Dubbel feest bij Sounds: 30-jarige jubilaris en 20.000 nieuwe elpees

22 oktober 2020

Het is deze week dubbel feest bij platenzaak Sounds aan de Venlose Parade. Niet alleen viert Niek Kiefer haar 30-jarig jubileum bij deze recordstore (ze begon op 22 oktober 1990 in de winkel op de Jodenstraat), maar tevens wist eigenaar Geert Driessen beslag te leggen op een collectie die onder andere bestaat uit een kleine 20.000 elpees. Een unieke collectie overgenomen van een verzamelaar die in 1964 met deze passie begon.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

“Ja, hier gaan we voor langere tijd heel veel mensen blij mee maken,” aldus Geert terwijl hij de inhoud van de dozen bestudeert. Want juist in deze tijd dat er veel minder platenbeurzen zijn en de inkooptripjes door Engeland wegens corona niet door kunnen gaan, is hij maar wat blij met deze enorme collectie die behalve uit elpees tevens bestaat uit singles, boeken, cd’s en dvd’s. “Het was een fikse investering, maar wel één voor de lange termijn. En daar gaat het om.”

30.000 stuks
Ongeveer drie weken geleden rinkelde de telefoon bij Sounds. Het was een dame die vroeg of er interesse was om een collectie platen over te nemen. “Dergelijke telefoontjes krijgen we wekelijks,” aldus Geert. “Dus wilde ik eerst weten om welke hoeveelheid het ging en welk werk de verzameling bevatte. De familie was namelijk afkomstig uit Sittard en hoe blij we ook met ieder aanbod zijn, voor 100 elpees ga ik helaas niet op en neer rijden. Dan vragen we de mensen om zelf langs te komen.” Uit het antwoord aan de andere kant van de lijn bleek dat het in totaal om 30.000 stuks ging, waarvan een kleine 20.000 elpees. “Oh,” zei Geert en viel even stil. “Dan komen we binnenkort even langs voor een eerste inventarisatie.”

 

Drie bezoekjes
Het leidde tot drie bezoekjes aan Sittard. Al bij de eerste keer was het voor Geert duidelijk dat de collectie veel pareltjes bevatte. “Steekproefsgewijs heb ik de inhoud van een aantal dozen bekeken en bleek dat we inderdaad met unieke verzameling te maken hadden. Die man was een echte verzamelaar van muziek uit de jaren 60 en 70. Dus vooral veel Rock, Blues, Jazz, Soul, Crooners. Het was echt heel divers. De tweede keer zijn we dieper in de materie gedoken en echt inhoudelijk in de dozen gaan snuffelen. Toen bleek dat er van bepaalde albums ook meerdere versies tussen zaten. Bijvoorbeeld een Amerikaanse en Engelse persing. Of een versie met gekleurd vinyl zoals de befaamde rode en blauwe verzamelalbums van The Beatles. Uiteindelijk noemde de familie het door hun gewenste bedrag. Wij deden een tegenbod en vervolgens zijn we ergens in het midden uitgekomen. Daarna zijn mijn collega’s Henk, Stan en de zoon van Henk naar Sittard gereden. Na anderhalf uur inpakken konden ze terug naar Venlo zodat het grote sorteren kon beginnen.”

Sorteren
Geert verwacht dat het zeker tot ergens begin 2021 duurt voordat hij alles in handen heeft gehad. Wel zijn inmiddels de eerste exemplaren op de vinylafdeling terug te vinden. “Iedere doos bevat bijzonder werk waarvoor zeker interesse is. Als ik elpees tegenkom waarvan ik weet dat bepaalde klanten daar al heel lang naar op zoek zijn, dan tip ik ze natuurlijk even, maar bijna alles komt gewoon in de verkoopbakken terecht. Ik denk dat zeker vijftig procent van deze collectie bijzonder tot heel bijzonder materiaal bevat. En natuurlijk bevinden zich in de dozen ook platen van bands als Fleetwood Mac of The Eagles. Die verkopen we altijd goed. Gelukkig heb ik nu de tijd om te sorteren. Niet alle dozen staan trouwens in de zaak. We hebben ook een deel thuis staan. Dan kan ik daar in de avonduren gewoon doorgaan met sorteren.”

Bevoorrecht mens
Mede door de aankoop van deze bijzondere collectie realiseert Geert zich weer hoe bijzonder het is dat hij al zijn hele leven een prachtige baan heeft. Van zijn hobby zijn werk gemaakt, zoals dat dan zo fraai gezegd wordt. Bovendien maakt hij iedere dag mensen blij. Of niet? “Hahaha, ja in feite wel. En dat besef ik  inderdaad als ik andere mensen wel eens zware lichamelijke arbeid zie verrichten. Er is met geen enkele baan iets mis, maar ik werk al bijna mijn hele leven in de muziekwereld. Het was als tiener mijn passie en nu geniet ik er nog steeds van. Er zijn dagen dat ik mij een bevoorrecht mens voel.” Wie zich ook bevoorrecht voelt, is Niek Kiefer. Zij is deze donderdag de 22e oktober precies 30 jaar in dienst van Sounds. “Ik stond er zelf helemaal niet bij stil totdat Geert mij gisteren een appje stuurde met de boodschap: morgen is het D-day. Ik begreep eerst helemaal niet wat hij bedoelde, pas later viel het kwartje.”

 

Mannenwereld
Toen ze in 1990 bij Sounds begon, had ze vanzelfsprekend geen idee dat dit haar levenswerk zou worden. “Ik was een schuchter meisje en durfde helemaal niet bij de winkel op de Koninginnesingel naar binnen te gaan. Dat was in mijn ogen een mannenwereld. Mijn vrienden gingen er altijd naar toe en waren dolenthousiast.” Maar als echte liefhebber was Niek toch nieuwsgierig genoeg en trok ze op een dag de stoute schoenen aan. Ze nam de grote hond van haar ouders mee, stapte de winkel binnen, kocht de elpee van de Amerikaanse punkband Die Kreuzen die ze in het voormalig poppodium O.O.C had gezien en vertrok weer snel. Vanaf het moment dat Sounds op de Jodenstraat was gevestigd kwam ze er vaker. “Ik luisterde altijd naar de VPRO. Daar draaiden ze ’s avonds laat bijzondere tracks. Soul, Blues en Garagerock uit de jaren zestig. Ik had een eigen plekje in de hoek om te luisteren. In de loop der tijd kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen en durfde aan Geert en Leo te vragen of ik de winkel mocht noemen op mijn formulier van het UWV. Het was een plicht om iedere week vier sollicitaties te doen. Niet veel later vroeg een vriend van mij, Hans Hazenberg, aan Geert en Leo: waarom nemen jullie Niek niet gewoon aan. En dat gebeurde.”

Het begon met twee middagen in de week en nu dertig jaar later staat Niek er eigenlijk fulltime te werken. Dan realiseert ze zich inderdaad dat ze een bevoorrechte positie heeft. “In die dertig jaar heb ik veel collega’s zien komen en gaan, maar zelf ben ik altijd gebleven. Sounds is mijn tweede thuis geworden. We werken met een heel hecht team dat geweldig op elkaar is ingespeeld, maar vooral iedere dag heel veel lol heeft.” En dan is er natuurlijk het contact met de klanten. Dat geniet ze volop van. “Neem bijvoorbeeld de zaterdag. Dan is het druk en ben je puur met verkoop, adviseren en dus veel menselijk contact bezig. Dat blijft toch het mooiste aspect van dit werk. De andere taken, zoals bakken sorteren, doen we door de week op rustige momenten. Dat hoort er ook bij. Maar dat sociale aspect van dit werk, daar geniet ik echt het meeste van. Na 30 jaar heb ik er echt nog geen genoeg van en blijf ik bij Sounds zolang het mogelijk is. Het liefste tot mijn 67e.” Op de vraag of ze dankzij dit bijzondere jubileum dan ook de hele dag haar favoriete muziek mag draaien, zegt Niek met een lach “Haha, dat doe ik eigenlijk altijd wel.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad