Eigen café en overzichtstentoonstelling voor Venlose schilder Jean Laudy

23 juni 2021

In 2025 krijgt de Venlose schilder Jean Laudy een overzichtstentoonstelling in museum van Bommel van Dam. Dat beloofde directeur Paulo Martina tijdens de officieuze opening van Café Bruxelles. Daar is vanaf begin juli, na de officiële opening, een deel van het werk van Laudy te zien.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Toen Kevin Wijmans en zijn vriendin Eefke vorig jaar het horecapand – voorheen D’n Hertog van Gelder en Bonjoere – aan de Parade binnenliepen was er meteen een klik. Dit pand, zo wisten ze al snel, sluit precies aan bij wat we voor ogen hebben. Wijmans: “Een gastvrije horecagelegenheid in de stijl van een Belgisch biercafé. Mooi aangekleed met een stijlvolle ambiance. Waar je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat terecht kunt.”

Interieurideeën
Hij wijst op een impressionistische wandschildering van rozen. “Dat zijn interieurthema’s die we meteen voor ogen hadden. Bloemen, pasteltinten. Nee, dat hier de nodige kunstwerken zouden komen te hangen, en nog wel van Jean Laudy, dat hoorde niet bij het oorspronkelijk idee.” Tot ze in gesprek gingen met KEM Venlo bv, eigenaar van het pand. “We vertelden John Keulartz en Rob Pouwels over onze interieurideeën. Ze reageerden meteen met de opmerking dat het werk van Laudy daar perfect bij aansloot.”

Kevin Wijmans

Kunst in het café
De naam Jean Laudy kende Wijmans, zijn werk nauwelijks. “Ik had het vluchtig gezien, onder meer bij het leegruimen van het Jean Laudy museum in de kapel van het Ald Weishoès. Ik ben het wat beter gaan bekijken en begreep meteen wat John en Rob bedoelden.” Zo ontstond het idee om werken van Jean Laudy bij Bruxelles op te hangen. Kunst die lange tijd in een museale omgeving te zien was – zoals het voormalige Goltziusmuseum, de Lei Alberigs kapel en dus de kapel van het Ald Weishoès – hangt dus nu in een geheel andere omgeving: kunst in het café.

Digitaal toegankelijk
Daarmee komt in ieder geval een deel van de collectie van Jean Laudy (1877-1956) weer in beeld. Die collectie was namelijk niet meer te zien na sluiting van het Jean Laudy museum. Wat betekent dit voor de kunstenaar Laudy, van geboorte Venlonaar die na zijn studie aan de Rijks HBS naar Antwerpen vertrok en in België uitgroeide tot een aansprekend kunstschilder? Kevin Wijmans en Rob Pouwels leggen uit dat er nagedacht wordt over aanvullende initiatieven. “Geen wisseltentoonstelling, voorlopig blijven deze werken hangen. We gaan wel kijken of we werk uit de rest van de collectie op andere plekken kunnen tentoonstellen. Of dat we die digitaal toegankelijk maken.”

Rondleidingen
Maria Adams, secretaris van het Jean Laudy museum, ziet tevens een informatieve en educatieve component. “Ik ben heel blij dat een deel van het werk weer zichtbaar is. In een heel mooie entourage. Jean Laudy vindt hier zijn rust. Ik zal hier heel vaak te vinden zijn. Onder meer om mensen rond te leiden en te vertellen over zijn werk en leven.”

Maria Adams

Evert Thielen
Dan is het aan cultuurwethouder Marij Pollux en directeur Paulo Martina van Museum van Bommel van Dam om de openingshandeling te verrichten (foto boven), het onthullen van een borstbeeld van de Venlose schilder. Pollux noemt het een mooi initiatief en refereert aan de tentoonstelling enkele jaren geleden van het werk van Evert Thielen, eveneens een Venlonaar die naar België vertrok. “Met die tentoonstelling heeft Venlo zich op de kaart gezet. Deze stad heeft veel creativiteit en vakmanschap en dat mogen we best wat nadrukkelijker uitdragen.”

Natuurlijke habitat
Paulo Martina verwijst naar kunstenaarscafés in grote steden, zoals Le Chat Noir in Parijs. “Laudy zou zich hier in Bruxelles thuis voelen, het café is zijn natuurlijke habitat. Hij had in Brussel zijn atelier boven een café en als hij na het schilderen van naakten dorstig werd hoefde hij maar naar beneden te gaan.” Om af te sluiten met een mooi vooruitzicht. “We gaan in 2025 in Museum van Bommel van Dam een overzichtstentoonstelling van Jean Laudy houden.” Waarmee na Evert Thielen een volgende grote Venlose schilder die eer te beurt valt.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad