreekt volgens Sef boekdelen: ‘en wij hadden geen bier meer ende en costen oock niet gemaelen krijgen, mits de stad al geblockeert was, soo dat de Eerwaarde Moeder ons seijde dat wij water souden moeten drincken dat ons al seer droef was om te hooren.’ Sef grijnst bij het vertellen van dit verhaal. “Wie deze mededeling uit de kloosterkroniek leest, denkt eerder aan een convent van aan lager wal geraakte alcoholistes dan aan een gemeenschap van religieuzen. Het is mooi dat op de plek, waar ooit tranen werden vergoten omdat er geen bier meer was, liefhebbers nu vreugdetranen in de ogen krijgen van het grote assortiment bier. Dat ‘mijn bier’ daar tussen staat, zorgt ervoor dat mijn lever dankbaar gaat applaudisseren.”

Rijpen op vaten
Jack Stroeken hoort het verhaal geamuseerd aan. Een voor hem nieuwe anekdote die hij aan zijn klanten kan vertellen. Want iedere biersoort heeft zijn eigen verhaal. Met 2.000 verschillende biersoorten in de rekken van Beers&More77 is er bij hem inmiddels veel kennis in huis. Veel van die bieren heeft hij geproefd. Nog niet allemaal, zo biecht hij eerlijk op. Nadat Jakko Buchholtz afgelopen zomer met De Robuuste de primeur had, is het nu dus de beurt aan Sef Derkx. “De namen van deze twee eigen biersoorten geven het verschil al aan,” zo verklaart Jack Stroeken. Waar het bier van Jakko stevig van smaak was en gerijpt op bourbonvaten, daar is het bier van Sef negen maanden lang gerijpt in vaten waarin voorheen Bordeaux werd gemaakt. Dat gebeurt bij Brouwerij Puuro in Blerick. De smaak van die wijn is in het hout van de vaten genesteld en dat heeft De Verfiende zijn eigen karakter gegeven. Het is iets zoeter en milder van smaak dan De Robuuste.”

Jack Stroeken weet dat een echte bierliefhebber er van houdt als het gerstenat langzaam naar binnen glijdt en bij de tweede slok meer in de keel blijft hangen. “Precies als bij wijn. Ook van dit bier moet je genieten. Zoals van elk speciaal biertje. Dit is een smaak die past bij Sef. Meer verfijnd. Een ander persoon dan de robuuste Jakko. Ook deze keer gaat het om een beperkt aantal flesjes die onze winkel op de Koninginnesingel verkrijgbaar zijn. Wederom een collectors item. Dit bier wordt slechts één keer gemaakt. Daarna niet meer. Door de eigen, unieke smaak, is dat bovendien onmogelijk. We zijn inmiddels wel bezig met de volgende soorten in deze reeks van Het Venlonaerke. Het bier is op de vaten aan het rijpen en de personen die passen bij deze soorten zijn benaderd. Maar eerst gaan we genieten van De Verfiende. Ideaal voor tijdens de feestdagen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad