“Eerbetoon aan de iconen van de Venlose vastelaovend”

5 februari 2020

Afgelopen zaterdag 1 februari werd bij Brasserie Basiliek aan de Venlose Jodenstraat een bijzondere fotowand onthuld. Of eigenlijk drie wanden. Met een collage van foto’s van zangers, zangeressen en componisten van Venlose vastelaovesliedjes. Het idee voor die ‘Wall of fame’ had eigenares Chantal van Hoorn al bij de opening van haar zaak, zeven maanden geleden.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen, René Ensink (film)

Nee, zover ze weet heeft Geer van de Veer nooit een vastelaovesliedje gezongen. En buutreedner Jan Pollux evenmin. “Maar”, begint Chantal van Hoorn, “die zijn ook onlosmakelijk met de vastelaovend verbonden, die horen er gewoon tussen te hangen.”

Iconen
Hoe is het idee voor deze ‘Maor van vastelaovesroem’ eigenlijk ontstaan? “Dat was er al in de aanloop naar het openen van de brasserie. Ik heb een Venloos hart, hou van de vastelaovend. Zo kwam ik op het idee van de fotowand, een eerbetoon aan de iconen van de Venlose vastelaovend. Mensen die de vastelaovescultuur hoog houden.”

Representatief
Maar een idee is één, het verwezenlijken is een ander verhaal. Want ze wilde wel een representatieve wand creëren, geeft Chantal aan, niet een paar foto’s. “Toen we net open waren zat ik met enkele mensen op het terras, onder wie Ine van der Vorst en de onlangs overleden Geer van der Veer. Ze boden spontaan aan me te helpen. Kunstenaar Leon Peeters kwam vervolgens in beeld, fotograaf Renier Linders idem dito. Zelf ben ik ook artiesten gaan benaderen, of hun familie.”

Niet compleet
Het leverde een collectie van zo’n 25 foto’s op die nu verdeeld over drie wanden in de brasserie hangen. Met daarop bekende namen als Hay Crompvoets, Wiel Vestjens, Hannelore Winter, Petra Houben, Herm en Bert Pollux en zelfs Annie Renkien. Een collectie die zonder meer zal groeien, maakt Chantal duidelijk. Want hij is zeker niet compleet. “Funs van Grinsven ontbreekt nog, Bram en Ruud staan op mijn lijstje, Pinda Wullem, Gé Verbeek en zo kan ik er nog wel een paar noemen.”

Live
Die worden dan wellicht volgend jaar rond deze tijd onthuld. Want de onthulling van de wand was dusdanig geslaagd, dat Chantal er meteen maar een jaarlijks terugkerend evenement van wil maken. “Het was heel gezellig en de reacties ronduit positief. Dus hebben we besloten het volgend jaar, ook weer een week voor de Hofbal, over te doen. En dan gaan er zeker, wat nu niet is gebeurd, een aantal nummers live gezongen worden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad