Elleke Rutten opent designwinkel: “hart gevolgd”

24 maart 2020

De Venlose binnenstad is sinds enkele dagen een bijzondere winkel rijker: Elleke. Eigenares Elleke Rutten is al een aantal jaren actief als interieurstyliste en ziet de winkel als bron van inspiratie voor haar klanten. De focus ligt op Scandinavisch en Nederlands design. “Omdat die stijl bij me past.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

De deur van het pand aan de Klaasstraat staat op een kier. Elleke Rutten glimlacht: “dan weten de mensen dat ik open ben.” Want dat is sinds eind vorige week het geval. “Nee, ik heb geen feestelijke officiële opening gehouden. Dat vond ik gezien de omstandigheden niet gepast.”

Vrijetijdskunde
Hoewel ze al op jonge leeftijd een passie voor interieurstyling had, besloot Elleke een andere richting te kiezen. Ze studeerde Vrijetijdskunde in Breda en ging vervolgens in die sector ook aan de slag. “Ik heb onder meer voor Pinkpop draaiboeken opgesteld voor concerten die in het MECC georganiseerd werden en ben een tijd in dienst geweest bij Thermae 2000.” Daarna koos ze voor de zekerheid. “Dus werden het veilige, administratieve banen.”

Interieurstyliste
De interieurstyliste in haar bleef echter roepen. Een stem die ze lange tijd negeerde. “Ja, misschien wel te lang.” Uiteindelijk heb ik mijn hart gevolgd, ben ik toch een opleiding gaan volgen en sinds een aantal jaren ben ik nu actief als interieurstyliste.”

Inspiratie
Dat deed ze van thuis uit. Maar, zo vond ze, er ontbrak iets. Een inspirerende omgeving, een plek waar klanten de meubels en accessoires kunnen zien. “Een soort showroom of winkel, dat vond ik lange tijd echter niet realistisch.” Het was haar zus die Elleke een zetje in de juiste richting gaf. “Ze had me al een paar keer gewezen op dit pand aan de Klaasstraat, dat stond leeg. Dus heb ik contact gezocht met de huurbaas. Met als resultaat dat ik mijn klanten nu in mijn eigen zaak kan ontvangen, dat mensen hier binnen kunnen lopen om inspiratie op te doen. Er staan meubels, accessoires en er hangt verlichting. Graag zou ik ook nog een tv willen ophangen zodat de mensen kunnen zien dat de eettafel ook ovaal of rond of in andere houtsoorten te bestellen is, dat de bank in andere kleuren leverbaar is of als hoekbank, enzovoorts.  Alle producten van de gevoerde merken zijn namelijk te koop via de winkel.”

Natuurlijke uitstraling
Meubels en accessoires van Scandinavische en Nederlandse merken als Ferm Living, Woud, Menu, Tonone, Ania, Paper Collective, Fest Amsterdam en Studio Henk. Waarom juist dit soort design? “Omdat het bij me past, ik er overtuigend mee kan werken. Het is niet te strak, heeft een mooie natuurlijke uitstraling, sober ook, met rustige kleuren. Het zijn merken uit het middensegment, merken die ik als enige in de regio heb, zo is de afspraak met mijn leveranciers.” Dus ja, Elleke verwacht een veel grotere doelgroep dan alleen de Venlonaar aan te spreken. Richt zich bijvoorbeeld ook op klanten uit de rest van het land en uit het Duitse grensgebied. “Het zijn merken waar mensen speciaal voor komen, ook van verder weg.”

Tastbaar
Nee, benadrukt ze dan, ze moet niet gezien worden als meubelzaak. “Ik ben en blijf interieurstyliste. Deze zaak biedt me alleen meer mogelijkheden. Heb hier alle mogelijkheid om met de klanten in gesprek te gaan over hun wensen en kan dingen tastbaar maken. Ik vind ook dat ik met mijn zaak iets aan het Venlose winkelaanbod toevoeg, zoals ik wel meer nieuwe zaken zie die zich onderscheiden en zo de stad aantrekkelijker maken.”

Hetzelfde schuitje
Die straten zijn nu echter, vanwege het coronavirus, behoorlijk leeg. Elleke knikt. “Ja, dat had ik natuurlijk niet kunnen voorzien toen ik een aantal maanden geleden met de voorbereidingen begon. Leuk is anders. Gelukkig heb ik een fijne huurbaas. En verder, niemand weet hoe dit gaat lopen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, zullen creatief moeten zijn. Onder andere door op een bepaalde manier te gaan samenwerken. De Venlose binnenstad wordt gemaakt door de eigen ondernemers. Ik hoop dat de consument zich dat realiseert en dat we hier sterker uitkomen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad