‘Dit matige zomerweer is goed voor de binnenstad’

23 augustus 2021

Nu de maand augustus zijn einde nadert en in een deel van Nederland de grote vakantie alweer voorbij is, is het goed om eens te kijken hoe de zomermaanden in de Venlose binnenstad zijn geweest. In de afgelopen weken viel het veel ondernemers al op dat er minder Duitsers waren, maar vooral meer toeristen uit eigen land. Een gesprek met Chantal van Hoorn (Brasserie Basiliek), Annemiek Driessen (Toeristeninformatie Venlo) en Maurice Pasch (Pasch Cooking, Dining, Living) lijkt dat beeld te bevestigen.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Brasserie Basiliek en Petra Lenssen

Chantal van Hoorn is bijzonder content over de zomermaanden. “Ja we hebben zeker de nodige toeristen binnen gehad, maar het weer was in ons voordeel. Doordat wij weinig terrasruimte voor de deur hebben, is dit meer een zaak die het van de wintermaanden moet hebben, maar de laatste maanden zijn gewoon prima geweest. Door het mindere weer, hebben mensen niet zo veel zin om te zwemmen. ’s Avonds barbecueën was ook niet echt aantrekkelijk. Dus kiezen ze voor een dagje winkelen en een hapje eten in de restaurants.”

Last minute
Een gevolg was dat de drukte soms onverwacht kwam opzetten. Aan het begin van de dag stond voor de avond regelmatig nog niet zo veel gepland, maar in de loop van de middag rinkelde de telefoon bij Brasserie Basiliek op de Jodenstraat regelmatig. “Het waren inderdaad vaak veel last minute reserveringen. Mensen maakten afhankelijk van het weer een planning voor de dag. Ja en dat waren dit jaar meer Nederlanders dan Duitsers. Zo belde er een Duitse dame met de vraag: ‘Haben Sie kibbeling?’ Hahaha. Ik moest die mevrouw helaas toch teleurstellen. Wij houden vast aan onze eigen kaart. Voor kibbeling zijn voldoende andere zaken in de stad.”

Complimenten
Complimenten over haar zaak kreeg Chantal ook regelmatig te horen. “Ja, ik wil niet graag pronken. Maar het is toch altijd leuk om te horen. Zo waren er mensen uit België die de koepels in onze wintertuin fantastisch vonden. Ze stelden er diverse vragen over. Ook de aparte tapasruimte vinden veel gasten bijzonder. Het is leuk dat ze het zeggen, want het opent ook weer even je eigen ogen. Sommige dingen vallen je zelf niet eens meer op.” Alles bij elkaar is het dus naar wens verlopen? “Ja, de mensen hebben iets te spenderen he. We merken dat aan de groepen die langskomen. Ze kunnen niet overal terecht en hebben toch een potje. Dus kiezen ze ervoor om te gaan uit eten. Wij zijn dus content.”

Positief over Venlo
Een zelfde verhaal over complimenten door toeristen is ook te horen bij Pasch op de Vleesstraat. “Veel mensen zijn aangenaam verrast door het aanbod van onze winkel,” zo vertelt Maurice Pasch. “Het is een zaak die ze niet veel op andere plekken in ons land tegenkomen. En natuurlijk is dat fijn om te horen. Ja de toeristen zijn bijna allemaal positief over Venlo als stad. Maar dat is logisch. Ze hebben vakantie. Trekken er een dagje op uit en hebben goede zin. Wij als ondernemers of binnenstadbewoners zien misschien wel eens dingen die anders kunnen, maar daar zijn toeristen helemaal niet mee bezig. Zoals wij zelf bij een bezoek aan een vreemde stad ook de mindere aspecten niet direct zien. Toeristen genieten van een bepaalde ongedwongen sfeer, bijzondere winkels, historische gebouwen; dat is allemaal in Venlo aanwezig. Je moet het wel willen zien.”

Minder Duitsers
Maurice Pasch geeft toe dat hij zeker in het voorjaar de Duitse kooptoerist miste, maar in de afgelopen week komt ook deze groep langzaamaan weer terug naar Venlo. “Nederland had toch een tijdje Code Rood en mensen zijn daar terecht gevoelig voor. Maar het aantal Nederlandse toeristen heeft dat toch weer enigszins goed gemaakt. Het waren er minder dan verleden jaar. Maar in 2020 was het ook echt booming. Tijdens die eerste lockdown in het voorjaar bleven veel groepen bewust thuis. Toen was er een sterkere behoefte om er weer op uit te trekken. Bovendien kozen veel mensen deze zomer toch weer voor een vakantie in het buitenland, maar de groep die kwam zat goed verspreid over de diverse campings en bungalowparken in Arcen, Reuver, Helden en andere plekken. Ook horen we steeds vaker dat toeristen in een B&B verblijven. Dat is eveneens een gunstige ontwikkeling voor de stad.”

Bij Toeristeninformatie Venlo bevestigt Annemiek Driessen het verhaal over de bezoekers: meer Nederlanders, minder Duitsers dan in 2020. “Het zijn bovendien vooral meer gezinnen met kinderen. Door het mindere weer blijven ze inderdaad minder graag op de camping en bezoeken een stadscentrum. De grijze golf verwacht ik vanaf nu, aan het einde van de zomervakantie en in de maand september. Veel gezinnen komen hier naar toe voor informatie over musea, bijzondere plekken in de binnenstad, maar ook wandel- en fietsroutes. Sommige mensen komen na afloop nog even terug om ons te bedanken. Dan hebben ze dankzij de kaart of onze tips iets bijzonders gezien dat ze anders zeker gemist hadden. In deze stad en directe omgeving is voldoende en een divers aanbod om van te genieten.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad