Dubbel goud voor Het Romerhuis Koffie-Thee-Chocolade

27 november 2019

Koffiezaak van het jaar in de gemeente Venlo en in de gehele provincie Limburg, die dubbele eer viel Het Romerhuis Koffie-Thee-Chocolade deze week ten deel. De wedstrijd was georganiseerd door Nederlandse Horecaprijzen, een samenwerking tussen diverse vakbladen en groothandels. Uitbaters Ben en Sylvia van Aken zijn bijzonder trots op de dubbele prijs.

Tekst Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

“Het is een bevestiging dat we op de goede weg zijn”, zegt Ben van Aken. Hij vertelt dat hij twee maanden geleden een mail kreeg met de vraag of hij aan de wedstrijd wilde deelnemen. “In eerste instantie was ik sceptisch; wat moet ik ermee? Maar na wat googelen kwamen we erachter dat het een serieus initiatief was en dus hebben we ons ingeschreven.” Van Aken ontdekte als snel dat hij niet alleen op gemeentelijk niveau meedeed, maar eveneens op provinciaal en landelijk niveau. Beoordeling gebeurde door gasten. Die konden op een zaak stemmen en moesten tevens een cijfer geven waarmee ze hun waardering uitdrukten.

Slotoffensief
Ruim een week geleden kreeg Van Aken een mail waarin stond dat Het Romerhuis er zowel gemeentelijk als provinciaal bijzonder goed voorstond. “In Venlo stonden we op de eerste plek, in Limburg tweede, slechts twaalf stemmen achter de nummer een. Dus hebben we er nog een slotoffensief tegenaan gegooid”, lacht hij. Met resultaat, zo bleek afgelopen dinsdag. “Mooi, die dubbele prijs. Het is een teken dat gasten je waarderen en het je gunnen.”

Turbulent
Ben en Syvia van Aken zijn sinds september 2017 de uitbaters van Het Romerhuis. Eerder runden ze jarenlang Café-Feestzaal ’t Pumpke aan de Straelseweg in Venlo. Daar voegden ze in 2014 een frituur aan toe. In datzelfde jaar namen ze café D’n Erme aan de Parade over. Terwijl ze er eigenlijk al langer over nadachten een andere weg in te slaan, maakt Van Aken duidelijk. “Tussen 2014 en 2017 liggen enkele turbulente jaren; het werd allemaal wat veel. Dus wilden we wat anders gaan doen. Het moest in ieder geval een dagzaak worden.”

Kleinschalig
Het echtpaar kwam in contact met The Chocolate Company, dat een franchisenemer zocht voor het pand Jodenstraat 1. Maar dat was niet helemaal wat ze wilden. “De zaak was behoorlijk groot; wij hadden iets kleinschaligers in gedachte. Bovendien vonden we de franchiseconstructie niet ideaal.” In die periode vernam Van Aken dat de toenmalige uitbaatster van Het Romerhuis ermee ging stoppen. “Ik ben op mijn fiets gestapt, naar haar toe gereden en twee maanden later, na het nodige onderzoek en dergelijke, was het rond.”

Verbouwing
Daarna brak opnieuw een roerige tijd aan want Ben en Sylvia van Aken wilden meer van Het Romerhuis maken dan de chocoladewinkel die het toen was. “Een knusse en kleinschalige koffie- en theezaak, met heel persoonlijke service en uitstekende producten. Die producten hebben we na een uitgebreide zoektocht ook gevonden.” Er werd verbouwd om een extra ruimte bij de zaak te betrekken en buiten kwam een terras. In april 2018 was de zaak zoals ze die voor ogen hadden, merkt Van Aken tot slot op. “Daar gingen enkele intensieve maanden aan vooraf waarin we met veel partijen hebben overlegd. Met een prima resultaat, een sfeervolle gezellige zaak. De prijs Koffiezaak van het Jaar is voor ons de bevestiging dat onze gasten dat ook zo zien.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad