Dynamisch servet of tafellaken als gatenkaas

3 maart 2020

Het is een maand geleden dat ons het nieuws bereikte over de voorgenomen samenwerking tussen Venlostad.com, gemeente Venlo en Vereniging van Vastgoedeigenaren. Een samenwerking die moet resulteren in een 10-jarenplan voor de Venlose binnenstad met toekomstperspectief. Onder de koosnaam De Gouden Driehoek, op zoek naar het Gouden Ei.

Tekst: Toine Schreinemachers | Beeld: Leon Vrijdag

Eindelijk…zou je haast zeggen. Maar is het zo eenvoudig? Zeker niet! Waar valt de keuze op? Groot worden door klein te denken? Of klein worden door té groot te denken? Er liggen vanuit de recente historie nog een aantal bruikbare plannen op de plank. Aandachtspunten zijn altijd geweest: compactheid, leefbaarheid, diversiteit, bereikbaarheid en aantrekkingskracht. Allemaal kernpunten voor een aanzuigende werking.

Voor Venlo Centrum-Zuid is het belangrijk om het aanzicht van buitenaf drastisch aan te pakken. Zoals de winkelfunctie die de Prinsessesingel en Koninginnesingel hebben afstoten en vervangen door woonbestemming op de begane grond. Tevens de huidige bushalte verplaatsen naar het Flujasplein waardoor deze halte een centralere ligging krijgt. Rondom en richting dit gebied ontstaat vanzelf een levendige koehandel.

Venlo Centrum-Oost gaat nu met de vorming van het Museumkwartier een andere invulling krijgen. De vraag blijft echter of dit de juiste zal zijn. Er wordt een verblijfsgebied ontwikkeld waar het waarschijnlijk ontbreekt aan de nodige dagelijkse dynamiek. Vanwege de ontwikkeling als studentenstad was het wellicht beter geweest het oude postkantoor te herbestemmen voor studenten. Studeren en wonen aan de poort van de stad, gemakkelijk bereikbaar met auto, bus en trein. We volgen de ontwikkeling met argusogen.

Verder moet er voor Venlo Centrum-Noord een nieuwe grenslijn worden bepaald. Laat een duidelijke scheidingslijn lopen aan de zuidzijde van het Nolensplein, meer specifiek de Gelderse Poort. En geef aangrenzende winkelstraten een nieuwe, lees woonbestemming.

Dan Venlo Centrum-West, met de aanblik vanuit de Maas en aanloop vanuit de Maaskade. Nu nog deels een boulevard van gebroken dromen. Unieke locatie om echt serieus werk te maken van een definitieve jachthaven. Ondanks alle aanwezige problematiek… waar een wil is, is een weg.

Tot slot Venlo Centrum-Midden, het bruisend hart van de stad. Gereguleerde gebiedsontwikkeling met winkels en horeca, in de juiste proporties, blijkt hier nu hard nodig. Overdaad schaadt. Koester de vele pleinen en hun aanloopstraten in combinatie met het herstel van historisch besef. En geef nietszeggende verbindingsstraatjes een woonbestemming.

Resumé…een totaalvisie is absoluut nodig. De hierboven beschreven notendop is enkel een oproep tot nadenken. Inkrimping van winkelruimteaanbod voorkomt wildgroei en kwaliteitsverlies. Wonen zorgt voor levendigheid en goed onderhouden historie zorgt voor sfeer. Allemaal niets nieuws, nu nog samensmeden.

Het verleden heeft aangetoond dat Venlo uitstekend kan toewerken naar een ver weg beschreven einddoel. De drie wijzen van de Gouden Driehoek zijn aan zet. Op jacht naar het dynamische servet! Of toch liever een tafellaken als gatenkaas…

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...