Duitse kooptoeristen: lust of last voor Venlose ondernemers?

13 mei 2020

De periode van uitgestorven winkelstraten lijken voorbij. Wie door het centrum van Venlo wandelt, kan soms het gevoel hebben dat de coronacrisis alweer achter ons ligt. Maar is dat ook werkelijk zo? Hoe is het met de Venlose ondernemers? Zijn de mensen die nu de binnenstad bezoeken ook kopers? Tijdens de gesprekken komt regelmatig het gedrag van de Duitse kooptoerist aan bod. Zorgen ze voor extra omzet of houden ze de Venlonaar juist weg uit eigen stad?

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

“Volgens mij lopen er vooral veel mensen die blij zijn dat ze lekker even uit kunnen. Dat is geen kooppubliek. En ik merk dat het veel Duitsers zijn die zich te weinig van onze anderhalve-meter-maatschappij aantrekken,” aldus Astrid Birsak, eigenaar van ’t Boekhuis, gelegen aan de Grote Kerkstraat.

Wel of geen Duitsers
’t Boekhuis is sinds een paar dagen weer geopend, maar het zijn tot nu toe vooral een aantal vaste klanten die even snel langskomen. Passanten blijven nog achterwege. Birsak hoopt dat komende maanden veel Nederlandse toeristen de stad bezoeken. “Het coronavirus zit nog bij velen in het hoofd. Ze reizen niet met de trein en gaan dus ook geen dagjes uit. Hopelijk verandert dat de komende weken en maanden. Dat is echt essentieel voor de binnenstad. Die mensen zijn namelijk toeristen die wel kopen.” Volgens Birsak zorgen de vele Duitsers op straat voor scheve verhoudingen. “Ze komen in groepen, kopen weinig en houden de Venlonaar tegen. Dat ze komen leuk voor de Duitse hoek, maar veel echte Venlose speciaalzaken hebben er weinig aan. Ik vrees inderdaad dat ze juist de mensen uit eigen stad tegenhouden. Veel Venlonaren zijn nog erg voorzichtig vanwege het coronavirus. Als ze horen dat er te veel Duitsers zijn, blijven ze juist thuis. Dat gaat ten koste van onze omzet. Mensen moeten rustig kunnen kijken, rondlopen en kopen. Zeker in deze tijd waarin afstand houden zo belangrijk is.”

Evenementen
De visie over de Duitse kooptoerist wordt waarschijnlijk niet overal in Venlo gedeeld. Tonny Geraads van Versierhoes Van der Veer aan de Jodenstraat volgt juist het Duitse nieuws om te weten wat er speelt bij onze Oosterburen. “Het was hier de afgelopen weken echt te stil. Versieren en feestartikelen passen niet in deze tijd. Bovendien lopen we omzet mis van Koningsdag en het EK Voetbal. Daarnaast zijn al veel grootschalige Oktoberfesten afgelast. Onze hoop is nu gevestigd op het najaar, dat er dan door de verdere versoepeling van de maatregelen misschien feesten op kleine schaal mogelijk zijn. Met honderd mensen kan het ook best gezellig zijn. Onze ervaring leert: in tijden van crisis is de mens extra creatief. Ik heb in deze zaak de Golfoorlog meegemaakt, twee keer hoog water en de financiële crisis. Dit coronavirus overleven we ook wel weer.”

Vieren
Verder hoopt Geraads dat vastelaovend op enige manier gevierd kan worden. “We zijn nu twee maanden ver in deze crisis. Er is geen mens die kan voorspellen hoe het er over negen maanden uitziet. Wij gaan uit van het beste en blijven positief. Van de zomer hebben we geen hoge verwachtingen, maar mensen willen altijd vieren. Uiteindelijk gaan ze toch iets verzinnen. Al is het maar in kleine groepen. En dan kom ik weer terug op die Duitsers. Daar mogen ze al meer dan hier. Dat geeft die mensen een gevoel van vrijheid en ze zijn dan vanzelf bereid om te kopen. En het voordeel is: als er nu ergens een aantal nieuwe besmettingen ontstaan, kunnen ze direct maatregelen nemen.”

Passanten
Juul en Marij Lommen van De Beddenspecialist op de Parade snappen de uitleg van Birsak over de Duitse toeristen wel. “Het lijkt misschien wel wat drukker op straat, maar wij missen juist nog veel passanten die beddentextiel kopen zoals dekbedden, kussenslopen et cetera. Dat zijn eigenlijk nooit Duitse klanten.” Het is de eerste week dat De Beddenspecialist weer op normale tijden geopend is. In de afgelopen weken was dat alleen op afspraak en op de vrijdag en zaterdag het geval. “Hoe het gaat? Over de afgelopen dagen mogen we niet mopperen, maar de reguliere omzet is echt nog niet terug. Het is te hopen dat Nederlanders deze zomer in eigen land op vakantie gaan. Als ze dan in de vakantiepark in de regio verblijven, komen ze vast ook een keer een dagje winkelen in Venlo. Dat zou voor de binnenstad bijzonder welkom zijn.”

Hygiëne en comfort
Lommen was begin dit jaar net klaar om de klanten in zijn volledig gerenoveerde winkel te ontvangen. “Sinds half december is de verbouwing gereed. Al vrij snel waren we twee weken dicht vanwege de carnavalsperiode. Daarna was de zaak goed en wel weer een week geopend toen de crisis uitbrak. Maar goed, we kunnen er niets aan veranderen en denken maar zo: we zijn in ieder geval klaar voor de toekomst. Qua hygiëne is hier ook alles op orde, precies zoals het RIVM het voorschrijft. Als iemand een bed op comfort heeft getest, dan beschikken wij over de juiste apparatuur om het materiaal volledig te reinigen. En wie dus met meer comfort en rust wil winkelen, kan bij ons altijd een afspraak maken buiten de reguliere openingstijden.”

Anderhalve meter
Als iemand op Duitse toeristen zit te wachten dan zou het John van Boekhold moeten zijn. Als eigenaar van Friture ’t Nolensplein verwacht je dat juist hij de Duitse kooptoerist zou omarmen. Maar hij ziet ze nog te weinig. “Ik ben vijf a zes weken dicht geweest. Het was simpelweg niet rendabel. En afgelopen zaterdag was het ook echt veel te stil. Heel langzaam komt het normale leven weer op gang, maar ik haal met moeite een derde van de reguliere omzet.” Dan begint hij te lachen. “Duitsers trekken zich sowieso weinig van de Nederlandse maatregelen aan. Die anderhalve meter. Dat zegt ze niks. Ze lopen nog net niet tegen klanten aan die voor onze kiosk staan te wachten. Hoe dat komt? Misschien voelen ze zich hier vrijer. In hun eigen land is een mondkapje verplicht. Hier niet. Dat zorgt voor een dubbel gevoel en ze denken dat hier meer kan.”

Geen buffer
Door het mislopen van de omzet, is het volgens Van Boekhold onmogelijk om een buffer voor de winter op te bouwen. “Dit zijn normaal de drukste maanden van het jaar. De problematiek van het virus en de anderhalve-meter-maatschappij zit bij veel mensen tussen de oren. Zo kun je de economie niet draaiende houden. Ik spreek Venlose horecaondernemers die nog steeds twijfelen of ze op 1 juni wel open gaan. Voor sommigen is het bijna onmogelijk om met die anderhalve meter een goede omzet te halen. Waarom dan extra kosten maken? Daar moet zowel de gemeente Venlo en Den Haag toch eens goed over nadenken. Zorg voor duidelijke afspraken en ben eerlijk tegen kleine zelfstandigen. Geef niet de ene ondernemer wel uitstel van huur en de andere niet. Dat is meten met twee maten. Nog eens drie van deze maanden en dan houdt het voor ons op. Waarschijnlijk geldt dat voor veel andere ondernemers.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...