Duitse kooptoeristen in Venlo: ‘Hier doen ze niet zo moeilijk’

15 mei 2020

Zorgen de Duitse kooptoeristen voor extra omzet of komen ze vooral om er even uit te zijn? Diverse Venlose ondernemers hebben daar een eigen visie over. Maar hoe kijken onze oosterburen daar zelf tegenaan? Waarom komen ze ondanks de verscherpte maatregelen toch gewoon naar Venlo? “Es ist hier gemütlicher? Die leute sind hier freundlicher,” zo luidt de algemene tendens.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Michael Schnaubelt en zijn vrouw (zie foto boven) komen uit de buurt van Keulen. Een aantal keren per jaar bezoeken ze een Nederlandse stad, waarbij Maastricht en Venlo favoriet zijn. Ze zijn net bezig hun wagen vol te laden met de gekochte levensmiddelen. De coronamaatregelen houden hun dus niet tegen? “Nee waarom. We komen graag en merkten vandaag dat jullie in Nederland er relaxter mee omgaan dan in Duitsland. De sfeer is hier losser, minder streng. Dat bevalt ons prima. We hoeven geen mondkapje op, maar we houden ons vanzelfsprekend wel aan de afstand.”

Anderhalve meter
Jenny, eveneens uit Keulen, is met haar moeder een dagje naar Venlo om te winkelen. Waarom toch in deze tijd? “De relaxte sfeer. Hier beginnen ze niet direct te zeuren over mondkapjes. Ja de afstand. Die is natuurlijk belangrijk. Maar we zijn net bij de 2 Brüder geweest. Daar kun je in de gangpaden echt geen anderhalve meter afstand houden. Maar doet er iemand moeilijk over? Nee! Je houdt gewoon rekening met elkaar en let op als je een ander voorbij loopt. In Duitsland zijn er mensen die daarover absoluut een discussie starten.”

Duidelijk beleid
Het is dus een gevoel van vrijheid dat de Duitse kooptoeristen in Venlo ervaren. Volgens een echtpaar uit Neuss (‘nee geen naam in het artikel s.v.p.’) is dat zelfs een voordeel ten opzichte van Roermond. “Daar waren wij vanmorgen en voor ons was het plaatselijke beleid niet duidelijk. Iedere winkel had zijn eigen regels. Sommige willen mondkapjes, bij de ander is desinfecterende gel verplicht en weer andere zaken merk je helemaal niks van regels. In Venlo is vooral die anderhalve meter belangrijk.” Waarom zijn ze naar Venlo gekomen? “Dat zal ik je vertellen. Wij zijn geabonneerd op de mailinglist van de 2 Brüder. De koffie was in de aanbieding. Ik zei tegen mijn vrouw: we gaan niet op zaterdag, want dan is het te druk. Dus daarom zijn we vandaag (vrijdag, red) hier. En behalve de aanbieding genieten we tevens van de sfeer in de stad.”

Veel meningen
Het echtpaar uit Neuss zet bovendien vraagtekens bij alle maatregelen. “Wie heeft er gelijk? Zeg het maar. Er zijn zoveel meningen. Per land, maar ook binnen de landen zijn diverse deskundigen met een eigen visie. Weken geleden maakten we in Duitsland nog grapjes over mondkapjes. Onzin, zo vond iedereen. En nu? Nu is het verplicht en krijgt degene die het niet draagt een boete. In Venlo doen ze niet zo moeilijk. Je kunt gewoon rustig winkelen. Mensen houden rekening met elkaar. En of ik nu hier op een stoepje een broodje eet of thuis in de tuin. Wat maakt het uit? Zie jij mensen die op minder dan anderhalve meter afstand van mij staan? Nee! Dus laat ons niet te moeilijk doen en elkaar gewoon vrij laten. Wij hebben het gevoel dat ze dat hier in Nederland beter begrijpen dan in Duitsland.”

Vriendelijker en vrijer
Een ander echtpaar, van Duitse afkomst maar woonachtig in Kerkrade, wil eveneens anoniem blijven. “Het leven in Nederland is altijd al vrijer geweest. Ook voor de coronacrisis. En nu merken we dat nog meer. Daarom is het winkelpersoneel waarschijnlijk ook vriendelijker dan in Nordrhein-Westfalen. Er is minder stress, minder controle. En het gaat toch goed zo?” Minder streng, minder stress, andere maatregelen. Vrijheid blijheid voor de Duitse kooptoerist. Hoe dan ook. Venlo Partners liet vandaag weten dat met ingang van komend weekend in de binnenstad van Venlo extra maatregelen worden genomen om de veiligheid van het publiek te waarborgen. Gemeente, ondernemers en centrummanagementorganisaties hebben samen een protocol opgesteld om ook bij toenemende drukte een bezoek aan de winkelgebieden goed te laten verlopen. Er zijn regels opgesteld voor bezoekers. Daarbij spelen ook winkeliers een rol. De belangrijkste adviezen: kom zoveel mogelijk alleen, vermijd drukke momenten en loop rechts in de winkelstraat.

Wethouder Erwin Boom zegt daarover: “We zien dat het steeds drukker wordt, met name in de binnenstad. Dat is natuurlijk een hele goede ontwikkeling voor de winkeliers, maar tegelijkertijd is het belangrijk dat we aandacht hebben voor de veiligheid. Bezoekers moeten zich prettig voelen, anders komen ze niet meer terug. Bovendien hebben we allemaal een verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat corona niet weer oplaait, want dan zijn we helemaal terug bij af.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad