En het blijft deze dagen stil op de Jodenstraat

20 augustus 2020

Donderdag en vrijdag zou eigenlijk de Schinkemerret plaatsvinden. Maar net zoals bij veel andere evenementen, zette de organisatie zelf een streep door de sfeermarkt die al sinds medio jaren 70 in de laatste week van de schoolvakantie plaatsvindt.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en VenloVanbinnen

Tonny Geraads van Versierhoès Van der Veer probeert er nog het beste van te maken. Sinds woensdag is ze druk bezig met het opblazen van ballonnen in de traditionele groene kleur van de Schinkemerretposters. Een aantal bordjes bij de ingang wijzen op speciale Schinkemerretaanbiedingen. Even was er de hoop op een alternatieve Schinkemerret. Met andere woorden: een kleinschalige braderie. Er werd zelfs gesproken over een speciale koopavond. Het versieren van de straat met hier en daar een rek buiten om toch iets van de echte Schinkemerretsfeer op te wekken. Het mocht niet zo zijn.

Te smal
Mara Gerards van kinderkledingzaak Pand 9 stuurde een mailtje naar de gemeente om ze in te lichten over de plannen, maar volgens haar kreeg ze daar nul op request. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er inderdaad een mail is binnengekomen, maar geen officiële aanvraag waarin de plannen duidelijk omschreven stonden. “Maar als dat wel was gebeurd, zou het plan waarschijnlijk toch zijn afgekeurd. Dan was er reuring ontstaan, kwamen er wellicht veel mensen op af en daar is de Jodenstraat te smal voor.” Op de vraag waarom bijvoorbeeld wel een Brocantenmarkt is toegestaan, zegt de woordvoerder. “Bij het Flujasplein kunnen we kraampjes veel beter spreiden en dus rekening houden met de anderhalve meter. In de Jodenstraat kan dat helaas niet.”

Geer van der Veer
Terug naar Versierhoes Van der Veer, waar Tonny Geraads dus toch als enige vasthoudt aan wat had kunnen zijn. En dat is logisch. Geer van der Veer, oprichter van de zaak, stond al jaren bekend als Mister Schinkemerret. Samen met een aantal andere ondernemers uit het gebied Jodenstraat en Kwartelenmarkt stond hij in 1976 aan de basis van deze braderie. Hoe zou hij deze situatie ervaren hebben? “Geer had dit vreselijk gevonden,” aldus Geraads over de in november vorig jaar overleden ondernemer. “Hij had er waarschijnlijk alles aan gedaan om toch iets kleinschaligs te organiseren.” Geraads heeft er begrip voor dat de Schinkemerret niet doorgaat. Om deze rasechte Venlose traditie stilletjes voorbij te laten gaan, ging haar iets te ver. Vandaar de speciale aanbiedingen in de winkel die tot en met zondag geldig zijn.

 

Verder zal het dit jaar stil blijven op de plek waar in de afgelopen 45 jaar de geur van versgebakken wafels, het geluid van gezellig keuvelende markthandelaren en nieuwsgierig slenterende toeristen het beeld bepaalden. De hoogtijdagen van de Schinkemerret liggen dan misschien in de jaren 70 en 80. Deze stilte doet ook vreemd aan. Als het aan de ondernemers in dat winkelgebied ligt, komt er zeker weer een vervolg. Is het niet volgend jaar, dan wel in 2022. Al moet Geer van de Veer er zelf vanaf zijn wolkje voor zorgen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...