“Eeuwenoude geschiedenis blijft zichtbaar, comfort is van nu”

18 december 2019 | Leestijd: 4 minuten

Ze kregen de handen al volop op elkaar, de twee gerestaureerde panden aan de Markt in Venlo. De gevels werden in de kleuren van ruim 100 jaar geleden geschilderd. Binnen zijn sporen te zien die teruggaan tot de begintijd van Markt 24, 1566. Markt 24a werd later gebouwd. Op de begane grond opent in februari Backwerk de deuren, erboven komen vijf stadsappartementen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Meteen maar een onthulling. Het pand Markt 24A – die A heeft het niet voor niets – is ruim een eeuw later gebouwd dan nummer 24, waar het door de winkelruimte op de begane grond wel mee verbonden is. “Tussen het gebouw waar nu de ANWB-winkel in zit en nummer 24 stond in de zestiende eeuw niets. Pand 24A is er in de zeventiende eeuw tussengeknutseld”, vertelt Menno de Groot, mede-eigenaar van Bouwbedrijf In ’t Zandt dat de restauratie van beide panden verzorgt.

Oorspronkelijk plafond met moeder- en kinderbinten

 

Kleuronderzoek
De twee oudste panden hellen allebei richting het jongere, zegt De Groot. Reden om een ondersteunende staalconstructie in dat laatste pand aan te brengen. Zo zijn er meer maatregelen genomen om de bovenverdiepingen, die lang leeg lagen en niet in al te beste staat verkeerden, bewoonbaar te maken. “Maar dat is gebeurd met respect voor het verleden. Zoals dat ook bij de puien het geval is. Daar is door een specialist kleuronderzoek op uitgevoerd. Er zaten zo’n achttien lagen verf op, met de huidige kleuren als oorspronkelijk stammend uit eind negentiende eeuw.”

De eeuwenoude dakconstructie

 

Boerenvlechting
Binnen  zijn ook nog sporen uit het ver verleden te zien, zoals dichtgemetselde ramen en deuren, delen van de plafonds en de dakconstructie. De Groot: “We hebben niet alle plafonds kunnen redden. Maar in bepaalde delen zijn nog de oorspronkelijke moederbinten en kinderbinten gehandhaafd. Of aangeheeld met oude plafondelen uit de rest van de woning. Verder hebben we met nieuw hout plafonds in de oude staat hersteld. Maar deels is er ook staal gebruikt. Dat zal, als de woningen klaar zijn, niet meer te zien zijn.” Hij wijst dan op de kozijnen op de eerste verdieping. “Nieuw, gemaakt van larix-hout, maar wel voorzien van de profilering van de oude kozijnen. Er zit geluidwerend isolatieglas in. En er komt nog een voorzetwand voor. Om aan de huidige isolatie-eisen te voldoen. Dus ja, de eeuwenoude geschiedenis blijft op allerlei punten zichtbaar, maar het comfort is van nu.” Hij noemt wat dat betreft ook de boerenvlechting, een specifieke manier van metselen, teruggebracht in de achtergevel. “Uit info bleek dat die vroeger ook was toegepast. Dat hebben we dus weer teruggebracht.”

De meer dan 100 jaar oude trap krijgt een andere plek in het pand

 

Oude schouw
In het pand met nummer 24 is ook een trap van meer dan 100 jaar oud terug te vinden. “Die heeft al op diverse plekken in het pand gezeten, zo werd ontdekt”, legt De Groot uit. “Ooit was het verbindingstrap van de begane grond naar de eerste verdieping. Nu verbindt hij de tweede met de derde verdieping.” In diezelfde woning, legt hij uit, wordt eveneens een oude schouw teruggeplaatst. “Maar niet meer aangesloten; het afvoerkanaal is er niet meer.” Waar in pand 24A een oud plafond is hersteld met oud hout uit een ander deel van het gebouw, daar is in de bovenwoning op nummer 24 voor een andere oplossing gekozen, zegt De Groot. “We hebben daar ook oud hout gebruikt, maar niet uit het pand zelf, maar uit een oude boerderij in Horst. Die werd afgebroken en we kregen een telefoontje of we het hout konden gebruiken. Het sluit prima aan bij het historische hout elders in dit pand.”

Dichtgemetselde deur

 

Zwevende vloeren
Noemenswaardig vindt De Groot verder de vloeren. Die een verval tot ruim 20 centimeter en meer laten zien. De toekomstige bewoners zullen er niets van merken. “We hebben boven de oude vloeren nieuwe, zwevende vloeren aangebracht, waterpas. Met eronder ruimte voor al het leidingwerk.” Aan die woningen wordt voorlopig nog gewerkt, de winkelruimte op de begane grond is klaar. Daar gaat in januari foodwinkel Backwerk aan de slag met als doel in februari open te gaan. De woningen worden in mei opgeleverd. De ingang daarvan komt aan de Houtstraat. Er komt een lift in het gekoppelde pand, een ruime fietsenberging en een dakterras. En aan de voorzijde… De Groot glimlacht. “Prachtig uitzicht op De Markt. En op de evenementen die daar plaatsvinden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad