Drive-through van SPIJS! Foodfestival smaakt naar meer

22 juni 2020

Normaal gesproken nestelt SPIJS! Foodfestival zich het eerste weekend van juni in het Venlose havengebied. Door de coronamaatregelen kon dat dit jaar niet doorgaan. Gisteren, zondag 21 juni, was er wel een drive-through-versie. “En er komt nog meer.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: SPIJS! Foodfestival

Een eerste versie van een evenement heeft altijd een aantal kinderziekten. Bij de drive-through van SPIJS! was dat niet anders, vertelt voorzitter Toine Schreinemachers. “Bij het bezorgen en afhalen van eten, waarvan bij ons in dit geval sprake was, komt het eten normaal gesproken uit één keuken. Wij hadden zes foodtrucks en dus zes verschillende keukens. De meeste bestellingen kwamen uit meerdere keukens. Dan moeten die gerechten wel tegelijk klaar zijn.”

Leermoment
Dat liep aan het begin van het evenement niet helemaal soepel, geeft Schreinemachers aan. De oorzaak bleek snel gevonden. “We hebben bewust voor een heel divers aanbod gekozen met onder meer vegan gerechten, cocktails en nagerechten. En bijvoorbeeld ook afbakgerechten als loempia’s. Die om een andere bereiding vragen. Daar zat het tijdverschil in – wat overigens meestal maar een paar minuten was. Een leermoment.”

Geen festival
Verder verliep alles volgens Schreinemachers prima. Bestellingen kwamen binnen via bezorgdienst InVenlo. Op het terrein van horecagroothandel Hanos – waar de drive-through plaats vond – waren duidelijke rijrichtingen aangegeven. “Er was een ingang voor mensen die hadden besteld en een voor mensen die niet hadden besteld. Dat heeft prima gewerkt.” Ja, zegt hij, er klonk wat muziek, maar daar bleef het bij. Geen ondersteunende acts, geen live optredens. “Dan krijgt het toch al snel iets van een festival en dat mag momenteel nog niet.”


De organisatoren van SPIJS!

Vervolg
Hoeveel klanten er zijn bediend weet Schreinemachers nog niet, wel kent hij het totaal aantal transacties. “Dat waren er zo’n 1.200 en daar zijn we met z’n allen dik tevreden over. Je kunt inderdaad wel stellen dat deze eerste editie een succes was.” Die daarom een vervolg krijgt? “Dat denk ik wel. Of het in deze vorm is of op een net iets andere manier dat gaan we nog bekijken. Maar we willen door het hele jaar zichtbaar zijn met een of enkele kleinere, laagdrempelige aan het SPIJS! Foodfestival gerelateerde evenementen.”

Drie scenario’s
En dat foodfestival zelf? De vraag zorgt voor een grote grijns op het gezicht van Schreinemachers. “Dat organiseren we dit jaar in september. Ja, daar ben ik zo goed als zeker van. We weten natuurlijk niet precies wat er dan wel en niet kan en mag, dus hebben we drie scenario’s klaar liggen. De datum hadden we al eerder geprikt, 27 september. Natuurlijk zullen we het een en ander aan moeten passen vanwege de huidige situatie, maar er komt ook dit jaar een SPIJS! Foodfestival.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad