“Dit wordt een van de meest bijzondere panden in de verre omgeving”

11 november 2021

De plannen lagen er al langer, maar deze week is ook daadwerkelijk een start gemaakt met de restauratie van de gevel van het pand Parade 22 in de Venlose binnenstad. Dat krijgt de unieke art nouveau-gevel uit de beginperiode terug. Medewerkers van Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) hebben onderzoek gedaan en gaan de restauratie uitvoeren. “We zijn nog bezig met het vaststellen van de juiste kleuren.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Venlo Partners

Het betreffende pand aan de Parade werd gebouwd rond 1900 en is een ontwerp van architect Louis Berden. De toenmalige eigenaar, een zekere Clabbers, ontwierp samen met de architect de bijzondere, kleurrijke art nouveau-gevel (waarin ook nog zijn naam terug te zien is). Die gevel verdween op enig moment onder een dikke verflaag. Enorm zonde, vertelt Paul Stevens van Stichting Erfgoed Venlo. Die stichting nam enkele jaren geleden het initiatief om de gevel te restaureren. “We kregen een ansichtkaart in handen met daarop een afbeelding van het authentieke aanzicht van het pand. Zo ontstond het idee dat terug te brengen. Neem van mij aan, die uitstraling is heel bijzonder. Als de restauratie klaar is – we hopen volgend voorjaar – is dit een van de meest unieke panden in de verre omgeving.”

Gespecialiseerd
Er werd contact gelegd met de gemeente Venlo die het initiatief eveneens zag zitten. Dus kwam er een traject op gang waarin op een gegeven moment ook de SRAL werd betrokken, gespecialiseerd in het uitvoeren van uiteenlopende restauraties aan schilderijen, decoraties en soortgelijk. Er werd eerst bekeken of de witte verflaag die over de oorspronkelijke decoraties zat kon worden verwijderd, maar dat bleek te kostbaar. Waarop werd besloten de gevel opnieuw te beschilderen. Daarnaast worden kozijnen en dakgoot vernieuwd en pui en stucwerk hersteld.

Kleuronderzoek
Claudia Junge van SRAL legt uit dat het kleuronderzoek inmiddels een heel eind gevorderd is, maar dat nog niet alle kleuren definitief zijn vastgesteld. “We hebben geen kleurcodes, moeten afgaan op afbeeldingen en de ontwerptekeningen. Daar zitten wat kleine verschillen in. We willen natuurlijk de oorspronkelijke kleuren zo goed mogelijk benaderen.” Ze verwacht het onderzoek op korte termijn te kunnen afronden. Wanneer er met de uitvoering kan worden is volgens haar nog niet helemaal duidelijk. “We zijn wat dat betreft afhankelijk van de weersomstandigheden.”

Eerste stap
Wethouder Sjors Peeters (Wonen, Erfgoed) luistert tevreden mee. “Dit project is van enorm belang. Allereerst omdat het pand zo een toegevoegde waarde krijgt. We hopen dat andere eigenaren van monumentale panden dat ook zien en daardoor wat gemakkelijker de beslissing nemen om hun pand of panden ook op te knappen en te restaureren. Je ziet ook elders in de stad, zoals aan de Markt, welk effect dit heeft. Voor de Parade is dit een eerste stap. Ik hoop dat er nog veel volgen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Hol-ogig egoïsme

Hol-ogig egoïsme

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen Het is op momenten chaos troef op de belangrijkste tweewielerverkeersader door de Venlose binnenstad. Die loopt van de Martinusstraat via de Grote Kerkstraat, Begijnengang en Nieuwstraat naar de Koninginnesingel. Fietsers...

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

De Venlose burgemeester Antoin Scholten liet in een interview met De Limburger weten dat hij vreest voor een invasie aan ongevaccineerde Duitsers die in Venlo willen winkelen. Hij pleit daarom voor invoering van 2G. Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging...